Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. května 2022 18:30
Čas čtení 5:13
Dominik Vetrák

RECENZE: Top Gun: Maverick

RECENZE: Top Gun: Maverick
Zdroj: Paramount Pictures
FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NOVÉ FILMY TOM CRUISE
Uložit Uložené

Pokračování kultovního akčního filmu přišlo po 35 letech a jde o jeden z nejlepších filmů roku.

Režie: Joseph Kosinski 

Herci: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Ed Harris, Miles Teller

Scénář: Ehren Kruger, Eric Warren Singer a Christopher McQuarrie

Kamera: Claudio Miranda

Délka: 2 hodiny a 11 minut

Před 36 lety dorazil do kin Top Gun. Cítili jsme z něj vojenskou propagandu, americký patriotismus a jistou dávku klišé a naivity, ale přesto šlo o skvělý akční film s postavami, které si divák okamžitě zamiloval. Koneckonců, ztvárnili je herci jako Meg Ryan, Tom Cruise či Val Kilmer. Top Gun je dnes kultovní akční film, ale jeho pokračování s názvem Top Gun: Maverick ho překonalo o několik levelů.

Doporučeno
10 nejlepších epizod seriálu Love, Death & Robots od Netflixu 10 nejlepších epizod seriálu Love, Death & Robots od Netflixu 24. května 2022 16:30

Nejlepší akční film od Mad Maxe: Fury Road

Vzhledem ke kvalitě akčních snímků, které Tom Cruise v posledních letech produkuje, to ovšem není překvapení. Po nadšených recenzích ze zahraničí se s potleskem ve stoje připojujeme i my. Top Gun: Maverick je nejlepší akční blockbuster od dob filmu Mad Max: Fury Road z roku 2015.

Musíš ho vidět v kině, jinak přicházíš o hodně. Je úžasné, že Tom Cruise bojoval, aby studio Paramount nepremiérovalo snímek na streamingových platformách, jak to v období pandemie dělala všechna hollywoodská studia. Namísto toho čekalo dva roky s hotovým filmem v „šuplíku“. Čekání ale stálo za to.

Top Gun: Maverick recenzia
Zdroj: Paramount Pictures

Děj nejnovějšího celovečeráku Toma Cruise nás zavede k jeho postavě — Maverickovi. Na začátku snímku testuje speciální letadlo, se kterým má dosáhnout rychlosti Mach 10, což je desetinásobek rychlosti zvuku.

Maverickovi se to povede, ale naštve tím dalšího admirála. V týmu lidí, kteří testují letadla, tak sice skončí, ale převelí ho do programu Top Gun, jenž školí ty nejlepší piloty stíhaček na světě. Tam narazí na Goosova syna Roostera (Miles Teller). 

Nemusíš vidět jedničku, aby sis užil pokračování

Pokud jsi viděl první část, pamatuješ si, že Goose zemřel při nehodě a Maverick si to nikdy nepřestal vyčítat. Ničí to i vztah s Roosterem, kterému chtěl být náhradním otcem. Před Maverickem tak stojí těžká volba. Vezme Roostera na náročnou misi a bude tak riskovat, že zemře, nebo ho na misi nedoporučí a bude tím riskovat, že mu to Rooster nikdy neodpustí?

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

Dramatická složka je hnacím motorem pro Maverickův charakter. Tom Cruise tak má prostor ukázat své herecké schopnosti v emotivních scénách a dokazuje, že není jen sympatický kaskadér v akčních filmech, který umí hláškovat. Měli jsme ale dojem, že z dramatické linie se dalo z hlediska scénáře vytěžit mnohem víc.

Top Gun: Maverick recenzia
Zdroj: Paramount Pictures

Rooster mohl mít s Maverickem více dialogů rozebírajících jejich vztah a problémy. Divák totiž už od začátku ví, že se nakonec udobří. Není to však dostatečně propracované a zdá se to uspěchané. 

Dvě maličkosti, kvůli kterým film není dokonalý

Ve dvojce má Maverick také romantický vztah s postavou Penny (Jennifer Connelly). Divák ji nezná, protože v jedničce nebyla. Přestože je Connelly úžasná herečka, její přítomnost ve filmu není v ději dostatečně opodstatněna. Slouží vysloveně k tomu, aby si Maverick měl s kým popovídat o Goosovi a aby ve filmu nějaká romantická linie vůbec byla. Top Gun 2 ji ale vůbec nepotřeboval a byli bychom raději, kdyby ten čas soustředil na vztah s Goosem. 

Kromě nefunkční romantické linie a vztahu Mavericka s Roosterem však filmu nemáme co vytknout. Je napínavý, zábavný, vtipný a nesmírně nostalgický. Na to, aby sis užil Top Gun: Maverick, nepotřebuješ vidět jedničku, ale rozhodně to pomůže. Minimálně si díky tomu užiješ několik povedených odkazů.

Top Gun: Maverick
Zdroj: Paramount Pictures

Nostalgická složka zde funguje opravdu dobře. I když na ni tvůrci trochu tlačili, působila přirozeně. Obzvlášť v případě scény s Icemanem v podání herce Vala Kilmera. Ten se už několik let trápí s rakovinou hrtanu, kvůli které nemůže mluvit. Tvůrci to vkusně a bez přehnaného patosu promítli i do filmu.

Dvojka je oproti jedničce lepší v každém ohledu včetně humoru

Na scénáři se podílel také Christopher McQuarrie (Mission: Impossible). Zejména v závěrečné půlhodině při humorných scénách je znatelně cítit jeho scenáristický rukopis. Dvojka je tak o dost vtipnější než jednička. 

