Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2022 18:15
Čas čtení 17:10
Adam Smeták

ZÁZNAM: Válka Ukrajina Rusko: Kyjev čeká těžká noc. Očekávají se tvrdé boje

NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Rusko napadlo Ukrajinu, probíhá třetí den války.

Rusko v noci ze středy na čtvrtek napadlo Ukrajinu.

• V prvních dnech učinilo postupy územím sousedního státu ze severu, jihu i východ. Útočí po zemi, vzduchu i z moře.

Dění živě pokrýváme i v aplikaci Refresher. Díky notifikacím ti žádná důležitá zpráva neunikne.

   Aktuální mapa míst bojů
Mapa Ukrajina | Boje
mapa boje na ukrajině 24.2 Zdroj: REFRESHER / Eliška Kubů

Pro dnešek se loučíme s živým přenosem, pokračovat budeme zítra brzy ráno.

22:25 – Počet Ukrajinců, kteří uprchli před válkou do zahraničí, přesáhl 150 tisíc, uvedl vysoký komisař OSN. Polovina z nich podle něj směřovala do Polska.

22:23 – Řecký premiér: „Při ruských náletech poblíž Mariupolu bylo dnes zabito 10 nevinných civilistů řeckého původu. Zastavte bombardování, hned!“

22:20„Dnešní noc bude v Kyjevě buď a nebo. Po neúspěchu s plánem A (převzetí klíčových institucí Spetznazem) Rusko pravděpodobně vrhne na hlavní město všechno: podvracecí týmy, dělostřelecké ostřelování (probíhá) a pravděpodobně poprvé tanky,“ myslí si Christo Grozev z investigativního portálu Bellingcat.

22:18 – Premiér Fiala svolal na zítřejších 12:30 mimořádné jednání vlády.

21:54 – Maďarsko podle ruských státních médií nabídlo, že se zhostí mediace diskusí mezi Ruskem a Ukrajinou.

21:45 – ABC hlásí, že v rádiu bylo slyšet ruského vojáka, který řekl: „Nevíme, na koho střílet, všichni vypadají jako my.“

21:31 – Ruské síly zesilují svůj útok. Dělostřelectvo v Kyjevě zasáhlo nemocnici Okhmadyt pro děti s rakovinou. Podle TSN jedno dítě zemřelo, dvě děti a dva dospělí utrpěli zranění. Místní obyvatelé hlásí, že město je pod palbou víceodpalovacích raketových systémů.

21:28 – Šéfredaktor Voxpotu Vojtěch Boháč z Kyjeva na Twitteru: „Sedím zabalený v peřině na balkóně pod oknem a ploslouchám. Celé to dneska začalo na severu, pak se přidal východ a teď už jsou slyšet boje i na severozápadě. Nepřibližují se, ale občas je to vážně šílené hromobití. Když je chvíli ticho, tak přemýšlím, co se asi připravuje. 

Jestli Rusové zrovna táhnou k frontě nějakou monsterzbraň, která najednou zvrátí poměr sil a oni proniknou do města. Ticho je během dlouhodobého útoku často děsivější, než bombardování. U soustavného bombardování máte pocit, že víte, kde útočník je a na co cílí.

Ticho může znamenat, že se něco chystá. Nejbližší fronta od nás teď může být zhruba sedm kilometrů a asi jsou tam i někteří z lidí, se kterými jsme se v posledních dnech viděli nebo s kým jsme dělali rozhovor. Mohli utéct ze země, ale místo toho vzali zbraně, často proti tankům.“

21:12 – K těžkým bojům dochází na východě země ve městě Charkov.

21:07Město Sumy se plně vrátilo pod ukrajinskou kontrolu. Prezidentský poradce Oleksij Arestovyč napsal, že oproti dřívějším zprávám, že polovina města byla pod ruskou kontrolou, se město nyní vrátilo plně pod kontrolu Ukrajiny.

21:01 – Ruské ztráty za posledních 24 hodin dle ukrajinských sil:

- víceúčelový bojový letoun Su-30

- dvě stíhačky Su-25

- dvě letadla Il-76

- 11 helikoptér

- kolona techniky a palivový transport

20:56 – Podle průzkumu agentury STEM/MARK je 97 % Čechů pro přijímání uprchlíků z Ukrajiny. (ČT24)

20:50 – Hovor se Zelenským potvrdil i premiér Fiala. „Přátelům musíme pomáhat. Ujistil jsem ho, že na ČR se Ukrajina může spolehnout,“ napsal na Twitter.

