Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2022 15:12
Čas čtení 1:16
Radim Šlechta

Videohry mohou mít pozitivní vliv na inteligenci. Pomáhat může i sledování videí, říká výzkum

Videohry mohou mít pozitivní vliv na inteligenci. Pomáhat může i sledování videí, říká výzkum
Zdroj: Pxfuel/CC0/volně k užití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Výsledky nové studie ohledně souvislosti mezi hraním videoher a IQ naznačují pozitivní vliv her.

Dlouholetou diskuzi o tom, jestli je hraní videoher škodlivé, nebo naopak prospěšné, rozsekla rozsáhlá studie, kterou zveřejnil časopis Nature. Ta ukázala, že videohry nejenže inteligenci dítěte nesnižují, ale naopak by ji mohly o něco zvýšit. Dobře si vede také samotné pozorování videí. 

Výzkumu se účastnilo 9 855 dětí napříč Spojenými státy americkými. Jejich úkolem bylo projít studií ABCD, která zkoumá vývoj mozku adolescentů a jeho kognitivní funkce. Ukázalo se, že dětem, které hrály více videoher v 9–10 letech, narostla o dva roky později inteligence více než dětem, které hrály méně her. Děti, které hrály delší dobu, než je průměr, měly nárůst IQ za zmíněné dva roky o 2,5 % nad průměrem.

Vědci v rámci experimentu zkoumali vliv času stráveného u obrazovky na schopnost efektivně se učit, racionálně myslet, chápat složité myšlenky a přizpůsobovat se novým situacím. Tato studie se shoduje s dříve zveřejněnými výzkumy. Oproti nim však pracuje i s genetickými predispozicemi a dalšími vlivy, které se na tvorbě inteligence podílí. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Klíčové je, že podobný vliv na inteligenci by mohlo mít i samotné pozorování videí. Vědci se domnívají, že za jejich efekt může práce s novými médii. Ve srovnání s těmi „tradičními“, mezi něž patří například televize, vyžadují internetová média od uživatelů alespoň nějakou aktivitu. Naopak projíždění sociálních médií na inteligenci vliv neměla.

Oproti inteligenci však výzkum nezkoumal dopady na jiné aspekty života dětí, které videohry hrají. „Nezkoumali jsme vliv chování u obrazovky na fyzickou aktivitu, spánek, pohodu nebo školní výsledky, takže o tom nemůžeme nic říct," říká Torkel Klingberg, profesor kognitivní neurovědy na oddělení neurověd Karolinska Institutet. „Naše výsledky však podporují tvrzení, že čas strávený u obrazovky obecně nezhoršuje kognitivní schopnosti dětí a že hraní videoher může skutečně pomoci zvýšit inteligenci.“

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů podle skutečných událostí
–  V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na různé kriminálni a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.
10 nejlepších filmů a komedií Adama Sandlera
Domů
Sdílet
Diskuse