Doporučeno
Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty 11. března 2024 12:04

Pozitivně nás překvapila i postava Hangmana. Ten v podstatě zastoupil Icemanovu roli z jedničky a opět jde o „hajzlíka“, kterého si oblíbíš. Je nesmírně náročné vytvořit postavu, která se k sympatickým hrdinům chová záludně, ale divák si ji i přesto oblíbí. Velké přičinění na tom, že se to tady povedlo, měl i její herecký představitel Glen Powell.

Top Gun: Maverick recenzia
Zdroj: Paramount Pictures

Misí amerických pilotů ve filmu je tentokrát zničení továrny na uran, která představuje nebezpečí pro NATO. Film se nesnaží odkázat na žádné minulé ani současné konflikty.

Po vzoru jedničky tak Maverick a spol. bojují proti nepojmenovanému nepříteli bez vlajky nad hlavou, což vůbec nevadí, protože tento snímek neměl ambice ani potřebu být skrytým politickým komentářem. Nemusíš se tedy bát ani přehnaného amerického patriotismu.

Nezapomenutelný kinozážitek, který musíš zažít v IMAXu

Konečně se dostáváme k tomu, na co jsi zvědavý asi nejvíc. Povedly se akční scény a záběry na skutečné stíhačky? Myslíme, že každému, kdo viděl byť jen jeden trailer, bylo jasné, že v tomto aspektu film neselže. Finální produkt promítaný v IMAX sálech je něco, na co jen tak nezapomeneme. Tom Cruise a ostatní herci podstoupili extrémně náročné tréninky, aby zvládli natočit scény ve skutečných stíhačkách, a výsledek je nepřekonatelný.

Top Gun: Maverick recenzia
Zdroj: Paramount Pictures

Grimasy herců a autentické chování jejich těl zažívajících přetížení 5G v kritických situacích nelze zahrát. Herci si tím museli projít a zažívat v kokpitech stíhaček nepředstavitelný adrenalin, což se odráželo i na napínavosti akčních scén. Tuhla ti krev v žilách, když ses díval, jak Tom Cruise pilotuje helikoptéru mezi horami ve snímku Mission: Impossible — Fallout? Připrav se, že v Top Gun je ten pocit několikanásobně umocněn. 

Tomu Cruisovi musíme všichni složit hlubokou poklonu

Producent snímku a hollywoodská legenda Jerry Bruckheimer řekl, že takový film už asi nikdy nikdo nenatočí. Když Tom Cruise přestane natáčet akční blockbustery a přestane tlačit na hollywoodská studia, aby akci natočila poctivě a bez zeleného plátna na každém rohu, svět kinematografie se ponoří do velmi smutné éry.

Doporučeno
Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech 7. února 2024 9:04

Sledovat herce ve skutečných stíhačkách a vnímat jejich bolest, strach a napětí v očích je k nezaplacení. Vděčíme za to Tomu Cruisovi a jeho odhodlání překonat své limity, aby pro diváky vytvořil co nejlepší kinozážitek.

Top Gun 2
Zdroj: Paramount Pictures

Samotné akční scény jsou skvěle natočené a sestříhané. Ve filmu nenajdeš jedinou sekvenci, během které by nebylo jasné, co přesně se na plátně děje. Jak jsme zmiňovali, vřele doporučujeme vidět jej v IMAX formátu, který rozšiřuje obraz, díky čemuž si užiješ nekompromisní akci a pohled na stíhačky v celé jejich kráse.

Skvěle natočený je ovšem celý film, nejen akční scény. Dokazuje to plážová scéna, na kterou se úžasně dívá i přesto, že v ní o nic nejde. Velkou zásluhu na skvělém audiovizuálním požitku má také zvukový design a kvalita zvuku. Spojení nádherných záběrů s dokonalým zvukem v nás vytváří přesvědčení, že z technické stránky nemáme Top Gunu co vytknout, i kdybychom se o to snažili celý den. 

Stále jsme přitom nezmínili závěrečný třetí akt, v němž se piloti v čele s Maverickem pustí do nebezpečné mise. Nervy drásající přelety se stíhačkami a následné souboje ve vzduchu tě přilepí k sedačce a možná se i ty přichytíš při tom, jak potichu pištíš nadšením. Bylo nesmírně osvěžující sledovat akční blockbuster, jehož finální souboj se netočí kolem modrých paprsků z vesmíru nebo gigantických CGI příšer.

Top Gun: Maverick recenzia
Zdroj: Paramount Pictures

Namísto toho tvůrci všechny ty peníze vrazili do rukou talentovaných a odhodlaných herců a tvůrců, kteří natočili úchvatné souboje stíhaček. Ty působily autenticky a mnohem zajímavěji než jakýkoli souboj, ve kterém se dosud ocitli Avengers nebo členové Justice League. Top Gun: Maverick je splněným snem všech fanoušků akčního žánru.

Doporučeno
RECENZE: Wonka je koncentrovaný vánoční zázrak a největší překvapení roku RECENZE: Wonka je koncentrovaný vánoční zázrak a největší překvapení roku 13. prosince 2023 11:00

Cítit to je během celého filmu, který působí jako akční film 80. let v tom nejlepším možném smyslu, akorát s rozpočtem a vizuálem, o jakých mohou ambiciózní tvůrci klasických akčních filmů jen snít. 

Filmu Top Gun: Maverick nemáme kromě nedostatečně dobrých romantických a dramatických linií co vytknout. Je to perfektní akční blockbuster a film, který nemá smysl sledovat v jiném než kinoformátu. I proto mu s přimhouřením obou očí udělujeme devět a půl bodu z deseti.

Seznam nejlepších filmů herce Tom Cruise najdeš v naší filmové databázi.
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse