Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2022 12:30
Čas čtení 6:46
Jakub Paulík

Karel Roden: Čech, který dobyl i Hollywood. Toto je jeho 10 nejlepších filmů

Karel Roden: Čech, který dobyl i Hollywood. Toto je jeho 10 nejlepších filmů
Zdroj: Bioscop
FILMY A SERIÁLY KAREL RODEN NEJLEPŠÍ FILMY TIP NA FILM
Uložit Uložené

Slávu si získal zápornými postavami, divákům se ale ukázal také jako kladný hrdina.

Karel Roden je hercem uznávaným nejen na české a slovenské scéně, ale také v Hollywoodu. Filmaři ze Západu si ho často volili pro jeho výrazné ztvárnění záporných postav, které má Roden jednoduše v krvi. U příležitosti jeho kulatých 60. narozenin jsme se podívali na výběr toho nejlepšího, co jsme s tímto českým velikánem dosud mohli vidět.

Na Refresheru se ve filmové a seriálové sekci věnujeme také výběrům filmů spojených s hereckými osobnostmi. Přečíst si u nás můžeš například o nejlepších filmech Toma Cruise či Nicolase Cage.

15 Minutes (2001, režie: John Herzfeld)

Kde se můžeš na film podívat: Amazon Prime Video
Délka filmu: 1 hodina 56 minut
Hodnocení na RT: 4,5 z 10
Herci: Robert De Niro a Edward Burns

Kriminální dvojice Emil a Oleg rozpoutá v ulicích New Yorku peklo. Vše začne zabitím bývalého kolegy, který utratil jejich peníze. Agresivní Emil Slovák pocházející z Prahy si začne vraždy lidí užívat a jeho kamarád Oleg brutální činy svého partnera natáčí. Hlavní roli záporáka Emila ve filmu 15 Minutes ztvárnila tehdy vycházející hvězda Karel Roden.

Doporučeno
Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny 18. března 2024 14:00

Jeho klíčovým protivníkem se stal detektiv Eddie Flemming, kterého si zahrál slavný Robert De Niro. Roden byl z této spolupráce skutečně nadšen, protože De Niro patřil mezi jeho velké idoly. O co větší musela být jeho radost, když mu samotný hollywoodský velikán plivl v jedné scéně do tváře.

Větší dominantou filmu než samotný De Niro byl právě Karel Roden. Ten roli českého šíleného vraha ztvárnil opravdu perfektně a ve filmu si stihl udělat legraci i z toho, že raději mluví česky, protože ještě ze studentských dob nenáviděl ruštinu. Film Johna Herzfelda je osobitou satirou, která si střílí z toho, jak se i mnohonásobný vrah může stát v USA hvězdou.

The Bourne Supremacy (2004, režie: Paul Greengrass)

Kde se můžeš na film podívat: HBO Max, Amazon Prime Video
Délka filmu: 1 hodina 48 minut
Hodnocení na RT: 7,2 z 10
Herci: Matt Damon a Franka Potente

Karel Roden byl také součástí velmi úspěšné akční série o zabijákovi CIA Jasonu Bournovi (Matt Damon). Tomu jde v The Bourne Supremacy po krku ruský nájemný vrah Kirill (Karl Urban), kterého si nenajal nikdo jiný než Karel Roden, respektive jeho postava mafiána Gretkova.

Všechny „bournovky“, včetně druhé části, se mohou pyšnit napínavými bojovými scénami, propracovanými zápletkami a hmatatelným napětím. Jedním z nejvýraznějších momentů celého filmu je závěrečná automobilová honička v Moskvě, nad kterou (nejen) žánroví fanoušci mlaskali blahem.

Doporučeno
Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech 7. února 2024 9:04

Velkým plusem je i Karl Urban se svou rolí chladnokrevného kata, kterého jsi v době natáčení druhého Bourna mohl znát především jako Éomera z Pána prstenů. V současnosti je hlavní tváří brutálního komiksového seriálu The Boys, který ti rozhodně doporučujeme.

Hellboy (2004, režie: Guillermo del Toro)

Kde se můžeš na film podívat: Amazon Prime Video
Délka filmu: 1 hodina 57 minut
Hodnocení na RT: 6,8 z 10
Herci: Ron Perlman a Selma Blair

Ve stejném roce jako druhý Bourne přišel do kin i zábavný Hellboy s drsným Ronem Perlmanem. Ten se společně s dalšími hrdiny musel popasovat se zlomyslným čarodějem Grigorim Rasputinem, stvořitelem samotného Hellboye, kterého si zahrál Karel Roden. Na rozdíl od předchozích filmů si tedy český rodák zahrál postavu, která výjimečně nepatřila do řad kriminálníků, ale určitě nebyla o nic méně děsivá.

Rasputinovi se totiž již v dobách druhé světové války podařilo otevřít brány do jiného světa, odkud na svět mohly přijít temné bytosti. Z druhé strany barikády se sice dostal jen Hellboy, ale čaroděj chce své dílo z minulosti dokonat.

