Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2022 16:54
Čas čtení 1:02
Radim Šlechta

„Máme morální povinnost pomáhat,“ řekl Petr Fiala. Česko prý také Ukrajině pošle další zbraně

„Máme morální povinnost pomáhat,“ řekl Petr Fiala. Česko prý také Ukrajině pošle další zbraně
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
NEWS PETR FIALA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Petr Fiala v rozhovoru s Václavem Moravcem řešil problematiku ruských oligarchů, dodávky zbraní a podpory českých i ukrajinských občanů

Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že bude potřeba změnit zákon, aby stát dosáhl na majetek ruských oligarchů. Oznámil také, že Česká republika bude i nadále dodávat Ukrajině zbraně. Andrej Babiš (ANO) se podle něj snaží zničit snahu vedení země pomáhat Ukrajině.

Doporučeno
Ukrajinská herečka, která utekla do Prahy: Hrůza a šok. Chtěli jsme žít svobodně, ale místo toho přišla válka (Rozhovor) Ukrajinská herečka, která utekla do Prahy: Hrůza a šok. Chtěli jsme žít svobodně, ale místo toho přišla válka (Rozhovor) 26. března 2022 11:30

Aby stát snadněji dosáhl na majetek ruských oligarchů, je podle předsedy vlády Petra Fialy nutné změnit zákon. S novými pravidly bude mít vláda podle Fialy volnější ruce. Zmrazení majetku oligarchů totiž představuje problémy i pro stát, a to především v případě, že mají podíly ve firmách. Země je pak zavázána k tomu, aby zajistila jejich další provoz.

Dalším tématem, kterého se Fiala v rozhovoru dotknul, bylo dodávání zbraní na Ukrajinu. Česko podle něj bude zbraně nadále dodávat. Důležité je podle něj dodávat takové zbraně, které ukrajinští vojáci znají, umí s nimi pracovat a dokáží je na místě opravit. Ukrajinci v současnost volají především po těžké vojenské technice. Fiala zdůraznil, že některé západní země napadené Ukrajině těžké zbraně dodávají. Například Slovensko se chystá dodat svůj protivzdušný komplet S-300, který dokáže ochránit okolí velkého města.

Doporučeno
Volodymyr Zelenskyj žádá znovu o těžké zbraně. „Ve skladech našich partnerů se na ně práší,“ řekl Volodymyr Zelenskyj žádá znovu o těžké zbraně. „Ve skladech našich partnerů se na ně práší,“ řekl 27. března 2022 11:41

Andrej Babiš brojí proti Ukrajincům, tvrdí Fiala

Překážku české solidaritě podle Petra Fialy tvoří i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). „Máme morální povinnost pomáhat,“ řekl Fiala. „Musíme to ale zvládnout tak, aby pomoc nepřinesla další sociální problémy,“ dodal. Vláda se přitom podle něj snaží pomáhat všem a ekonomická krize prý souvisí se zadlužováním minulé vlády.

„Reagujeme tak, aby naše opatření nenapáchalo víc škody než užitku,“ sdělil Fiala. Vláda prý bude řešit zvyšování dávek pro lidi, které zadlužování nejvíce zasáhlo. 

Domů
Sdílet
Diskuse