20:49 – Magomed Tušajev, jeden z nejvyšších vojevůdců Ramzana Kadyrova, byl údajně zabit v akci na letišti Hostomel. Ukrajinská elitní skupina Alpha bojuje na letišti s Čečenci. (Ilja Ponomarenko)

20:40 – Hackerská skupina Anonymous tvrdí, že hacknula státní kanály ruské televize a přehrála na nich ukrajinskou národní hymnu.

20:38 – Američané zvažují sankce na Ruskou centrální banku.

20:36 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si telefonoval s českým premiérem Petrem Fialou (ODS). Jednali o konkrétní pomoci.

20:31 – Polský prezident Andrzej Duda: „Polsko prosazuje expresní cestu pro členství Ukrajiny v EU. Status kandidátského státu by měl být udělen okamžitě a rozhovory o členství by měly začít okamžitě poté. Ukrajina musí mít také přístup k fondům EU na obnovu. Tohle si Ukrajina zaslouží.“

20:29 – Přispět přímo ukrajinské armádě je možné nově i přes Bitcoin, Ethereum a USDT.

20:23 – Kyjevem duní střelba. Boje pokračují a stupňují se. (Le Monde)

20:22 – YouTube se připojuje k dalším platformám, jako je Meta, v pozastavení ruských kanálů včetně RT, aby nemohly generovat příjmy z jejich videí. (The Spectator Index)

20:21 – Ukrajinští vojáci reagují videem na informace o vyslání čečenských vojáků do jejich země.

19:49 – Poradce ukrajinského prezidenta: V konfliktu bylo dosud zabito nebo zraněno přibližně 3500 ruských vojáků. (Reuters)

19:42 – Ukrajinský ministr, že ruští vojáci se přibližují k jaderné elektrárně Záporoží, jedné z největších na světě.

19:34 – Z Ukrajiny dosud uteklo více než 120 tisíc lidí směrem na západ. (BBC)

19:34 – Korespondentka BBC Lucy Williamson je momentálně na ukrajinsko-moldavské hranici. Více než 27 hodin tam čekají ženy a děti v koloně, která má momentálně už 15 kilometrů.

19:34 – Ruští vojáci vyhodili do vzduchu přehradu, aby obnovili zásoby vody na Krym. Přehradu postavila Ukrajina na jihu v Chersonské oblasti a která v roce 2014 odřízla Ruskem anektovaný Krymský poloostrov od zásob vody. V sobotu o tom informovala televizní stanice ruské armády Zvezda, na kterou se odvolala německá tisková agentura DPA. (tasr)

19:32 – Češi jsou solidární. Ukrajině už věnovali desítky milionů korun, pomáhají ale i materiálně.

19:30 – České ministerstvo průmyslu a obchodu v průběhu dneška připravilo nákup i přepravu stovek tun pohonných hmot. Daruje je Ukrajině. „Ukrajinci nutně potřebují každou pomoc v jejich statečném boji proti ruským agresorům,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (STAN).

19:27 – Volodymyr Zelenskyj: „Budeme bojovat tak dlouho, dokud neosvobodíme naši zemi. Pokud se v krytech již rodí děti i během ostřelování, pak nemá nepřítel v této válce šanci.“

19:23 – Skupina Anonymous tvrdí, že vyřadila z provozu 6 ruských státních webů a vstoupila do ruské vojenské komunikace.

❗️19:20 – Německo pošle Ukrajině 1000 protitankových zbraní a 500 střel Stinger, informuje kancléř Olaf Scholz.

19:17 – Šéfredaktor Voxpotu Vojtěch Boháč je na místě a reportuje, že Kyjevem opět zní sirény. „Za oknem začal právě teď naprostý maras,“ napsal.

18:40 – Litva se přidala k zemím, které uzavřely vzdušný prostor pro ruská letadla. Ztíží se tím přelety do ruské enklávy Kaliningrad. (ČT24)

18:38 – Podle ukrajinského ministerstva vnitra se ruští vojáci blíží k záporožské jaderná elektrárně, největší v Evropě. (Televize Seznam)

18:36 – Petr Fiala (ODS): „Očekáváme z Berlína pozitivní rozhodnutí o vyloučení Ruska ze systému SWIFT. Není na co čekat.“

18:18 – Všechna železniční spojení do Ruska jsou zničena. Státní železniční služba oznámila, že ukrajinské ozbrojené síly vyhodily do vzduchu všechny železniční tratě z Ruska na Ukrajinu. (The Kyiv Independent)

18:15 – Německo schválilo pomoc Ukrajině: z Nizozemska poputuje na Ukrajinu 400 granátometů vyrobených v Německu.

