Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2022 10:30
Čas čtení 3:00
Dominik Vetrák

RECENZE: Jackass Forever

FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 JACKASS FOREVER NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Parta šílenců, kteří si dobrovolně ubližují, je zpět a ty se při tom budeš slušně bavit.

Jackass Forever je čtvrtý díl ve filmové sérii Jackass. Jackass vznikl na stanici MTV, když si bavič Johnny Knoxville se svou partou řekli, že každého z nás přece baví sledovat, jak ostatní lidé trpí. Dobrovolně si tak začali ubližovat a nahrávat se přitom, což vyústilo v kultovní scény a vzpomínky na šílené věci, které členové týmu Jackass podnikli. Hláška: „Hi, I am Johnny Knoxville, welcome to Jackass“ už docela zlidověla.

Mnozí fanoušci se tedy při ohlášení čtvrté části zaradovali, koneckonců poslední film Jackass vyšel již v roce 2011. Parta šílenců je zpět a o tom, že je to návrat ve velkém, tě přesvědčí už úvodní scéna, ve které nanesli make-up na penis jednoho z členů party a tvářili se, že je to Godzilla, která ničí město.

Doporučeno
10 nejlepších animáků od studia Pixar 10 nejlepších animáků od studia Pixar 23. března 2022 9:30

Příliš mnoho vtipů o penisech

Nějak takto se prezentuje i zbytek filmu. Více než polovina vtipů souvisí s tím, že se herci bijí do penisů a nechávají si je zmrzačit, jen aby se tím bavili jiní. Někdo se i opravdu směje, ale například jeden z kameramanů se během filmu dvakrát pozvracel (a my jsme se při těch scénách také málem pozvraceli).

Hlavní negativum, které vůči tomuto filmu máme, je, že se až příliš často spoléhá na takzvané „di*k jokes“, a tedy vtipy kolem penisů. Vidět, jak někomu drtí penis patnáctkrát za hodinu a půl, už není tak vtipné. 

Pokud se přes to ovšem přeneseš, čeká tě královská zábava. Tedy v případě, že máš rád „záchodový“, prostý humor. Pokud jsi nikdy neviděl Jackass, podívej se na nějaká videa na Youtube a pochopíš, o čem je. Není to komedie jako Borat nebo Bad Trip, ve které herci jedou podle scénáře, přičemž do něj zapojí nic netušící lidi.

Jackass Forever  Jeff Tremaine
Zdroj: Paramount Pictures

Jackass nemá žádnou dějovou linii ani příběh. Je to změť šílených a vtipných scén spojených dohromady, ve kterých se herci a členové štábu vzájemně nachytávají a dělají si naschvály. 

Ve filmu najdeš několik zábavných a originálních pranků, ale většinou je to o úderech do penisu, několika litrech ejakulátu z prasat či bolestivých ranách. Povedly se ale i dvě tři výrazné scény, které jsou buď natolik zábavné nebo napínavé, že by byla škoda ti je vyzradit. Například při jisté scéně se zvířetem uvidíš, jak je herec vyděšený k smrti, a poznáš na něm, že se vůbec nebaví.

Doporučeno
Johnny Knoxville si během natáčení Jackass 4 zlomil několik kostí a skončil v nemocnici Johnny Knoxville si během natáčení Jackass 4 zlomil několik kostí a skončil v nemocnici 16. ledna 2022 8:09

Pokud máš rád humor Jackass, budeš se smát po většinu filmu

Při takovém filmu se hodnotí úroveň pranků a to, kolikrát se zasměješ. A my jsme se smáli většinu filmu. Někdy méně, někdy vůbec (ve filmu jsme zaregistrovali asi čtyři scény, které se nám vůbec nezdály vtipné), ale většinou se budeš královsky bavit. Pokud ti ale humor Jackass dosud nevoněl, jen stěží můžeš čekat, že se ti tento film bude líbit. 

Pozitivní je také to, že je na snímku znát větší rozpočet. Parta Jackass má na své šílené kousky mnohem více zdrojů a vymožeností, takže si mohou dovolit propracovanější vtipy. Jackass Forever zároveň působí jako film, který byl natočen s profesionálnějším přístupem než předchozí části.

Jackass Forever
Zdroj: Paramount Pictures

Potěší staří veteráni, ale i nováčci v týmu

Fanoušky Jackass potěší, že se ve čtyřce objevila drtivá většina hlavních aktérů z předchozích filmů. Chyběl jedině zesnulý Ryan Dunn a Bam Margera, který se se štábem a tvůrci Jackass rozešel ve špatném a dokonce je žaloval. Stará parta to má pořád v sobě a je pořádně charismatická. Zdálo se nám však, že například Johnny Knoxville už není v centru dění a drží se v ústraní.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Vzhledem ke všem těm zraněním, která si již při natáčení Jackassu způsobil, je to pochopitelné. Ve filmu má jednu důležitou scénu s býkem a ta pro něj nedopadla vůbec dobře. Nováčků je hned několik a jsou fajn.

Jackass 4
Zdroj: Paramount

Některým divákům budou nepříjemné i scény se zvířaty. Rozhodně jsme za to, aby se s nimi zacházelo lépe. Nebýt ale použití zvířat, ve filmu by chyběla úplně nejlepší scéna, o které jsme psali už výše. Na druhé straně scéna se supem, kterého jeden z členů party kope, aby se k němu nepřibližoval, už nepůsobila vtipně. Hněv organizace PETA, která požaduje, aby se zvířata při natáčení přestala používat úplně, je oprávněný. 

Jackass Forever lze hodnotit pouze tak jako předchozí filmy. Většina scén je zábavná, i když tam mělo být mnohem méně scén se zmrzačenými penisy. „Herci“ jsou stále sympatičtí, a pokud tě baví styl humoru Jackass, nepochybně se budeš smát často. I proto si od nás Jackass Forever (Jackass 4) odnáší osm bodů z deseti.

PS: V průběhu letošního roku by se na Netflix měl dostat film Jackass 4.5. Uvidíme v něm záběry a scény, které nepoužily v hlavním sestřihu tohoto filmu.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse