Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2022 v 16:30
Čas čtení 12:22
Adéla Ježková Vojtěch Vanda

ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: V Rusku nefunguje Facebook ani Twitter. Experti tvrdí, že Putin má zásoby na válku pouze do neděle

ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: V Rusku nefunguje Facebook ani Twitter. Experti tvrdí, že Putin má zásoby na válku pouze do neděle
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Sledujeme živě dění na Ukrajině.

Rusko minulý týden v noci ze středy na čtvrtek napadlo Ukrajinu.

• Hlavní město Kyjev se Ukrajincům zatím daří bránit stejně jako druhé největší město Charkov.

• Rusko čelí sankcím z Evropské unie i USA, řada zemí například uzavřela svůj vzdušný prostor pro ruské dopravce.

• Z Ukrajiny uprchl už milion lidí, to jsou více než dvě procenta celkové populace Ukrajiny.

• Dění pokrýváme živě i v aplikaci Refresher. Díky notifikacím ti žádná důležitá zpráva neunikne.

Živý přenos pro dnešní den končí. Díky moc, že jsi dění na Ukrajině sledoval zrovna na REFRESHERu. Zítra se přihlásíme znovu. Přejeme klidnou noc.

20:42 - V Rusku by nyní již neměl fungovat ani Twitter. (NEXTA)

20:37 – Podle webu Euromaidan Press byl odpálen vlakový most, který spojoval Ukrajinu a Podněstří. 

20:29 – Podněstří žádá Moldavsko o nezávislost. Východní část Moldavska, na níž se momentálně nachází 1500 ruských vojáků. požádala poté, co Moldavsko předložilo návrh na připojení k Evropské unii, o uznání své nezávislosti.

20:11 – Bílý dům uvažuje nad ukončením importu ruské ropy, uvádí Bloomberg

20:00Co sdělil prezident Zelenskyj Evropě? Jeho řeč, kterou pomocí telemost pronesl živě na protestech v evropských městech včetně Prahy, jsme pokryli v tomto článku.

Doporučeno
Zelenskyj promluvil k Václavskému náměstí: „Pokud padne Ukrajina, padne i Evropa,“ vzkázal Zelenskyj promluvil k Václavskému náměstí: „Pokud padne Ukrajina, padne i Evropa,“ vzkázal 4. března 2022 v 18:52

19:55 – Hlavní ruský vyšetřovatel v Bellingcat zaměřený na bezpečnostní hrozby Christo Grozev: „Rusko má dostatek zásob na válku do neděle. V ten den se kolapsu nevyhnou.“ (KyivPost)

19:48 – Kontroverze se nevyhnula ani paralympiádě v Číně. Mezinárodní paralympijský výbor požádal čínskou stranu o vysvětlení poté, co byl v Číně projev prezidenta Andrewa Parsonse na zahajovacím ceremoniálu s jasnou a přímou výzvou k míru cenzurován. (CBC News)

19:42 – Prezident Putin řekl německému kancléři Scholzovi, že „údajné letecké útoky na Kyjev a další velká města jsou nechutné propagandistické lži“. (The Spectator Index)

19:27 – Mariupolský starosta promluvil o děsivé situaci ve městě, které obklíčila ruská armáda. Civilisté, včetně dětí, již pátý den žijí bez vody a elektrického proudu. Došlo jim jídlo i léky. Ruské jednotky ustavičně ostřelují tamní budovy, v nemocnicích se momentálně nachází 300 zraněných. A i na ně ruští vojáci míří. 

19:18 – Facebook byl v Rusku právě zakázán, informovala ukrajinská reportérka Anastasia Lapatina společně s dalšími novináři.

19:09 – Takto vypadá protest proti ruské invazi pořádaný spolkem Milion chvilek pro demokracii na Václavském náměstí v Praze, kde promluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

19:05 – Poslanec a prokremelský opozičník Nestor Shufrych byl zadržen ukrajinskými armádními složkami, jelikož je podezřelý z napomáhání ruské invazi. Podle 206. praporu ukrajinské územní obrany fotografoval ukrajinské kontrolní stanoviště v Kyjevě. (The Kyiv Independent)

Doporučeno
Připomínáme si rok od invaze na Ukrajinu. Refresher připravil zajímavé příběhy i analýzy spojené s výročím Připomínáme si rok od invaze na Ukrajinu. Refresher připravil zajímavé příběhy i analýzy spojené s výročím 24. února 2023 v 13:00

18:51 – Ruský agent byl zadržen v Polsku. Podle běloruského média NEXTA sídlícího v Polsku, se měl ruský agent vojenské zpravodajské služby GRU vydávat za španělského novináře a během toho zjišťovat informace ve městě Přemyšl u ukrajinských hranic. Hrozí mu 10 let vězení.