❗️17:56 – Ruská armáda dostala rozkazy k rozšíření své ofenzivy na Ukrajině „všemi směry“ poté, co Kyjev odmítl jednat v Bělorusku, uvedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany v prohlášení.

17:54 – Při zásahu bytového domu v Kyjevě raketou zahynuli dva lidé. Ukrajinská pohotovostní služba také uvedla, že vážná zranění utrpělo při zásahu raketou dalších šest lidí. (tasr, bbc)

Kyjev, útok, bytovka
Zdroj: TASR/AP

17:42 – Kolegové ze slovenské redakce Refresheru připravili další reportážní video z hraničního přechodu Vyšné Nemecké, odkud na Slovensko proudí lidé prchající před válkou.

17:34 – Před ambasádou SRN v Praze demonstrují lidé za odstřižení Ruska od bankovního systému SWIFT. (ČT24)

17:12 – Úřady v ukrajinském hlavním městě Kyjev rozdaly obyvatelům 25 tisíc automatických zbraní a deset milionů nábojů, uvedl ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj ve videu. Obyvatelům poskytly i protitankové zbraně. „Kyjev se ubrání,“ řekl Monastyrskyj.

16:21Hackerská skupina Anonymous: „Pokračujeme v činnosti, abychom udrželi vládní webové stránky .ru offline, abychom poskytovali informace ruskému lidu, aby se mohli zbavit Putinovy státní cenzurní mašinérie. Máme také probíhající operace, abychom udrželi ukrajinský lid online, jak jen to půjde.“

16:18 – Metriky ukazují, že Twitter byl omezen u řady poskytovatelů v Rusku od 10:00 ráno našeho času. 

16:17 – Starosta Kyjeva žádá o pomoc a reakci vůči ruské agresi, chce aby přišla okamžitě.

16:15 – Zákaz vycházení v Kyjevě bude platit nepřetržitě od dnešního večera do pondělního rána. (The Kyiv Independent)

16:14 – Ukrajinské ministerstvo vnitra požádalo obyvatele, aby sundali dopravní značky, aby zmátli protijedoucí ruské vojáky. (Bellingcat)

16:13 – V Estonsku se zaplnilo náměstí hlavního města lidmi, kteří vyjadřují podporu Ukrajině. V Česku proběhne akce na podporu Ukrajiny ve 14:00 v neděli na Václavském náměstí.

16:03 – „Stupňujeme opatření proti ruské agresi na Ukrajině. S platností od půlnoci uzavíráme pro všechna letadla ruských dopravců vzdušný prostor nad ČR,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka. (ČT24)

16:01 – Kadyrov potvrzuje nasazení čečenských sil na Ukrajinu. Kadyrovovy síly jsou nechvalně známé kvůli sériovému porušování lidských práv v Čečensku. (Reuters)

16:00„Lukašenko spáchal zradu – učinil z naší země účastníka invaze na Ukrajině. Prohlásila jsem se tedy za národní vůdkyni Běloruska, abych chránila suverenitu a nezávislost naší země, zastupovala ji při jednáních o bezpečnosti a krizovém jednání v regionu,“ uvedla na videu Svjatlana Cichanouská, představitelka běloruské opozice.

15:56„USA mají náznaky, že Rusové jsou „stále více frustrovaní“ nedostatečným pokrokem v invazi na Ukrajinu, zejména na severu,“ cituje novinář Jakc Detsch vysokého představitele ze sektoru obrany USA. „USA nemají žádné náznaky, že by Rusko převzalo nějaké město na Ukrajině nebo dosáhlo vzdušné převahy,“ dodal.

15:54 – Probíhají přípravy na odříznutí Ruska od SWIFT. Rozhodnutí ještě nebylo oficiálně vydáno, ale podle FM Dmytro Kuleba probíhají technické přípravy. (The Kyiv Independent)

15:47„Upřímně děkuji české vládě a osobně premiéru Petru Fialovi za poskytnutou pomoc, zejména za kulomety, samopaly, pušky, pistole a odpovídající munici v hodnotě 188 mil. Kč. Je to pomoc opravdových přátel, která pomůže ukrajinské armádě bránit Ukrajinu a Evropu proti ruskému agresorovi,“ napsal ukrajinský premiér Denys Shmyhal na Twitteru.

