Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2022 14:54
Čas čtení 0:49
Ilona Hobzová

KLDR hlásí první případ covidu od začátku pandemie. Nákazu chce překonat „silným politickým uvědoměním lidu“

KLDR hlásí první případ covidu od začátku pandemie. Nákazu chce překonat „silným politickým uvědoměním lidu“
Zdroj: TASR/AP
NEWS KLDR KORONAVIRUS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Severokorejský vůdce Kim Čong-un slíbil zavedení přísných kontrol dodržování karantény.

Severní Korea poprvé oficiálně přiznala případ nákazy koronavirem. Země dosud možnou nákazu na svém území popírala. O tom, že se v Koreji objevila subvarianta vysoce nakažlivého omikronu, informovala podle deníku The Guardian státní agentura KCNA.

Izolace a omezení kontaktů

Kvůli výskytu nákazy svolal Kim Čong-un setkání politbyra Dělnické strany, kde se dohodli na zavedení maximálních opatření. Podle KCNA se severokorejský vůdce zavázal vymýtit historicky první nákazu koronavirem v zemi. Slíbil, že zavede přísné kontroly toho, zda lidé dodržují karanténu, občanům doporučil izolaci a omezení kontaktů s okolím. Omezení čekají také hospodářství. Kim Čong-un nařídil izolaci pracovních jednotek, aby se zabránilo šíření nemoci. 

KCNA označila nákazu za mimořádnou událost. „V nouzové karanténní frontě, která byla v posledních dvou letech a třech měsících od února 2020 bezpečně udržována, došlo k trhlině,“ napsala KCNA, podle které si země s nákazou poradí „díky silnému politickému uvědomění lidu“. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Severní Korea dosud nákazu koronavirem odmítala. Na začátku pandemie v roce 2020 zcela uzavřela své hranice, což mělo za následek nedostatek potravin a pokles ekonomiky. Podle The Guardian představuje nákaza omikronem pro zemi další riziko především kvůli tomu, že země své občany neočkovala a její zdravotnictví je ve špatném stavu. 

V reakci na zprávy nabídla humanitární pomoc svému sousedovi Jižní Korea. Pchjongjang na nabídku dosud neodpověděl.

Domů
Sdílet
Diskuse