18:47 – Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal oznámil, že Švédsko poslalo 500 milionů ozbrojeným jednotkám. Peníze měly zrovna dorazit, měnu nespecifikoval. 

18:44 – Evropská investiční banka pošle na Ukrajinu 668 milionů eur. Peníze jsou okamžitou podporou, která se má využít na nákup jídla, léků a paliva. (The Kyiv Independent)

18:26 – Amerika vyzvala při jednání Rady bezpečnosti OSN Rusko, aby stáhlo svoje vojáky ze Záporožské jaderné elektrárny a nezatahovalo podobná jaderná zařízení do konfliktu. (ČT24)

18:18 – Státy G7 varují podle posledního prohlášení před dalšími přísnými sankcemi proti Rusku. (AFP)

18:10 – Ve městě Irpiň kousek od Kyjeva, kde se vedou tuhé boje, musel být z preventivních důvodů odpálen most. Nyní se přes něj snaží dostat evakuovaní civilisté.

18:05 – Mezinárodní červený kříž (ICRC), kvůli množícím se dotazům, týkajících se porušování Ženevských konvencí během války na Ukrajině, sdílel „válečná pravidla pro laika“ na Twitteru.

17:48 – Hokejový klub NHL Washington Capitals, za něž nastupuje Vítek Vaněček nebo Michal Kempný, zakázal na svých zápasech ukrajinské i ruské vlajky. Informaci sdílela reportérka ČT Sport Darina Vymětalíková.

Doporučeno
Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) 24. února 2023 v 6:00

Kapitánem tohoto celku je ruský hokejista Alexandr Ovečkin, který před týdnem v reakci na invazi na Ukrajině uvedl, že „je Rus a jeho prezidentem je Vladimir Putin“. Hokejista má na Instagramu, jenž sleduje 1,6 milionu followerů, profilovou fotku, kde pózuje s prezidentem Ruské federace.

17:40 – Fotografie týdne podle agentury AFP

17:30 – Ukrajina se stane přispívajícím členem Centrum excelence pro kooperativní kybernetickou obranu NATO (CCDCOE), uvedl Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny. 

„Přítomnost Ukrajiny v centru posílí výměnu kybernetických znalostí mezi Ukrajinou a členskými státy CCDCOE. Ukrajina by mohla přinést v kybernetické oblasti cenné poznatky z první ruky, které by mohly být použity pro výzkum, cvičení a výcvik,“ zdůraznil ředitel Centra excelence NATO pro kooperativní kybernetickou obranu, plukovník Jaak Tarien.

17:24 – Prezidentská kancelář Ukrajiny citovala ukrajinskou komisařku pro práva dětí Dariu Herasymčuk: „Asi 1,5 milionu dětí žije pod neustálým ostřelováním ve válkou zničených oblastech Ukrajiny“. Prozatím bylo potvrzeno, že během invaze zemřelo 28 dětí, 64 jich bylo zraněno (The Kyiv Independent)

17:20 – Z Kongresového centra se stalo asistenční centrum pomoci pro uprchlíky.

17:10 – Velké vojenské srážky se nyní dějí u města Mykolajiv na jihu Ukrajiny. Obráncům se nově povedlo získat pod kontrolu letiště Kulbakino

16:49 – Ukrajina je i během devátého dne invaze ve svém vzdušném prostoru nadále suverénní, uvedl podle Jacka Detsche americký vládní zdroj. Stále má k dispozici velkou většinu letectva včetně stíhaček, dronů a helikoptér.

16:35 – „Tohle je válka prezidenta Putina,“ řekl v pátečním sdělení generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Část jeho řeči najdeš ve videu.

16:22 – Litevský parlament se přiklání k zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou. (KyivPost)

16:19 – Americký intel tvrdí, že stále neregistrují žádný výrazný pohyb ruských vojsk na Kyjev. Nejbližší vojenské jednotky jsou od centra města vzdáleny 25 kilometrů (Liveuamap)

16:09 – Ukrajina získala vojenskou podporu od 14 evropských států, píše reportér Jack Detsch. Česká republika je mezi nimi.

