Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2022 7:19
Čas čtení 1:38
Viktor Kniš TASR

Americké tajné služby: Putin se v dubnu podrobil léčbě rakoviny

Americké tajné služby: Putin se v dubnu podrobil léčbě rakoviny
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Autoři nejnovější zprávy podle článku mimo jiné analyzovali i fotografie a videozáznamy z veřejných vystoupení ruského prezidenta.

Americké tajné služby vypracovaly novou zprávu, která odhaluje, že ruský prezident Vladimir Putin se v dubnu podrobil léčbě pokročilé formy rakoviny. Informoval o tom časopis Newsweek s odvoláním na tři zdroje obeznámené s obsahem dokumentu. Píše se v něm také, že v březnu došlo k pokusu o atentát na ruského prezidenta.

Newsweek se ve svém článku opíral o tři zdroje: mluvčího amerického úřadu ředitele národních zpravodajských služeb, vysokého důstojníka vzdušných sil ve výslužbě a představitele zpravodajské služby Pentagonu.

Newsweek napsal, že se jedná už o čtvrtou zprávu o zdravotním stavu Vladimira Putina, která byla připravena pro Bílý dům.

V předchozím dokumentu, který byl vypracován dva týdny předtím, byl Putin označen za nevyléčitelně nemocného. Nová zpráva podle Newsweeku zaznamenává pozitivní změny v Putinově stavu.

Putin
Zdroj: TASR/AP

Autoři nejnovější zprávy podle článku mimo jiné analyzovali i fotografie a videozáznamy z veřejných vystoupení ruského prezidenta.

Citované zdroje pro Newsweek vyslovily obavy, že pokud jde o moc, je Putin stále paranoidnější, což způsobuje, že jeho další postup na Ukrajině je nepředvídatelný. Tato situace však zároveň podle nich snižuje pravděpodobnost jaderné války.

„Putinova moc je silná, ale už ne absolutní,“ říká jeden z vysokých zpravodajských důstojníků, který má přímý přístup k utajovaným zprávám.

„Šarvátky uvnitř Kremlu nebyly během jeho vlády nikdy intenzivnější; každý cítí, že se blíží konec,“ dodal zdroj.

Putinovi je prý lépe

Ve zprávě tajných služeb se také uvádí, že Putin se zřejmě po dubnové léčbě opět zotavil.

Všechny zdroje zároveň upozornily, že izolace ruského prezidenta ztěžuje americkým zpravodajským službám přesné posouzení Putinova zdravotního stavu.

„Jeden z našich nejlepších zdrojů zpravodajských informací – šlo o kontakty se třetími stranami – v důsledku války na Ukrajině do značné míry vyschl,“ uvedl představitel DIA.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

„Putin se se zahraničními lídry stýká málo,“ řekl zdroj a dodal, že to omezuje přístup k informacím, které se někdy dají získat jen při osobních setkáních. „Putinova izolace tak zvýšila úroveň spekulací,“ přiznal zdroj z DIA.

Zpravodajský web stanice Deutsche Welle napsal, že v posledních měsících se na pozadí války na Ukrajině v médiích opakovaně objevovaly spekulace o možném zhoršení Putinova zdravotního stavu.

Vladimir Putin
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool

Investigativní týdeník Project například začátkem dubna napsal, že ruského prezidenta často navštěvoval lékař specializující se na chirurgickou léčbu rakoviny. Podle jeho zpráv navštívil Putina jen v Soči nejméně 35krát.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov však 29. května v rozhovoru pro francouzskou televizi TF1 popřel, že by byl Putin ve špatném zdravotním stavu.

DW v souvislosti s tím připomněla, že šlo o první reakci vysoce postaveného ruského politika na spekulace o špatném zdravotním stavu ruského prezidenta.

Domů
Sdílet
Diskuse