Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. května 2022 21:39
Čas čtení 0:51
Eduard Starkbauer TASR

USA zvažují poslání raketometů MLRS na Ukrajinu. Jejich velký akční rádius by mohl změnit průběh ozbrojeného konfliktu

USA zvažují poslání raketometů MLRS na Ukrajinu. Jejich velký akční rádius by mohl změnit průběh ozbrojeného konfliktu
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ukrajina požádala USA také o mobilní salvové raketomety HIMARS. Joe Biden se k této možnosti zatím nevyjádřil. Rozhodnutí se možná dočkáme příští týden.

Spojené státy americké zvažují, že Ukrajině dodají moderní dělostřelecký salvový raketový systém (MLRS), o který Kyjiv aktivně žádá. Dodávka by mohla být součástí nejnovějšího balíčku vojenské pomoci, který by měl Washington podle pozorovatelů ohlásit příští týden.

Americké raketomety MLRS dokážou vystřelit rakety do vzdálenosti stovek kilometrů, čímž by výrazně rozšířily balistický potenciál ukrajinské armády a v konečném důsledku by mohly změnit vývoj ozbrojeného konfliktu. Ukrajina požádala USA také o mobilní salvové raketomety HIMARS.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se zatím k dodávce otevřeně nevyjádřila. Podle vojenských pozorovatelů však mezi jejími členy panují obavy, že Ukrajina může salvové raketomety použít k útoku přímo na ruském území.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? 2. března 2024 14:30

Dnes nevíme, zda Ukrajina na území Ruské federace podnikla přeshraniční útoky. Představitelé Kremlu ji už ale stihli varovat, že jakékoli ohrožení území Ruska bude znamenat další eskalaci konfliktu. Západním zemím naopak vzkázali, že vyzbrojováním Ukrajiny ze sebe dělají legitimní cíle útoku.

O dodání systémů MLRS v posledních týdnech otevřeně žádalo několik vysoce postavených ukrajinských činitelů včetně prezidenta Volodymyra Zelenského a ministra zahraničních věcí Ukrajiny Dmytra Kuleby.

Domů
Sdílet
Diskuse