❗️15:45 – Po neúspěchu Rusko mění taktiku, říká ukrajinský ministr obrany. Uvedl, že pokus o útok těžkými obrněnými kolonami se zastavil a útočník nyní přechází na sabotáže a výsadkové útoky. (The Kyiv Independent)

15:42Na sociálních sítích se množí zprávy o rusofobii v Česku. Ve čtvrtek jsme psali o profesorovi VŠE, který odmítl učit Rusy. Novinářka Zdislava Pokorná v sobotu sdílela zkušenost z obchodu, kdy ochranka vyprovodila dva ruské občany žijící v Česku.

15:37 – Ministerstvo zahraničí upozorňuje na dezinformace ze strany Kremlu. Popisuje výběr slov, kterými se Putin snaží manipulovat.

15:34„Je to správné rozhodnutí! Nedovedu si představit hrát zápas s ruskou reprezentací v situaci, kdy ozbrojená agrese na Ukrajině pokračuje. Ruští fotbalisté a fanoušci za to nemohou, ale nemůžeme se tvářit, že se nic neděje,“ vyjádřil se fotbalový útočník Robert Lewandowski k rozhodnutí polského mužstva neodehrát barážové utkání Polska s Ruskem.

15:30 – Ruská propaganda tvrdí, že Ukrajina se chystá spustit „dirty bomb“ na území Ruska. Není to pravda, říká ministr Dmytro Kuleba, který upozorňuje, že Ukrajina nemá jaderné zbraně, ani se nepodílela na jejich vývoji a nesnažila se je získat.

15:20 – Nizozemsko přesouvá své velvyslanectví na Ukrajině do sousedního Polska a rozšíří vojenskou pomoc Kyjevu o 200 protiletadlových raket Stinger. (TASR)

14:56 – Ukrajinský prezident Zelenskyj telefonoval s tureckým prezidentem Erdoğanem, kterému poděkoval za silnou podporu. „Zákaz příjezdu ruských válečných lodí do Černého moře a významná vojenská a humanitární podpora Ukrajině jsou dnes mimořádně důležité. Lidé z Ukrajiny na to nikdy nezapomenou!“

14:20 – Rusko v sobotu oznámilo, že zavírá svůj vzdušný prostor pro lety z Bulharska, České republiky a Polska. Rusko tak reaguje na stejná opatření, která vůči němu v pátek tyto země zavedly. (TASR)

14:04 – Úřady v ukrajinském hlavním městě Kyjev v sobotu zpřísnily nařízení v oblasti zákazu vycházení s cílem posílit obranu města. (TASR)

13:43  Ukrajinská zpravodajská služba SBU popřela zprávy o přistání ruských vrtulníků ve Lvovské oblasti na západě země. Informovala o tom agentura DPA.

Starosta města Lvov Andrij Sadovyj dříve uvedl, že v blízkosti města Brody na severu Lvovské oblasti přistály tři ruské vrtulníky, ukrajinské jednotky však útok záhy odrazily.

Sadovyj na sociální síti Facebook napsal, že v sobotu ráno přibližně v 9:00 dorazilo do oblasti asi 90 kilometrů severovýchodně od Lvova zhruba 60 ruských výsadkářů. Ti se podle jeho vyjádření po zásahu ukrajinské armády stáhli. (TASR)

13:38 – Maďarsko změnilo názor, podle ukrajinského portálu Kyiv Independent už podporuje odpojení Ruska od bankového systému SWIFT. Bylo poslední zemí, která původně tento sankční krok blokovala.

12:56 – Státní tajemník polského ministerstva vnitra Pawel Szefernaker v sobotu oznámil, že od začátku Ruské invaze na Ukrajinu dorazilo přes hranice z Ukrajiny do Polska 100 tisíc lidí. (TASR)

12:48 – Ukrajinský prezident ocení titulem pro Hrdiny Ukrajiny i Vitalije Skakuna. Ten přišel o život, když vyhodil do vzduchu most, aby jím neprojela ruská armáda. (NEXTA)

12:46 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu uvedl, že ukrajinské síly úspěšně odrážejí snahy Kremlu o dobytí Kyjeva a jeho sesazení. Vyzval také Rusy, aby vyvíjeli na svého lídra Vladimira Putina tlak na zastavení invaze. Informují o tom agentury AFP a AP.


