Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2022 15:49
Čas čtení 1:27
Radim Šlechta

Na Ukrajině již zemřelo 12 novinářů. Trestné činy Rusů vůči médiím překročily stovku

Na Ukrajině již zemřelo 12 novinářů. Trestné činy Rusů vůči médiím překročily stovku
Zdroj: TASR
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ukrajinská prokuratura zveřejnila statistiky útoků na novináře.

Na Ukrajině umírají vedle bojovníků a civilistů také novináři, kteří se pokouší zprostředkovat světu informace přímo z centra dění. Podle tamní prokuratury zemřelo již 12 novinářů, dalších 10 bylo zraněno. Obětí dalších trestných činů ze strany ruských agresorů se stalo 56 žurnalistů, z toho dva čeští občané. 

Doporučeno
Ukrajinská herečka, která utekla do Prahy: Hrůza a šok. Chtěli jsme žít svobodně, ale místo toho přišla válka (Rozhovor) Ukrajinská herečka, která utekla do Prahy: Hrůza a šok. Chtěli jsme žít svobodně, ale místo toho přišla válka (Rozhovor) 26. března 2022 11:30

Ruské síly útočí také na novináře, kteří se snaží poskytnout veřejnosti informace z centra válečného konfliktu na Ukrajině. Statistiku, která vypovídá o 12 mrtvých žurnalistech, zveřejnil ukrajinský Institut masových informací. Novináři se dostávají do přestřelky, která zasahuje jejich auta. Některé tyto přestřelky končí smrtí jako v případě Pierra Zakrzewského z televizní stanice FoxNews. V epicentru konfliktu bylo kromě dvanácti obětí deset novinářů zraněno.

Dalších 56 novinářů se stalo obětí jiných trestných činů ze strany ruských okupantů. Střelba zasáhla i vozidlo dvou českých reportérů ze serveru Voxpot. Z jiných zemí, než je Ukrajina, pocházelo 15 zasažených reportérů. Patří mezi ně čtyři Britové, dva Dánové, dva Američané, dva novináři ze Spojených arabských emirátů, jeden Švýcar, Rus a Ir.

Rusko mimo přímého útoku na novináře ostřelovalo také 10 televizních věží, čímž znemožnili další vysílání. Kvůli výhrůžkám nebo zabavení majetku přestalo na Ukrajině fungovat již 70 regionálních médií. Proti pracovníkům médií spáchalo Rusko již 148 trestných činů od začátku války.

Dlouhé výslechy a mučení

Jedním z vězněných novinářů už byl i dvaatřicetiletý Nikita z Radio France. Toho podle Reportérů bez hranic ruští vojáci devět dní věznili v domnění, že je ukrajinský špión. Mučení, kterým si prošel, bylo podle jeho výpovědi skutečně intenzivní.

Vojáci jej podle jeho slov byli tyčí a probíjeli jej elektrošoky, zatímco na něm jedem voják seděl a snažil se z něj dostat přiznání ke špionáži. Během svého mučení byl také Nikita svědkem mučení dalších zajatců. Těm dávali vojáci tašky na hlavy a přidušovali je. Celou dobu neviděl reportér do tváří svých věznitelů, odhadoval ale, že se nejednalo o běžné vojáky, ale příslušníky tajných služeb.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Když Nikitu 13. března pustili, měli jej odvézt do lesa přibližně hodinu od místa, kde jej věznili. Ani v tu chvíli reportér nevěděl, jestli jej nakonec nezastřelí. Nakonec prý vojáci donutili civilní auto, aby jej odvezlo. Jeho řidič vyhrožovali, že když Nikitu nenaberou, reportéra na místě zastřelí. V současnosti je reportér v blíže nespecifikované ukrajinské nemocnici.

Domů
Sdílet
Diskuse