15:52 – Toto má být úplně první seznam potvrzených ruských zajatců, jejichž evidenci sepsala ukrajinská armáda, informuje ukrajinský novinář Illia Ponomarenko.

15:45 – Nadcházející válečné dny „budou pravděpodobně ještě horší,“ uvedl Stoltenberg během pátečního jednání NATO. Generální tajemník aliance očekává „více mrtvých, více utrpení a více ničení.“ Bezletovou zónu nad Ukrajinou však NATO nevyhlásí (The Kyiv Independent)

15:30Microsoft se rozhodl pozastavit prodej produktů a služeb v Rusku jako reakci na momentální situaci na Ukrajině. (ČT24, NEXTA)

15:24 – Generální štáb obraných sil Ukrajiny: Do dnešního dne jsme sestřelili 34 nepřátelských letadel a 37 vrtulníků.

15:15 – Rezidenční oblast ve městě Irpiň u Kyjeva. Podle novináře Ilji Ponomarenka z The Kyiv Independent ruská armáda bombardovala panelové dome, v nichž byli civilisté.

15:13 – Generální tajemník NATO Stoltenberg obvinil Rusko z používání kazetových pum a dalších zakázaných zbraní. (NEXTA)

15:10 – Švýcarsko rozšířilo sankce vůči Rusku kvůli napadení Ukrajiny. Vláda nově rozhodla o zákazu transakcí s ruskou centrální bankou a omezila export. (ČT24)

15:05 – Hasiči sdíleli seznam Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině (KACPU) na Twitteru. Jsou ve všech krajích.

❗ 14:57 – Běloruské síly se nezúčastní ukrajinské války, řekl Lukašenko (Reuters)

14:52 – Ukrajinci z jihu utíkají na sever a západ. Střední Ukrajinu proto ochromují dlouhé kolony, informuje novinář České televize Jakub Szántó. Rusové pronikli do Mykolajiva.

14:42 – Ministři zahraničí ze zemí aliance NATO společně s generálním tajemníkem aliance Jensem Stoltenbergem údajně jednali i o tom, jestli by bylo možné vyhlásit nad Ukrajinou bezletovou zónu. Návrh však podpořen nebyl, jelikož by, podle Stoletenberga, mohlo sestřelování ruských letadel znamenat válku v celé Evropě.

14:38 – Ukrajinská armáda ohlásila sestřel dalšího letounu Ruské federace. Jedná se o Suchoj Su-25. Byl zničen poblíž města Volnovacha na východě Ukrajiny.

14:27 – Mapa momentálních bojů.

14:15 – Dezinformátoři, kteří ještě nedávno šířili nepravdivé informace ohledně koronaviru, nyní šíří lži o ruské invazi a o uprchlících z Ukrajiny. Stejně jako předtím se tyto informace snaží zpeněžit. Upozorňuje na to Lukáš Valášek z Aktuálně.cz.

13:44 – Nový průzkum ve Švédsku ukázal, že 51 % obyvatel chce, aby se země připojila do NATO, proti je 27 % občanů. Jde o dramatickou změnu veřejného mínění. (Carl Bildt, ECFR)

Doporučeno
Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo 23. února 2023 v 6:00

13:34 – Putin uvedl, že Rusko nemá žádné „zlé úmysly“ vůči svým sousedům a podporuje „normalizaci vztahů a normální spolupráci“. (The Spectator Index) 

13:26 – Ruská letecká společnost Aeroflot byla vyřazena z celosvětového systému elektronické rezervace letenek. (Nexta)

13:18 – Česko v noci na dnešek předalo Ukrajině 22 cisteren s pohonnými hmotami za 30 milionů Kč. Pomoc připravila ministerstva průmyslu, financí a dopravy. (ČT24)

13:06 – Podle Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny začalo Rusko převádět vojáky ze svých jižních a východních vojenských okruhů, aby doplnilo jejich stavy. (The Kyiv Independent)

12:57 – Město Cherson hlásí první zprávy o sexuálním násilí ze strany ruské armády na ukrajinských ženách:

12:48 – Česká republika jedná se Slovenskem o tom, že by velela vojenskému uskupení, které má posílit alianční přítomnost na Slovensku. Tzv. battlegroup by měla 1 500 vojáků. (ČT24)

12:35 – Radiační situace na území České republiky je i nadále v normálu, informoval o tom Státní úřad pro jadernou bezpečnost na Twitteru.