Překazili jsme jejich plán,” prohlásil Zelenskyj v novém videoproslovu a zdůraznil, že ukrajinská armáda kontroluje metropoli Kyjev a města v jejím okolí. Obvinil také ruské síly z útoků na civilní oblasti a infrastrukturu.


12:41 – Policie před ruskou ambasádou v Praze zadržela známé dezinformátory Tušla a Černohorského. Druhý jmenovaný na místě veřejně podporoval ruskou invazi.


12:31 – Ukrajinský prezident Zelenskyj: Každý, kdo chce pomoci bránit Ukrajinu, může přijet a dostane zbraně.” (The Spectator Index)

12:28 – Rusko médiím zakázalo psát o „útoku” či „invazi” na Ukrajině. Ruská Federální služba pro pozor v oblasti telekomunikací, informačních technologií a masmédií v sobotu médiím nařídila, aby odstranily zprávy, které vojenskou operaci na Ukrajině” označují za „napadení, invazi nebo vyhlášení války”. Médiím v opačném případě hrozí zablokováním nebo pokuta (TASR)

12:21 – Při bojích po invazi ruských jednotek na Ukrajinu zahynulo dosud nejméně 198 civilistů včetně třech dětí. V sobotu to oznámil ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ľaško.

11:45 – Rozhodnutí vyloučit Rusko z platebního systému SWIFT bude učiněno během několika dní. (Reuters)

11:44 – Ve Lvovské oblasti bylo ráno vysazeno asi 60 ruských výsadkářů. Po střetech s ukrajinskými silami se stáhli, informuje starosta Lvova. (ČT24)


11:42 – Ministerstvo obrany Spojeného království: Rusko ještě nezískalo kontrolu nad ukrajinským vzdušným prostorem, ukrajinská armáda klade po celé zemi „pevný odpor“.

11:24 – V jednom z našich článků k situaci na Ukrajině popisujeme stav největších armád světa. Podívali jsme se i na ruskou, která v noci ze středy na čtvrtek napadal svého souseda. 

Doporučeno
Největší armády světa. Které patří ke světové špičce? Jsou USA silnější než Rusko? Největší armády světa. Které patří ke světové špičce? Jsou USA silnější než Rusko? 25. února 2022 16:30

11:16 – Jelizaveta Peskovová, dcera mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, zveřejnila v pátek večer na sociální síti Instagram příběh (story), ve kterém odmítla válku. Peskovová použila hashtag „ne válce“ napsaný v azbuce, který na internetu používají Rusové, kteří nesouhlasí s vojenskou invazí na Ukrajině. Vojenskou akci přitom nařídil prezident Vladimir Putin, kterému její otec Dmitrij dělá dlouhá léta mluvčího.

Upozornil na to polský zpravodajský portál Wyborcza.pl i reportér televize BBC Francis Scarr pracující v Moskvě.

11:11 – Na Slovensku nastane od soboty 12:00 mimořádná situace. Vyhlášení mimořádné situace souvisí s hromadným příchodem osob cizí národnosti na území SR, kteří utíkají před válkou na Ukrajině.

11:09 – Český uměl Jaromír Nohavica si nechá medaili, kterou dostal od Putina. „Dostal jsem ji za zpívání, ne za válčení,“ prohlásil.

Doporučeno
Nohavica si medaili od Putina nechá. „Dostal jsem ji za zpívání, ne za válčení,“ vysvětluje Nohavica si medaili od Putina nechá. „Dostal jsem ji za zpívání, ne za válčení,“ vysvětluje 26. února 2022 9:32

10:45 – Zbraně na Ukrainu dodává 27 zemí světa včetně Spojených států a Británie, píší SkyNews. Součástí dodávek budou i zdravotnické potřeby.

❗️10:43 – V Kyjevě se opět rozezvučely sirény. 

10:39 – Za posledních 24 hodin bylo na slovenské hranici s Ukrajinou vyřízeno 10 526 vstupů na území Slovenska. Před vojenským konfliktem přitom policie evidovala 1444 vstupů denně, informoval mluvčí slovenského Prezídia Policejního sboru SR Michal Slivka.

„Zatímco za běžného stavu jsme vstupující na území Slovenska vyřizovali průběžně, v současnosti jsou čekací doby na hraničních přechodech osm až deset hodin,“ přiblížil mluvčí. Po vyhlášení mobilizace v Ukrajině klesl podle slovenské policie počet příchozích osob. Ukrajinské orgány totiž neumožňují odjet ze země mužům od 18 do 60 let.

