Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. února 2022 18:45
Čas čtení 0:48
Ondřej Jarůšek

Ministerstvo zahraničí varuje české občany před cestováním na Ukrajinu

Ministerstvo zahraničí varuje české občany před cestováním na Ukrajinu
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Nejezděte na Ukrajinu a pokud v zemi jste, urychleně se vraťte, vyzývá resort zahraničí české občany.

Ministerstvo zahraničních věcí v tiskové zprávě varovalo obyvatele České republiky před cestováním na Ukrajinu. Zároveň vyzvalo ty, kteří se v zemi nachází, aby se co nejdříve vrátili. Resort zahraničí upozorňuje na rostoucí napětí mezi Ruskem a Ukrajinou a možnou další eskalací, která by mohla vyústit až v ozbrojený konflikt.

„Vzhledem k podstatnému zhoršení bezpečnostní situace a těžko předvídatelnému dalšímu vývoji, kdy existuje vysoká pravděpodobnost vojenského konfliktu, MZV ČR důrazně varuje před jakýmikoliv cestami na Ukrajinu a doporučuje občanům ČR urychleně opustit zemi,“ varuje Ministerstvo zahraničí ČR.

Doporučeno
Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor) Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor) 5. února 2022 7:00

„Pokud již v zemi jste a přes varování se rozhodnete zůstat, dbejte během pobytu maximální opatrnosti, sledujte důvěryhodná média a mějte připravený plán evakuace pro případ nouze. MZV ČR upozorňuje, že v případě vzniku vojenského konfliktu bude mít jen velmi omezené možnosti poskytovat českým občanům na území Ukrajiny pomoc a ochranu,“ dodává dále ministerstvo.

Pokud se na Ukrajině nachází čeští občané, kteří v zemi dlouhodobě žijí, ministerstvo jim radí přihlásit se do systému DROZD.

Rusko u ukrajinských hranic shromažďuje techniku a vojáky. Server Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy informoval, že k útoku by mohlo dojít ve středu. Kreml však dosud stále odmítá, že by se plánovala vojenská invaze na Ukrajinu. 

Domů
Sdílet
Diskuse