Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
13. února 2022 16:42
Čas čtení 1:07
Viktor Kniš TASR

Napětí na Ukrajině dále eskaluje, k odchodu vyzývají další země. Biden bude telefonovat se Zelenským

Napětí na Ukrajině dále eskaluje, k odchodu vyzývají další země. Biden bude telefonovat se Zelenským
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Izrael i Austrálie vyzývají občany k opuštění Ukrajiny.

Americký prezident Joe Biden bude v neděli telefonovat se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. „V následujících hodinách bude prezident Volodymyr Zelenskyj jednat o bezpečnostních otázkách a probíhajícím diplomatickém úsilí spojeném s deeskalací s prezidentem Spojených států Joem Bidenem,“ uvedl mluvčí ukrajinského prezidenta na sociální síti Facebook.

Doporučeno
Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor) Dojde k válce na Ukrajině? Co Putin chce, nevíme jistě, uvádí odborník. NATO zaujímá k Ukrajině postoj chytré horákyně (Rozhovor) 5. února 2022 7:00

Biden v sobotu přibližně hodinu telefonoval s Vladimirem Putinem, kterého varoval, že Západ bude rozhodně a rychle reagovat na případnou ruskou invazi na Ukrajinu, která by vedla pouze k „rozsáhlému lidskému utrpení a snížení postavení Ruska“.


Americký ministr zahraničních věcí Antony Blinken i poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan varovali, že ruská invaze na Ukrajinu může začít kdykoli, a to i před koncem zimních olympijských her, které se v současnosti konají v Pekingu a končí 20. února.


Rusko opakovaně popřelo, že plánuje na Ukrajinu zaútočit, a varování o blížící se invazi označilo za „hysterii“, píše Reuters. 

Biden
Zdroj: TASR/AP

Izrael i Austrálie vyzývají k opuštění Ukrajiny

Izraelský premiér Naftali Bennett vyzval v neděli Izraelce, aby co nejdříve opustili Ukrajinu.

„Nevíme, jaký bude vývoj mezi Ruskem a Ukrajinou. Stejně jako zbytek světa doufáme, že napětí skončí bez eskalace. Ale naší prvořadou povinností je postarat se o naše izraelské občany,“ řekl Bennett. Izraelský ministr obrany Benny Ganc mezitím nařídil armádě, aby se připravila na možnost evakuace Izraelců z Ukrajiny.


Australská vláda kvůli rostoucím obavám z možné ruské invaze dočasně přerušila činnost svého velvyslanectví v Kyjevě a svou diplomatickou misi přesune na západ Ukrajiny do města Lvov.


„Vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci způsobené hromaděním ruských jednotek na hranicích s Ukrajinou vláda nařídila odchod personálu australského velvyslanectví v Kyjevě a dočasně pozastavila jeho činnost,“ uvedla australská ministryně zahraničních věcí Marise Payne.


Austrálie v sobotu vyzvala své občany, aby neprodleně opustili Ukrajinu.

Domů
Sdílet
Diskuse