Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2022 12:25
Čas čtení 0:55
Adéla Ježková

Až třetina Čechů kouří, mnohdy ale ne denně, ukázal průzkum

Až třetina Čechů kouří, mnohdy ale ne denně, ukázal průzkum
Zdroj: Unsplash/Julia Engel/volně k užití
NEWS SPOLEČNOST ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Kouření v české společnosti stále představuje problém.

Kuřáků v České republice podle odborného magazínu Českého statistického úřadu Statistika&My přibylo, kouří ale méně často. Míra denního kouření klesla z 25,3 % na 23,9 %. Denní kuřáci nejvíce ubyli ve věkové skupině 15 až 24 let – a sice z 22,5 % v roce 2016 na 14,8 % o čtyři roky později. Naopak ke zvýšení došlo mezi denními kuřáky ve věku 55 až 64 let.

Denní kuřáci podle průzkumu nejčastěji vykouří 11 až 20 cigaret denně, přes 22 % denních kuřáků jich pak vykouří ještě více, přičemž k nejsilnějším kuřákům s více než 30 cigaretami denně patří především muži ve věku 35 až 54 let. První cigaretu si denní kuřáci zapálí většinou do 30 minut po probuzení, téměř 16 % respondentů ovšem uvedlo, že první cigaretu vykouří do pěti minut od probuzení.

Jak přestat kouřit

Kouření tabáku – ať už ve formě cigaret, doutníků nebo dýmky, alespoň jednou v životě zkusilo 62,4 % respondentů. Zkušenost s e-cigaretami zůstává v populaci na přibližně stejné úrovni, významně ovšem vzrostlo jejich užívání mezi nejmladší věkovou skupinou. 

Doporučeno
V Česku i celé EU začal platit zákaz prodeje mentolových cigaret. Až příliš lákaly mladé ke kouření V Česku i celé EU začal platit zákaz prodeje mentolových cigaret. Až příliš lákaly mladé ke kouření 20. května 2020 15:01

Důvody, proč kuřáci sáhnou raději po e-cigaretě, se různí. Až 30 % respondentů uvedlo, že je užilo poprvé proto, že jsou okolím více tolerovány. Dalších 22 % chtělo tento „nový trend“ vyzkoušet a téměř 22 % je považovalo za méně škodlivé ve srovnání s běžnými cigaretami.

Přestat kouřit se častěji podařilo lidem ve věku 25 až 34 let, naopak nejvyšší podíl neúspěšných pokusů se objevoval ve věkové skupině 45 až 54 let.

Domů
Sdílet
Diskuse