O režii filmu se postaral talentovaný Guillermo del Toro, který už s Rodenem pracoval i v roce 2002 na druhé části akční série Blade. V ní si však zahrál jen malou roli muže jménem Karel Kounen, který sám o sobě s humorem tvrdil, že není člověk, ale právník.

Running Scared (2006, režie: Wayne Kramer)

Kde se můžeš na film podívat: Amazon Prime Video
Délka filmu: 1 hodina 57 minut
Hodnocení na RT: 5 z 10
Herci: Paul Walker a Vera Farmiga

Karel Roden si v roce 2006 zahrál po boku dalších velkých hvězd, jakými jsou Vera Farmiga, John Noble nebo zesnulý Paul Walker. A nepřekvapivě mu i tentokrát připadla role záporáka, konkrétně agresivního gangstera jménem Anzor Jugorsky, který je synovcem ruského mafiánského bosse Ivana (John Noble — Denethor z Pána prstenů).

Doporučeno
Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy 7. února 2024 9:02

Anzor je odporný člověk a násilník, který nikdy nemá daleko od toho, aby zmlátil svou ženu. Jeho nevlastní syn Oleg (Cameron Bright) ho proto jednoho večera postřelí se zbraní, kterou ukradl sousedu Joeymu Gazellovi (Paul Walker). Krátce nato o pistoli přijde. Problémem je, že zbraň byla použita při jiném trestném činu a Joey se jí měl dávno zbavit. Hlavní hrdina se tedy dostává do problémů s podsvětím.

Zápletka filmu se zdá jednoduchá, ale spád jednotlivých scén a jejich brutalita divákovi nedají vydechnout. Při cestě za ztracenou zbraní vzniká eskapáda nepředvídatelných momentů, které nejednou vrcholí skutečně krvavým divadlem.

RocknRolla (2008, režie: Guy Ritchie)

Kde se můžeš na film podívat: Netflix
Délka filmu: 1 hodina 50 minut
Hodnocení na RT: 6 z 10
Herci: Gerard Butler a Tom Wilkinson

Guy Ritchie v roce 2008 představil svoji dnes již kultovní akční komedii RocknRolla, ve které si zahrály některé z největších hollywoodských hvězd současnosti, jako jsou Tom Hardy, Idris Elba či Gerard Butler. Karel Roden ve filmu vystupuje v roli bohatého obchodníka Jurije Omoviče (asi není třeba specifikovat, ze které země jeho postava pochází), kterého místní zloději okradou o peníze.

V tomto momentě se rozjíždí divoká „ritchieovka“ plná zvratů a stylových scén. Ritchieho fanoušci obecně více vyzdvihují jeho předchozí tvorbu (Podfu(c)k, Sbal prachy a vypadni), ale český a slovenský divák musí na RocknRolle ocenit přítomnost skvělého Karla Rodena.

Orphan (2009, režie: Jaume Collet-Serra)

Kde se můžeš na film podívat: Netflix
Délka filmu: 1 hodina 58 minut
Hodnocení na RT: 5,6 z 10
Herci: Isabelle Fuhrman a Vera Farmiga

I když zahraniční produkce využívala Karla Rodena především k záporným postavám, v hororu Orphan vystupoval jako „klaďas“. Roden si ve filmu střihl menší roli lékaře z Estonska, který hlavní hrdince Kate (Vera Farmiga) odhalil zničující tajemství o její adoptivní dceři Esther.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš postavu podle hlášky z oblíbeného animáku Shrek? KVÍZ: Poznáš postavu podle hlášky z oblíbeného animáku Shrek? 1. února 2024 10:31

Její postavu si zahrála mladá Isabelle Fuhrman. Ta navzdory svému nízkému věku dokázala fantasticky ztvárnit nevinnou tvář malé holčičky, ale i její chladnokrevný výraz plný zla, ze kterého od prvního pohledu mrazí.

Určitě nebudeme daleko od pravdy, když napíšeme, že Fuhrman si většinu filmu ukradla pro sebe. Jen těžko si představíme někoho jiného, ​​kdo by roztomilého i děsivého sirotka ztvárnil tak ďábelsky jako právě ona.

Habermannův mlýn (2010, režie: Juraj Herz)

Kde se můžeš na film podívat: DVD/Blu-ray (Bontonfilm)
Délka filmu: 1 hodina 44 minut
Hodnocení na RT: 5,6 z 10
Herci: Mark Waschke a Karel Roden

Sledovat záporáky Karla Rodena v zahraniční produkci je sice zábava, ale jeho herecké umění si o něco více užiješ v české tvorbě. V ní se jeho postavám věnuje více prostoru, a navíc ho uvidíš ve zcela odlišných polohách, než jaké předváděl jako mafián a násilník.

Ve válečném dramatu Habermannův mlýn od Juraje Herze si zahrál Čecha Březinu, blízkého přítele německého podnikatele Augusta Habermanna (Mark Waschke). Jejich osudy ovlivní druhá světová válka, kruté činy nacistů, ale i pozdější odsun Němců z českých oblastí. Roden za svůj výkon získal na Cenách české filmové kritiky ocenění v kategorii nejlepší vedlejší herec.

