Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2022 23:08
Čas čtení 0:49
Jakub Paulík TASR

EU by mohla Moldavsku poskytnout dodatečnou vojenskou podporu. Má ale jen 3 250 vojáků

ZAJÍMAVOSTI MOLDAVSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Podle ukrajinských zdrojů by mohlo být Moldavsko další zemí, na kterou zaútočí ruské jednotky.

Evropská unie podle předsedy Evropské rady Charlese Michela zvažuje, že by Moldavsku poskytla další vojenskou podporu. „Letos plánujeme výrazně zvýšit naši podporu Moldavsku tím, že jeho ozbrojeným silám poskytneme dodatečné vojenské vybavení,“ vyjádřil se Michel. Informuje o tom DW

EU se již přitom dohodla, že Moldavsko podpoří v oblasti kybernetické obrany a logistiky. Michel tvrdí, že euroblok pomůže Moldavsku „vyrovnat se s důsledky přesahu ruské agrese na Ukrajině“. Zároveň však nechtějí zvyšovat napětí. Prezidentka Moldavska Maia Sandu tvrdí, že aktuálně nezaznamenala bezpečnostní riziko pro svou zemi, ale mají připravené i plány na „pesimistické scénáře“.

Doporučeno
The Times: Moldavsko by mohlo být dalším ruským cílem The Times: Moldavsko by mohlo být dalším ruským cílem 2. května 2022 15:46

Tím naráží na informace, podle kterých by Rusko mohlo v dohledné době zaútočit po Ukrajině i na Moldavsko. V separatistickém regionu Podněstří v Moldavsku, který je v blízkosti Ukrajiny, byly minulý týden zaznamenány výbuchy. Střelba se odehrála i v obci, kde leží ruský sklad zbraní. Ukrajina upozorňuje, že Rusko se tak pokouší vytvořit záminku k útoku. 

TASR píše, že podle informací The Times s odvoláním na nejmenované ukrajinské představitele by Rusko mohlo po úspěšné operaci snáze zaútočit na ukrajinský přístav Oděsa. Moldavsko však disponuje jen 3250 vojáky, a tak by útoku neumělo příliš dlouho odolávat. Ukrajina se domnívá, že Rusové by mohli vytvořit další frontu 9. května, když budou slavit Den vítězství nad fašismem.

Domů
Sdílet
Diskuse