Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2022 15:35
Čas čtení 1:52
Vojtěch Vanda

Každý Jihokorejec by brzy mohl „omládnout“ o jeden rok. Popisujeme, jak je to možné

Každý Jihokorejec by brzy mohl „omládnout“ o jeden rok. Popisujeme, jak je to možné
Zdroj: Unsplash / Akson
ZAJÍMAVOSTI JIŽNÍ KOREA
Uložit Uložené

Představ si, že se v Jižní Koreji narodí dítě v prosinci. Jakmile se čas překlene přes 1. leden, dítěti v této zemi mohou být podle jednoho systému počítání věku dva roky. To by někteří politici chtěli změnit.

Zjistit, kolik je člověku v Jižní Koreji let, nemusí být úplně jednoduchá disciplína. Přestože se kulturně jedná o velmi důležitou informaci, tradiční počítání věku je trochu matoucí. Jihokorejci se podle něj totiž rodí v prvním roku svého života. Znamená to, že pokud se dítě narodí v prosinci, v lednu dalšího roku má prakticky dva roky. A to chtějí někteří tamní politici změnit. Informuje BBC.

Doporučeno
Až třetina Čechů kouří, mnohdy ale ne denně, ukázal průzkum Až třetina Čechů kouří, mnohdy ale ne denně, ukázal průzkum 21. dubna 2022 12:25

Jižní Korea počítá věk třemi různými způsoby. První z nich, který je v platnosti od roku 1962 a má také působit oficiálně, je standardizované počítání věku podle data narození podobně, jako kdekoliv jinde na světě.

Druhý způsob počítá s tím, že se dítě narodí v roce nula, ale každý následující 1. leden se mu přičte jeden rok. Proto dítě, které by se narodilo v prosinci roku 2019, by v lednu roku 2021 mělo dva roky, přestože by podle toho předešlého počítání mělo dosáhnout druhého roku až v prosinci.

Tento způsob počítání věku se využívá zejména k právnímu definování zákonného věku u záležitostí, které se dotýkají významného procenta populace. V Jižní Koreji se podle něj počítá věk pro vstup do vojenské služby nebo věk, který určuje, do kdy je třeba chránit mladistvé před zneužíváním.

Poslední a nejproblematičtější počítání věku je tzv. „korejský způsob“. Kdybychom využili příkladu výše, dítě, které by se narodilo v prosinci roku 2019, by podle něj mělo v lednu 2020 dva roky. Dítě se podle něj rodí v prvním roce svého věku.

Tento tradiční přepočet věku, který má kořeny v Číně, je však komplikací – ve společnosti, kde je důležité znát věk člověka k tomu, abyste jej správně oslovili, se nejedná o praktickou záležitost. Přitom tento způsob počítání let je zde nejčastěji užívaný.

Každému Jihokorejci se možná ubere rok

S tím by však mohlo být brzy konec. Nově zvolený prezident Jun Sok-jol by rád prosadil změnu této metody počítání věku. Podle šéfa výboru pro přechod nově zvoleného prezidenta Lee Jong-hoa se chce nastupující administrativa zbavit starých zvyků a standardizovat počítání věku, aby se Jižní Korea zařadila ke zbytku světa.

Podle něj toto přepočítávání vedlo k trvalému zmatku, kvůli kterému se dělaly chyby; nehledě na „sociální a ekonomické náklady“, jež s nimi byly spjaty.

V konečném důsledku by to znamenalo, že by si někteří Jihokorejci ubrali rok ze svého věku. Někteří lidé by tuto novinku přijali s otevřenou náručí, odborníci si však nejsou jistí, jestli je něco takového proveditelné. Již dvakrát, v roce 2019 a 2021, se členové korejského parlamentu snažili prosadit změnu zákona, který by počítání věku změnil. Ani jeden se ale nepovedlo prosadit.

Mohlo by tě zajímat:
Jak se vyvíjely hranice Česka od roku 626 do současnosti? Video ukazuje rozpad a vznik území v průběhu let
Dva ruší vojáci oslavovali narozeniny svého „kolegy a kamaráda“ Adolfa Hitlera
Pražané si za plyn opět připlatí. V červnu se jim zdraží v průměru o třetinu
Domů
Sdílet
Diskuse