Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2022 7:00
Čas čtení 10:38
Lucie Kotvalová

Jóga dokáže detoxikovat tělo a zklidnit nervovou soustavu, říká lektorka Anna Ribanská. Jak s jógou začít?

Jóga dokáže detoxikovat tělo a zklidnit nervovou soustavu, říká lektorka Anna Ribanská. Jak s jógou začít?
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
REFRESHER JÓGA
Uložit Uložené

S lektorkou Annou Ribanskou o tom, jakých podob může praxe jógy nabývat, jestli je jóga „ezo“, ale i o tom, zda západní jógové komunity reprodukují zraňující ideály krásy.

Anna Ribanská vystudovala herectví, je certifikovanou lektorkou jin jógy a Jivamukti jógy a jako jedna z mála zastává pozici hudební dramaturgyně pořadu Českého rozhlasu ArtCafé. Trvalou součástí jejího života je také hudba – pod aliasem Anakver vydala před pár lety debutové sólové album, je polovinou elektronického dua Lofn a pod přezdívkou Anna Coranić vystupuje jako DJka.

Během karantény vytvořila pro Český rozhlas několik dílů jógového podcastu Jóga na vlnách Vltavy a nyní tvoří vlastní – nese název OM podcast. „Díky józe můžeme lépe komunikovat sami se sebou a pak lépe komunikovat se světem,“ vysvětluje podstatu této praxe v rozhovoru pro Refresher.

Lektorka jógy Anna Ribanská
Lektorka jógy Anna Ribanská Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER

Co je to jóga?

Na pojem jóga se dá nahlížet z vícero perspektiv, a přesto je jóga jen jedna. Je to cesta i cíl. Slovo jóga jako takové vychází ze sanskrtského výrazu „judž“, což znamená „jednota“ či „(znovu)sjednotit“. Cílem je sloučit představu duality, tedy oddělenosti sebe od okolního světa. Jóga je také stav mysli, která je podobná hladině bez vln, skrze kterou lze vidět až dno. Podle jedné z Patandžaliho jógasúter (jeden ze zásadních textů o józe, pozn. red.) je jóga zastavení neustálého víření našich myšlenek.

Je jóga „ezo“?

Určitě může být. Já jsem na pseudo ezo záležitosti hodně alergická. Na minulé životy uvěřím až poté, co pro to budu mít důkaz. (smích) Ale když si sednu do meditačního sedu, tak v těle cítím energii. Celé tělo je najednou teplé, i když jsem usedla napůl zmrzlá. Mám věčně studené nohy i ruce, ale v meditačním sedu se celá zahřeji, i když se nehýbu. Sice to může znít ezo, ale je to můj reálný zážitek. Je to pro mě hmatatelný důkaz o tom, že v těle ona energie skutečně proudí, že to není žádný blábol.

Je to i o práci s myslí, kterou si zapomínáme čistit. Myjeme si zuby, češeme si vlasy, sprchujeme se, ale s myslí zapomínáme pracovat

V čem se jóga liší od ostatních druhů cvičení?

Opět se nabízí více perspektiv. Pro někoho jóga není to, jít na lekci do studia a meditovat. Pro někoho je jóga, tedy pocit onoho spojení se svým zdrojem uvnitř i se světem okolo, třeba běh, ježdění na kole nebo výlet do přírody. Pokud máte během takové aktivity příležitost, i třeba na pikosekundu, se propojit se sebou, tak i při běhu můžete prožívat stav jógy. Nicméně je pravda, že jóga jako taková je neuvěřitelně sofistikovaný systém, který existuje už velmi dlouhou dobu a funguje více než spolehlivě.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113453 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co vše obnáší praxe jógy a čím je pro nás prospěšná
  • Jak s jógou začít
  • Zda jóga nevhodným praktikováním může i uškodit
  • Zda dochází k fat shamingu v souvislosti s jógou na sociálních sítích
  • Jak rozpoznat správného učitele jógy, který může praktikujícím skutečně něco předat
Domů
Sdílet
Diskuse