Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. ledna 2022 11:38
Čas čtení 1:05
Ema Stanovská

Raketa Elona Muska sa nekontrolovateľne rúti na Mesiac. Vedci odhadujú, že doň narazí do niekoľkých týždňov

NEWS
Uložit Uložené

Podľa niektorých vedcov ide o vôbec prvú náhodnú zrážku kozmického odpadu s Mesiacom.

Raketa SpaceX sa po siedmich rokoch vo vesmíre zrazí s Mesiacom. Podľa niektorých vedcov je to vôbec prvýkrát v histórii, čo kozmický odpad narazí do tohto vesmírneho telesa. Informuje o tom Guardian a Space Explored.

Raketa vynesie družicu na obežnú dráhu Zeme a potom sa pomocou vlastného raketového motora vráti a zhorí v zemskej atmosfére. Tentoraz však išlo o prvú misiu, keď druhý stupeň rakety nemohol využiť zemskú atmosféru na deorbit (taktika, ktorá slúži na redukciu vesmírneho odpadu). Nemal ani dostatok paliva na návrat do zemskej atmosféry.

„Druhý stupeň rakety preto uviazol na obežnej dráhe okolo Zeme a Mesiaca, kde chaoticky krúžil posledných sedem rokov,“ vysvetlil meteorológ Eric Berger.

Vesmírni pozorovatelia vravia, že raketa – asi štyri metrické tony „vesmírneho odpadu“ – v priebehu niekoľkých týždňov narazí do Mesiaca rýchlosťou asi 2,58 km/s. Vedci odhadujú, že sa tak stane 4. marca na odvrátenú stranu Mesiaca blízko rovníka. „Ide o prvú náhodnú zrážku vesmírneho odpadu s Mesiacom, o ktorej viem,“ vraví astronóm Bill Gray. Zrážku zo Zeme pravdepodobne neuvidíme.

Niektorí vesmírni nadšenci veria, že dopad by mohol poskytnúť cenné údaje. Berger si myslí, že táto udalosť nám umožní pozorovať podpovrchový materiál vymrštený pri zásahu rakety. Na druhej strane, podľa Graya nezistíme nič: „Už vieme, čo sa stane, keď kozmický odpad dopadne na zem. Veľa sa z toho nedozvieme.“

Raketa Falcon 9 sa nachádza vo vesmíre od 11. februára 2015. Vtedy SpaceX vyniesol do vesmíru svoju vôbec prvú medziplanetárnu misiu pre Národný oceánsky a atmosférický úrad (NOAA) dlhú milión míľ.

Domů
Sdílet
Diskuse