12:23 – Ukrajina žádá Červený kříž, aby zorganizoval humanitární koridory pro lidi ve městech a vesnicích zasažených ruským útokem. „Tisíce lidí potřebují naléhavě evakuovat. Chybí potraviny, voda, léky,“ uvedla prezidentská kancelář. (The Kyiv Independent)

12:11 – „Ruští vojáci, kteří jsou na Ukrajině, buďto stále ještě věří ruské propagandě, že jdou Ukrajinu osvobozovat od neofašistů, anebo už prohlédli a vidí nesmyslnost takové války. Jejich vůle a morálka bojovat určitě není tak vysoká jako na straně Ukrajinců,“ řekl v rozhovoru pro Refresher generál Petr Pavel.

Doporučeno
Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici 4. března 2022 v 11:30

11:52 – Podle ukrajinské vlády bylo 3. března při ruských náletech na obytné oblasti ve městě Černihiv zabito 38 mužů a devět žen. Osmnáct lidí bylo zraněno. (The Kyiv Independent)

11:41 – Legendární šachista Garry Kasparov zveřejnil znepokojivou předpověď.

Doporučeno
Ve třetí světové válce již jsme a Západ jen nečinně přihlíží, říká šachový mistr Garry Kasparov Ve třetí světové válce již jsme a Západ jen nečinně přihlíží, říká šachový mistr Garry Kasparov 4. března 2022 v 11:19

11:32 – Po požáru v ukrajinské Záporožské jaderné elektrárně nebylo zasaženo základní zařízení a úroveň radiace se nezměnila, uvedla v pátek Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) s odvoláním na regulační orgány země. (Reuters)

11:14 – Havárie v Záporožské jaderné elektrárně by podle ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského byla šestkrát horší než v Černobylu. (The Kyiv Independent)

11:02 – Centrální místo, kde lze nabídnout pomoc:

10:51 – „Útok na jadernou elektrárnu je v rozporu se Ženevskými konvencemi, a tedy mezinárodním právem. Je mimo jakoukoliv pochybnost, že byl záměrný. Putin pohrdá pravidly, ale i životy – nejen domnělých nepřátel, ale i těch, které chce podle svých slov chránit, včetně obyvatel Ruska,“ uvedl na Twitteru generál ve výslužbě Petr Pavel.

10:45 – Ozbrojené síly Ukrajiny nadále sdílejí fotografie a videa ukořistěných armádních vozidel. (Nexta)

10:26 – Polská kontrarozvědka ABW uvedla, že pro podezření ze špionáže zadržela španělského občana ruského původu. Byl prý agentem ruské vojenské rozvědky. (ČT24)

Doporučeno
Slovenský lékař odmítl vyšetřit uprchlici. „Poslal mě za doktorem na Ukrajinu,“ říká 22letá Anna Slovenský lékař odmítl vyšetřit uprchlici. „Poslal mě za doktorem na Ukrajinu,“ říká 22letá Anna 23. listopadu 2022 v 8:30

10:16 – Asistenční centrum na výstavišti v Brně zažívá nápor uprchlíků z Ukrajiny. Jsou tam stovky lidí. Čekací doba na odbavení dokladů je den i den a půl. (ČT24)

10:08 – Ukrajinské námořnictvo potopilo svou vlajkovou loď Hetman Sahajdačnyj, aby ji Rusové nedostali. Podle ministra obrany Oleksije Reznikova dostal velitel rozkaz ji potopit.

9:57 – Ukrajina hlásí 802 ověřených civilních obětí války: 249 zabitých, z toho 17 dětí, 553 zraněných (30 dětí). Většinou z důvodu ostřelování a bombardování. Informoval o tom Úřad OSN pro lidská práva s tím, že skutečné počty jsou mnohem vyšší.

9:43 – „Ptáte se, proč jsme vysílali živě projev Putina. Vážně ne ze sympatie. Ale proto, že chceme dávat divákům přístup k autentickým zdrojům a informacím,“ uvedla Česká televize na Twitteru.

9:33 – Na sociálních sítích se objevují fotografie střel, které dopadly na výcvikové zařízení Zaporožské jaderné elektrárny.

9:23 – „Útok na jadernou elektrárnu je 1) válečný zločin 2) důkaz psychopatické mysli jednoho malého ruského komunistického rozvědčíka, který ztratil zábrany a kontakt s realitou. Ještě se někdo diví, že PČR považuje podporu těhle nikdy nevídaných hnusů za trestný čin?“ napsal na Twitter ministr Vnitra Vít Rakušan.

