Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
26. února 2022 9:32
Čas čtení 0:43
Ondřej Jarůšek

Nohavica si medaili od Putina nechá. „Dostal jsem ji za zpívání, ne za válčení,“ vysvětluje

Nohavica si medaili od Putina nechá. „Dostal jsem ji za zpívání, ne za válčení,“ vysvětluje
Zdroj: TASR - Martin Palkovič
NEWS JAROMÍR NOHAVICA
Uložit Uložené

Puškinovy medaile se vzdal slovenský spisovatel Ján Štrasser. Zpěvák a skladatel Jaromír Nohavica si ji chce ponechat.

Zpěvák Jaromír Nohavica si ponechá Puškinovu medaili, kterou v roce 2018 převzal od ruského prezidenta Vladimira Putina. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu medaili podle agentury TASR vrátil slovenský spisovatel Ján Štrasser. Nohavica pro server iDNES dění na Ukrajině označil za „hrozné“, nicméně medaile se nevzdá.

„Nechávám si ji. Puškinovu cenu jsem dostal za zpívání písní Vladimira Vysockého a Bulata Okudžavy a ne za válčení,“ řekl Nohavica pro iDNES.

Doporučeno
ZÁZNAM: Válka Ukrajina Rusko: Kyjev čeká těžká noc. Očekávají se tvrdé boje ZÁZNAM: Válka Ukrajina Rusko: Kyjev čeká těžká noc. Očekávají se tvrdé boje 26. února 2022 18:15

Podle Kremlu Jaromír Nohavica obdržel medaili za „zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy a sbližování a vzájemné obohacování národních kultur“. Stejnou medaili obdržel například i předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka a v roce 2007 i bývalý prezident Václav Klaus.

Puškinovu medaili obdržel i slovenský spisovatel Ján Štrasser, který se jí však po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu vzdal. „Bohužel, Puškinova medaile je také Putinova medaile, certifikát o jejím udělení podepsal prezident Ruské federace,“ řekl slovenský spisovatel Štrasser podle agentury TASR.

Ruská armáda v noci na čtvrtek zahájila nevyprovokovaný útok na Ukrajinu. Rusové útočí v celé řadě měst, hlavní město Kyjev zatím náporu ruské armády odolává. Aktuální dění na Ukrajině sledujeme v našem živém článku

Domů
Sdílet
Diskuse