Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. dubna 2022 13:10
Čas čtení 1:40
Vojtěch Vanda

Policie obvinila psychiatra Cimického ze znásilnění a vydírání. Stíhá ho ve 29 případech

Policie obvinila psychiatra Cimického ze znásilnění a vydírání. Stíhá ho ve 29 případech
Zdroj: Wikimedia Commons/David Sedlecký/volně k užití
NEWS JAN CIMICKÝ SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Pražští kriminalisté ohlásili, že trestně stíhají lékaře z Prahy 8. Jedná se o psychiatra Jana Cimického. Ten se měl podle policie dopustit vydírání či znásilnění ve 29 případech.

Policie stíhá lékaře z Prahy 8, který měl sexuálně obtěžovat pacientky. Jedná se o psychiatra Jana Cimického, o jehož vyšetřování se začalo mluvit v listopadu minulého roku. Policie v pátek na Twitteru uvedla, že dotyčného podezírá, že se mezi lety 1980 a 2016 dopustil 29 případů znásilnění nebo vydírání. Zároveň žádá další potenciální poškozené a svědky, aby se ozvali vyšetřovateli na číslo 603 457 989.

Doporučeno
Jan Cimický je vyšetřován policií. Ta prosí další případné oběti či svědky, aby se ozvali vyšetřovateli Jan Cimický je vyšetřován policií. Ta prosí další případné oběti či svědky, aby se ozvali vyšetřovateli 9. listopadu 2021 14:08

„Pražští kriminalisté se na základě zveřejněných informací v médiích zabývají případem sexuálního obtěžování pacientek lékařem z Prahy 8, ke kterému mělo docházet v minulých letech až do současné doby,“ ohlásili policisté na sociální síti. 

Kriminalisté dále sbírají poznatky k případu, proto vyzvali veřejnost ke spolupráci. „V případu kriminalisté nyní provádí prvotní úkony v rámci trestního řízení. Prosíme touto cestou možné poškozené ženy a svědky, aby se ozvaly přímo vyšetřovateli na telefonní číslo 603457989,“ dodali

Pokud máš zkušenost se sexuálním násilím a potřebuješ pomoci, můžeš se obrátit na informační linku 777 012 555, kterou provozuje organizace proFem. Linka je aktivní v úterý od 17:00 do 19:00 a ve čtvrtek od 19:00 do 21:00.

Vyšetřování trvalo skoro pět měsíců

První informace o Cimického chování se dostaly do médií v říjnu. Kauzu otevřela zpěvačka Jana Fabiánová svou otevřenou zpovědí o sexuálním obtěžování ze strany známého psychiatra.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

„Prohlašuji na svou čest: Jan Cimický mě sexuálně napadl za dveřmi své ordinace, když mi nebylo ještě ani 23 let. Protestuji tímto veřejně proti ocenění Jana Cimického prezidentem České republiky. Podle mého názoru měl pan Cimický dávno odejít z veřejného prostoru a doufat, že jeho oběti budou i nadále mlčet.“ (...), uvedla Fabiánová na Facebooku.

Následně, v reportáži 168 hodin o které jsme tě informovali, odvysílala Česká televize svědectví dalších tří žen. 

„Stalo se to, že doktor se na mě vrhl se slovy: ‚Neboj, já tě zase naučím líbat'. Než jsem se nadála, tak mě pan doktor líbal. Jazyk jsem měla v puse,“ začíná výpověď první z žen. Přidává se i druhá: „Ležela jsem na lehátku. Dal mi tam řadu jehliček a pustil takovou relaxační hudbu. Tak jsem chvíli ležela, pak přišel a začal mě hladit po prsou.“

Cimického proto 8. listopadu začala vyšetřovat policie. Zároveň sbírala i další informace o deliktech, kterých se měl dopustit. V pátek policie doplnila, že psychiatra obvinila z 29 trestných činů vydírání nebo znásilnění mezi lety 1980 a 2016. 

Domů
Sdílet
Diskuse