„Ukrajinská strana pouští průběžně v malých skupinách pouze ženy, děti a starší osoby. Na slovenské straně po vyřízení osob na hraničním přechodu nevznikají žádné kritické situace spojené s jejich shromažďováním,“ uvedl Slivka.

Policie zatím zvýšenou míru nelegálního překračování hranic nezaznamenala.

10:19 – Infografika vysvětluje, jak francouzská armáda pomůže na východním křídle. Do několika zemí NATO přesune vojenskou techniku i vojáky.  


10:07 – Metro v Kyjevě přestalo jezdit. Stanice slouží jako kryty. (starosta Kyjeva)

9:55 – Po celé Praze se objevují ukrajinské vlajky a nálepky s ukrajinskými barvami. Jedna je i ve stanici metra Anděl pod nápisem Moskva I Praha.

9:36 – Kulomety, samopaly, odstřelovací pušky, pistole a odpovídající munice v hodnotě 188 mil. Kč. Česká vláda v sobotu schválila další pomoc Ukrajině, která čelí ruskému útoku. Bezprostředně zajistí i dopravu na místo, které určí ukrajinská strana.

9:33 – Ukrajina evakuuje svůj personál ambasády v Moskvě. Míří do Lotyšska. (Reuters)

9:31 – V zasažené výškové budově v Kyjevě nikdo nezemřel. Obyvatelé domu byli evakuováni. (starosta Kyjeva Vitalij Kličko)

9:19 – Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval k izolaci Ruska, včetně embarga na nákup ruské ropy. „Žádám svět: Úplná izolace Ruska, vyhoštění velvyslanců, ropné embargo, zničení ekonomiky,“ napsal Kuleba. (Twitter)

9:07 – Plot ruské ambasády v Praze je polepený, pocákaný barvou a pomalovaný.

8:54 – Česko, Polsko, Bulharsko a Spojené království jsou jediné čtyři země, které zatím zakázaly ruským aeroliniím (včetně soukromých) vstoupit do jejich vzdšeného prostoru.

8:51 – Dobrovolní bojovníci vyzbrojení útočnými puškami hlídkovali v pátek v centru Kyjeva, připraveni bránit svou zemi. (NY Times)

❗️8:36 – Kazachstán odmítl vojensky podpořit Rusko ve válce na Ukrajině. 

8:31 – Velvyslanec Ukrajiny v Česku uveřejnil video z raketového útoku na výškovou budovu v obytné čtvrti v Kyjevě, který proběhl dnes ráno.

8:26„Jde o zásadní moment k uzavření dlouho trvajících diskusí a projednou rozhodnout o členství Ukrajiny v EU,“ prohlásil prezident Ukrajiny Zelenskyj.

8:21 – Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž varoval občany Česka, aby neschvalovali napadení Ukrajiny Ruskem. Může jít o trestný čin dle §365 trestního zákoníku ad. (NSZ)

8:16 – Raketa zasáhla výškovou budou v Kyjevě. (Christo Grozev, Bellingcat)

8:08 – Jeden z poslanců ruské státní dumy za komunistickou stranu Michail Matvejev se na Twitteru vyslovil proti válce s Ukrajinou. „Když jsem hlasoval za uznání DLR a LLR, hlasoval jsem za mír a ne za válku,“ napsal. (Echo Moskvy)

7:51 – Ukrajina tvrdí, že Rusko začalo na hranici mobilizovat záložní jednotky. (The Spectator Index)

7:46 – Prezident Zelenskyj natočil další video na selfie kameru, kde vystupuje on sám. Za ním je vidět centrum Kyjeva. „Šíří se hodně falešných informací online, že jsem nařídil naší armádě složit zbraně a že probíhá evakuace. Jsem tady. Zbraně nesložíme. Budeme bránit náš stát,“ uvedl.

7:44 – V Kyjevě bylo v brzkých ranních hodinách ticho. (The Economist)

7:39 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho síly dobyly město Melitopol. Melitopol je druhé největší město Záporožské oblasti na jižní Ukrajině, má zhruba 160 tisíc obyvatel. (The Spectator Index)


Začal třetí den války mezi Ukrajinou a Ruskem. V noci ze středu na čtvrtek Rusové spustili bombardování měst po celé Ukrajině, v řádu minut pak z několik stran zaútočili a začali přesouvat těžkou techniku do vnitrozemí svého sousedního státu. Největší bitva se aktuálně svádí o hlavní město Kyjev, které je zřejmým cílem ruských agresorů. 

Domů
Sdílet
Diskuse