Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2022 19:44
Čas čtení 0:50
Barbora Volfová

Skotská církev umožní duchovním oddávat stejnopohlavní páry

Skotská církev umožní duchovním oddávat stejnopohlavní páry
Zdroj: Pexels/Wallace Araujo/volně k užití
NEWS CÍRKEV LGBTQ+ LIDÉ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Svatby osob stejného pohlaví by se mohly konat v budovách Skotské církve už letos.

Skotská protestantská církev poprvé v historii umožní duchovním, aby ve svých farnostech oddávali stejnopohlavní páry. Členové valného shromáždění církevních představitelů o tom rozhodli v Edinburghu. Pro páry stejného pohlaví to znamená, že budou moci uzavřít sňatek v kostele při bohoslužbách. Informuje o tom BBC.

Hlasování předcházely debaty členů zastupitelstva. Jedním z nich byl zastánce oddávání stejnopohlavních párů, reverend Scott Rennie, který se v roce 2009 stal prvním otevřeně homosexuálním duchovním ve Skotské protestantské církvi.

„Upřímně doufám, že shromáždění samo v sobě najde podporu vysvobození, dokonce i ti, kteří o tom pochybují. Manželství je úžasná věc. Manželství s mým mužem Davem naplňuje můj život i bohoslužbu. Bez jeho lásky a podpory bych nemohl být ministrem,“ řekl valnému shromáždění a dodal, že jeho manželství se ve své podstatě nijak neliší od heterosexuálního. Svého manžela si při náboženském obřadu vzít nemohl.

Podle odpůrců je oddávání stejnopohlavních párů nebiblické a hříšné. „Toto rozhodnutí je v rozporu se vším, co Bible říká o komplementární povaze mužů a žen a o charakteru a účelu manželství. Místo toho, aby se Skotská církev řídila jasným a jednoznačným učením psaného Božího slova, Bible, se nadále řídí všeobecným názorem," stálo v prohlášení The Covenant Fellowship Scotland.

Svatby osob stejného pohlaví by se mohly konat v budovách Skotské církve ještě letos.

Domů
Sdílet
Diskuse