Doporučeno
Jak funguje sebevražedný dron Šahíd-136, kterým Rusové bombardovali centrum Kyjeva? Je to raketa pro chudáky, tvrdí expert Jak funguje sebevražedný dron Šahíd-136, kterým Rusové bombardovali centrum Kyjeva? Je to raketa pro chudáky, tvrdí expert 20. října 2022 v 16:30

9:09 – Společnost Google ve čtvrtek oznámila, že přestala prodávat online reklamu v Rusku, přičemž zákaz se vztahuje na vyhledávání, YouTube a externí vydavatelské partnery. (Reuters)

9:04 – Na Slovensko přišlo od začátku ruské invaze už přes 90 000 uprchlíků z Ukrajiny, podle slovenské policie byli lidé ráno na přechodech odbavováni průběžně. (ČT24)

9:00 – Za naprosto šílené a neuvěřitelné považuje ostřelování jaderné elektrárny také česká předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová

Doporučeno
Zešíleli, reaguje Drábová na ostřelování jaderné elektrárny. Johnson chce setkání OSN Zešíleli, reaguje Drábová na ostřelování jaderné elektrárny. Johnson chce setkání OSN 4. března 2022 v 8:38

8:55 – Dolní komora ruského parlamentu v pátek na mimořádném zasedání podle tiskových agentur jednomyslně schválila zákon, který ukládá patnáctileté tresty vězení za „falešné zprávy“ o ruské armádě. (The Moscow Times) 

8:36 – Mezi těmi, kteří kvůli válce přichází z Ukrajiny na Slovensko, do Polska a Moldavska, je více než 36 tisíc občanů třetích zemí. Informovala o tom OSN ČR na Twitteru.

8:31 – Orientační odhady ruských ztrát ke 4. březnu podle ukrajinských ozbrojených sil:

8:20 Ruské síly obsadily jadernou elektrárnu v Záporoží. (Reuters)

8:01 – Na ostřelování jaderné elektrárny reagoval na Twitteru i český ministr zahraničí Jan Lipavský

7:55 – „Jsem hluboce znepokojen situací v Záporožské jaderné elektrárně. Hovořil jsem s ukrajinským premiérem Denisem Šmyhalem a jsme v úzkém kontaktu s ukrajinským jaderným dozorem a provozovatelem,“ uvedl na Twitteru Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Mariano Grossi.

Doporučeno
Pussy Riot v Praze: Miloš Zeman není Česká republika. Na Ukrajině nejsou fašisté, je to válka (Reportáž) Pussy Riot v Praze: Miloš Zeman není Česká republika. Na Ukrajině nejsou fašisté, je to válka (Reportáž) 9. září 2022 v 16:30

7:46 – Ruská armáda se zmocnila televizní vysílací věže ve městě Cherson na jihu Ukrajiny. V důsledku toho panují obavy, že bude využívána k šíření dezinformací. (The Kyiv Independent)

7:34 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Evropu, aby zabránila „jaderné katastrofě“ poté, co po ruském útoku vypukl požár v Záporožské jaderné elektrárně.

7:30  Starosta města Bucha komentuje situaci po bouřlivé noci. 

7:19 – Rusko omezilo přístup k ruskojazyčné službě BBC a také k Rádiu Svoboda. Podle Moskvy podkopávají ruskou bezpečnost, uvedla tisková agentura RIA. (ČT24)

7:11 – Ukrajinská Státní služba pro mimořádné události oznámila, že požár v Záporožské jaderné elektrárně v Enerhodaru byl uhašen v 6:20 kyjevského času. Nejsou hlášeny žádné oběti na životech. (The Kyiv Independent)

_____________________________________________________________________________________________

Rusko postupuje pomaleji, než se očekávalo. Ruská agrese je nicméně razantní – v noci na pátek došlo k ostřelování jaderné elektrárny v Záporoží. Zasaženy byly dva reaktory z šesti. Hořela cvičná budova v areálu elektrárny, požár se ale podařilo uhasit. Pod palbou je také strategické přístavní město Mariupol. Premiér Petr Fiala se s prezidentem Milošem Zemanem dohodl, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, budou garantovat beztrestnost abolicí.

Domů
Sdílet
Diskuse