Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2022 9:30
Čas čtení 6:19
Lukáš Čelka

Bývají plné erotiky, bizarností, ale i strachu: co odrážejí naše sny a dokáží předpovědět budoucnost? Zeptali jsme se odborníka

Bývají plné erotiky, bizarností, ale i strachu: co odrážejí naše sny a dokáží předpovědět budoucnost? Zeptali jsme se odborníka
Zdroj: Unsplash/Kinga Cichewicz/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Spánek je pro lidi důležitý jako kyslík, ale přesto jsme všechna jeho úskalí stále detailně neprozkoumali.

Spánek — ačkoli se odehrává v našem mozku, stále je pro lidi záhadou. Kromě toho, že je spánek pro člověka důležitý a nenahraditelný, má i temnou stránku, kterou tvoří různé parasomnie jako například děsivá spánková paralýza či náměsíčnost. Proč jsou některé sny bizarní, erotické nebo naopak realistické a proč si je někdy pamatujeme a jindy ne?

Co všechno o spánku víme, prozradil Refresheru Branislav Moťovský, primář psychiatrické kliniky FN Trenčín a lékař spánkové laboratoře. Sny podle něj do určité míry ukazují naše nevědomí a tajné touhy, a proto mohou být předmětem práce v psychoterapii.

Rád vidíš do věcí a zajímá tě, jak funguje lidské tělo či naše psychika? Pak jsi jeden z nás. Našimi články se ti snažíme „otvírat dveře“ k informacím, jaké jinde nenajdeš. Pokud bys jich chtěl víc, můžeš naši práci podpořit tím, že se přidáš do klubu Refresher+.

Spánek ničím nenahradíš, je důležitý jako kyslík

Spánek je pro lidi nesmírně důležitý. Odborník Branislav Moťovský tvrdí, že lidé, kteří z nějakých důvodů vůbec nespí několik dní, zemřou. Podle jeho slov proběhly různé pokusy se zdravými jedinci, kteří vydrželi nespat nejdéle jedenáct dní. Během pokusů se dostali do psychotických stavů, které nějaký čas po experimentu odezněly.

Kromě psychických následků má nespavost negativní vliv i na fyzické zdraví lidí. Týká se zejména dlouhodobé nespavosti nebo dlouhodobého nedostatku spánku. „Dlouhodobá nespavost má přímé spojení s obezitou, kardiovaskulárními onemocněními i onkologickými onemocněními, což bylo zjištěno například u lidí, kteří celý život nebo velmi dlouhou dobu pracují na noční změny,“ dodal odborník Branislav Moťovský.

spánek
Zdroj: Unsplash/Kinga Cichewicz/volně k užití

Na internetu lze nalézt kvantum rozdílných informací o tom, kolik času by si měl člověk denně vyhradit na spánek. Podle slov odborníka je to ovšem silně individuální. Tvrdí, že zatímco některým lidem úplně stačí šest hodin spánku a cítí se svěží a odpočatí, další potřebují spát k dosažení stejného komfortu až devět hodin. U mladých dospělých lidí ve věku od dvaceti do třiceti let je to v průměru sedm až osm hodin spánku.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111612 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Kdy a proč se nám zdají bizarní či erotické sny a noční můry.
  • Co se děje v našem mozku, když sníme, a proč si některé sny pamatujeme a jiné naopak ne. 
  • Co odrážejí naše sny a zda dokáží předpovědět budoucnost.
  • O odvrácené straně spánku a těch nejděsivějších spánkových poruchách.
Domů
Sdílet
Diskuse