Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
13. února 2022 17:53
Čas čtení 0:49
Viktor Kniš TASR

Odlesňování v Amazonii překonalo dosavadní rekord. Za jeden měsíc byly zničeny lesy o rozloze 430 km čtverečních

Odlesňování v Amazonii překonalo dosavadní rekord. Za jeden měsíc byly zničeny lesy o rozloze 430 km čtverečních
Zdroj: TASR/Jeffrey Chambers
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Za leden bylo zničeno 430 kilometrů čtverečních Amazonského pralesa.

Míra odlesňování Amazonského pralesa byla v lednu 2022 pětkrát vyšší než ve stejný měsíc před rokem. V sobotu o tom informovala britská veřejnoprávní stanice BBC s odvoláním na údaje brazilských úřadů.

Doporučeno
Násilí, genocida a ekologická hrozba za olympijskými kruhy. 5 důvodů, proč jsou Zimní olympijské hry v Pekingu problematické Násilí, genocida a ekologická hrozba za olympijskými kruhy. 5 důvodů, proč jsou Zimní olympijské hry v Pekingu problematické 12. února 2022 11:30

Za leden bylo zničeno 430 kilometrů čtverečních Amazonského pralesa, což je nejvíce za tento měsíc od začátku měření v roce 2015. Brazilská vláda však tvrdí, že míra odlesňování v období od srpna 2021 do ledna 2022 je v průměru nižší než za stejné období před rokem.


Podle opozice a environmentálních organizací nese odpovědnost za lednový rekord v odlesňování brazilský pravicový prezident Jair Bolsonaro, protože jeho vláda zmírnila pravidla omezení pro těžbu a výstavbu v tomto pralese.

amazonské pralesy
Zdroj: TASR/Jeffrey Chambers

Brazílie přitom byla na summitu COP26 v Glasgow jedním ze signatářů mezinárodního příslibu skončit s odlesňováním do roku 2030. Bolsonaro zašel dokonce ještě dál, když se zavázal, že nelegální odlesňování v této obrovské jihoamerické zemi skoncuje do roku 2028, čímž posunul předchozí cíl o dva roky dříve.


Političtí pozorovatelé však upozornili, že se na environmentální politice brazilské vlády se navzdory Bolsonarovým slibům nic nezměnilo, komentuje BBC.


„Takové přísliby nemění nic na tom, co se ve skutečnosti s pralesem děje,“ řekl Romulo Batista, mluvčí kampaně Greenpeace pro Amazonii. „Odlesňování a požáry zůstávají mimo kontrolu a násilí vůči původním obyvatelům se jen zvyšuje,“ upřesnil.

Domů
Sdílet
Diskuse