Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
10. března 2022 10:46
Čas čtení 1:19
Ilona Hobzová

Jaromír Nohavica chtěl uspořádat charitativní koncert. Člověk v tísni jeho pomoc odmítá

Jaromír Nohavica chtěl uspořádat charitativní koncert. Člověk v tísni jeho pomoc odmítá
Zdroj: TASR - Martin Palkovič
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ JAROMÍR NOHAVICA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Svůj postoj nezisková organizace vysvětlila na sociální síti.

Zpěvák Jaromír Nohavica chtěl na pomoc Ukrajině uspořádat benefiční koncert, jehož výtěžek by šel na sbírku Člověka v tísni. Organizace ale zpěvákovu pomoc odmítla. Vysvětlila to tím, že nechce spojovat své dobré jméno s písničkářem, který přijal medaili od Vladimira Putina. 

Doporučeno
Příběhy uprchlíků: Když byla rodina na Ukrajině, brečela jsem každý den (Reportáž) Příběhy uprchlíků: Když byla rodina na Ukrajině, brečela jsem každý den (Reportáž) 10. března 2022 7:00

Medaile od autoritářů, kteří rozpoutávají války

Jaromír Nohavica plánoval benefiční koncert 25. března v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě. Každé jednotlivé vstupné 700 korun mělo putovat na sbírku organizace Člověk v tísni s názvem SOS Ukrajina. K plánovanému koncertu se nyní sama organizace vyjádřila následovně:

„O této iniciativě jsme předem nevěděli, ale i kdyby nám pořadatelé dali vědět dříve, odmítli bychom ji. Před chvílí jsme tak po dohodě s nimi učinili. Myslíme si, že je těžko obhajitelné, aby písničkáři přijímali medaile od autoritářů, kteří nechávají zavírat a zabíjet oponenty a rozpoutávají války, aby pak posílali jejich obětem peníze. S něčím takovým nechceme spojovat dobré jméno Člověka v tísni.“

Medaili jsem dostal za zpívání písní, hájí se zpěvák

Jaromír Nohavica se po vpádu ruských vojsk nechal slyšet, že si ponechá Puškinovu medaili, kterou v roce 2018 převzal od ruského prezidenta Vladimira Putina. „Nechávám si ji. Puškinovu cenu jsem dostal za zpívání písní Vladimira Vysockého a Bulata Okudžavy a ne za válčení,“ uvedl v únoru. Puškinovy medaile se po ruské invazi vzdal například slovenský spisovatel Ján Štrasser. 

Na začátku března Nohavicovi zrušili koncerty organizátoři v Polsku. Písničkář měl mimo jiné zazpívat v Gdaňsku, Krakově nebo Katovicích. 

Ve středu odmítla svou Sportovní halu zpěvákovi kvůli jeho kontroverzním postojům pronajmout také Univerzita Palackého v Olomouci. Pořadatelská agentura o možnosti uspořádání koncertu s vedením univerzity podle Deníku dál jedná.

Domů
Sdílet
Diskuse