Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. května 2022 18:33
Čas čtení 0:52
Eduard Starkbauer TASR

Dva ruští poslanci veřejně vyzvali Putina, aby ukončil válku na Ukrajině. Hrozí jim až 15 let za mřížemi

Dva ruští poslanci veřejně vyzvali Putina, aby ukončil válku na Ukrajině. Hrozí jim až 15 let za mřížemi
Zdroj: TASR/Michal Svítok
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Během projevu se je ostatní zákonodárci v čele s gubernátorem snažili umlčet.

Opoziční komunističtí zákonodárci z Vladivostocké oblasti vyzvali prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil ofenzívu Moskvy na Ukrajině. Vzácné veřejné prohlášení nesouhlasu s agresí přednesl Leonid Vasiukevič na zasedání zákonodárného shromáždění. Písemnou podobu protestu podepsali další tři komunističtí poslanci. Dva z nich se od ní ale už stihli distancovat.

Poslanci v prohlášení vyzvali Vladimira Putina k okamžitému stažení vojáků. „Pokud naše země nezastaví vojenskou operaci, pak bude v naší zemi ještě více sirotků. (...) Během vojenské operace se z lidí stávají invalidé. Jsou to mladí lidé, kteří mohli být pro naši zemi velkým přínosem. (...) Žádáme okamžité stažení ruských vojáků.“

Kremeľ
Zdroj: Unsplash/Paul G

Leonida Vasiukeviče se během čtení projevu snažilo několik zákonodárců i gubernátor oblasti Oleg Kožemjako umlčet. Vasiukevič však ve čtení projevu pokračoval, i když mu vypnuli mikrofon. Po jeho skončení ho gubernátor obvinil z očerňování pověsti ruské armády a označil ho za „zrádce“.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Většina poslanců přítomných na zasedání hlasovala pro to, aby byli Vasiukevič a další zákonodárci zbaveni práva řečnit na páteční schůzi. Šéf místní komunistické frakce Anatolij Dolgačov řekl, že protestní výzva nebyla dohodnuta se stranou, a přislíbil, že podnikne „přísná opatření“.

Komunistická strana je ve federálním parlamentu sice oficiálně v opozici, avšak v klíčových otázkách včetně agrese na Ukrajině podporuje Kreml a Vladimira Putina. Kritickým poslancům hrozí za poškozování dobrého jména ruské armády na základě nově přijatých ruských zákonů až 15letý trest odnětí svobody.

Zpět
Sdílet
Diskuse