Doporučeno
KVÍZ: Hříšný pyšníku! Jak dobře znáš vánoční klasiku Anděl Páně? KVÍZ: Hříšný pyšníku! Jak dobře znáš vánoční klasiku Anděl Páně? 19. prosince 2023 7:00

Režisér Herz ve filmu příkladně poukazuje na to, jak na vývoj druhé světové války mnohdy doplatili ti, kteří by si zasloužili být opěvováni jako hrdinové. Ve filmu se tedy prolíná nespravedlnost a zištné chování s altruismem a dobrotou některých hrdinů.

Lidice (2011, režie: Petr Nikolaev)

Kde se můžeš na film podívat: Netflix
Délka filmu: 2 hodiny 1 minuta
Hodnocení na ČSFD: 72 % (hodnocení kritiků na RT chybí)
Herci: Karel Roden a Zuzana Fialová

Po Habermannově mlýně si Karel Roden zahrál v dalším válečném filmu, ve kterém ovšem ztvárnil jednu z hlavních rolí, a za svůj výkon byl nominován na Českého lva. V příběhu Lidic si zahrál Františka Šímu, který v sebeobraně neúmyslně zabije svého syna.

Paradoxně se ale díky vězení vyhne osudu lidí z obce Lidice, které nacisté připravili o život. Když vychází na svobodu, jeho svět se obrací naruby ještě více než dříve, když ho poslali za mříže za zabití vlastního syna.

Postava Karla Rodena tedy není naprosto černobílá a záleží pouze na divákovi, jak jeho osud přijme. Životních příběhů ale režisér Petr Nikolaev rozebírá několik a primárně se zaměřuje spíše na lidské osudy než na samotnou tragickou událost v podobě vyhlazení obce.

Rodinný film (2015, režie: Olmo Omerzu)

Kde se můžeš na film podívat: Netflix
Délka filmu: 1 hodina 35 minut
Hodnocení na ČSFD: 59 % (hodnocení kritiků na RT chybí)
Herci: Vanda Hybnerová a Karel Roden

Karel Roden v rodinném dramatu Olma Omerza ztvárnil otce, který se s manželkou a se psem vydal na dobrodružnou plavbu po oceánu. Svým dětem tedy dopřáli velkou volnost, kterou rychle zneužijí. První zlom přichází v momentě, kdy se rodiče dětem přestanou ozývat a zanedlouho končí jejich syn v nemocnici.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš film podle závěrečné scény? Tyto záběry otestují i ty největší znalce KVÍZ: Poznáš film podle závěrečné scény? Tyto záběry otestují i ty největší znalce 11. prosince 2023 8:00

Civilní příběh čtyř členů rodiny a jejich čtyřnohého miláčka je plný úsměvných momentů, ale také poměrně emotivních scén, které působí věrohodně. Tvůrcům se přitom daří zahrát na city diváka i bez zbytečných dialogů, pouze pomocí skvělých kamerových záběrů.

Dojatí ale budou u filmu hlavně milovníci psů, které zvíře odloučené od rodiny určitě chytne za srdce. Karel Roden byl za svou roli nominován na Cenu české filmové kritiky, ale psí nominaci by si jistě zasloužil i jejich filmový domácí mazlíček.

Masaryk (2016, režie: Julius Ševčík)

Kde se můžeš na film podívat: Amazon Prime Video
Délka filmu: 1 hodina 53 minut
Hodnocení na RT: 6 z 10
Herci: Karel Roden a Oldřich Kaiser

Julius Ševčík s životopisným dramatem Masaryk v roce 2016 dobyl Českého lva a odnesl si rovnou 12 ocenění. Jedno z nich patřilo i Karlu Rodenovi, který ztvárnil hlavní roli diplomata Jana Masaryka. K nepoznání přeměněný Roden se ve filmu ukázal jako muž, který se uměl postavit za svou vlast, ale zároveň musel bojovat se spoustou démonů včetně alkoholu a drog.

Masarykův příběh se odehrává v dobách před druhou světovou válkou, kdy Československo podepsáním mnichovské dohody a vídeňské arbitráže přišlo o značné části území. Jan Masaryk se následně odebírá do sanatoria, kde s místním psychiatrem, doktorem Steinem, řeší své vnitřní problémy.

Doporučeno
Náckové, nezvaní hosti i posmrtný život. Přinášíme ti osm tipů na méně známé hororové klenoty, které musíš vidět Náckové, nezvaní hosti i posmrtný život. Přinášíme ti osm tipů na méně známé hororové klenoty, které musíš vidět 10. prosince 2023 15:00

Ševčíkovo drama skáče mezi několika obdobími a ukazuje nám Jana Masaryka nejen jako státního úředníka, ale také jako soukromou osobu, která rozhodně není bez chyb. Přeměna jeho postavy je fantastická a Karel Roden jí zase a znovu ukázal, že jeho kariérním údělem rozhodně není jen ztvárňování drsných záporáků.

Domů
Sdílet
Diskuse