Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2022 18:00
Čas čtení 4:54
Barbora Volfová

Poslanci uznali hladomor na Ukrajině, organizovaný stalinistickým režimem, za genocidu

Poslanci uznali hladomor na Ukrajině, organizovaný stalinistickým režimem, za genocidu
Zdroj: Wikimedia/ Alexander Wienerberger/ volně k užití
NEWS UKRAJINA
Uložit Uložené

Poslanci uznali hladomor na Ukrajině v 30. letech za genocidu. V jeho důsledku podle českých poslankyň a poslanců zemřelo až 10 milionů lidí.

Úmyslně vytvořený hladomor v kontextu násilné kolektivizace pod stalinistickým vedením v Moskvě si během třicátých let 20. století vyžádal přes deset milionů obětí. Evropský parlament označil v roce 2008 uměle vyvolaný hladomor za zločin proti lidskosti. 

„Podle údajů ukrajinského Muzea hladomoru šlo až o sedm milionů lidí na území tehdejší Ukrajinské sovětské socialistické republiky a další tři miliony Ukrajinců žijících v jiných oblastech Sovětského svazu,“ uvedla Poslanecká sněmovna.

V roce 1927 začala sovětská vláda měnit svou rolnickou politiku zvýšením daní kulaků (kulak= bohatý nebo prosperující rolník) a omezením jejich práva na pronájem půdy. Před ruskou revolucí v roce 1917 byli kulaci hlavními postavami v rolnických vesnicích. Často půjčovali peníze, poskytovali hypotéky a hráli ústřední roli v sociálních a správních záležitostech vesnic.

V roce 1929 SSSR zahájila úsilí o rychlou kolektivizaci zemědělství.  Ta postupovala od stupňujících se daní a kvót na dodávky obilí k vyvlastnění veškerého majetku a nakonec k deportaci do poloviny 30. let asi 100 000 rodin na Sibiř a do Kazachstánu.  

Masový odpor proti kolektivizaci ve formě povstání, porážení dobytka a ničení strojů byl potlačen uvalováním stále vyšších kvót na dodávky a konfiskace potravin.

Výsledkem Stalinovy ​​politiky byl velký hladomor (ukrajinsky holodomor) v letech 1932 až 1933, člověkem způsobená demografická katastrofa, která v době míru neměla obdoby. Z odhadovaných šesti až osmi milionů lidí, kteří zemřeli v Sovětském svazu, bylo asi čtyři až pět milionů Ukrajinců. Hladomor byl přímým útokem na ukrajinské rolnictvo, které nadále odolávalo kolektivizaci. Ukrajině neexistoval žádný fyzický základ pro hladomor.

Na Ukrajinu byly vyslány brigády speciálních agentů, kteří běžně prohledávali domy a zabavovali potraviny.  V roce 1932 byl přijat zákon, který učinil z krádeže socialistického majetku hrdelní zločin. Rolníci tak často čelili popravčí četě za to, že ze státních skladů ukradli pouhý pytel pšenice. Venkovské obyvatelstvo nemělo dostatek potravy, aby se uživilo. 

Následné hladovění narostlo do masivního rozsahu na jaře roku 1933. Moskva odmítla poskytnout úlevu. Ve skutečnosti Sovětský svaz v tomto období vyvezl na Západ více než milion tun obilí. Uměle vytvořený hladomor probíhal souběžně s rusifikační kampaní a represí vůči ukrajinským elitám.
V roce 1934, kdy bylo přibližně 75 procent farem v Sovětském svazu kolektivizováno, většina kulaků – stejně jako miliony dalších rolníků, kteří se postavili proti kolektivizaci, byli deportováni nebo zatčeni a jejich půda a majetek byl zabaven.

„Děkuji PSP ČR za uznání Hladomoru 1932-33 genocidou ukrajinského národu. Velký dík autorovi usnesení Pavlu Žáčkovi a předsedkyni Markétě Adamové za podporu iniciativy. Bez odsouzení zločinů Stalina proti Ukrajině je těžké pochopit podstatu pokusů Putina podrobit si a zničit Ukrajince, poděkoval na svém twitteru velvyslanec Ukrajiny Yevhen Perebyinis.

Domů
Sdílet
Diskuse