Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. června 2022 13:53
Čas čtení 0:46
Eduard Starkbauer TASR

Internet Explorer po 27 letech definitivně končí. Jeho nástupce Microsoft Edge používají jen 4 % lidí

Internet Explorer po 27 letech definitivně končí. Jeho nástupce Microsoft Edge používají jen 4 % lidí
Zdroj: Microsoft
NEWS MICROSOFT ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Internet Explorer přišel od přelomu století o dominantní postavení na trhu a v internetové komunitě se stal terčem posměšků.

Microsoft přestává podporovat webový prohlížeč Internet Explorer. Na legendární ikonu s písmenem „e“ jsme mohli poprvé kliknout v roce 1995. Do roku 2013 představil technologický gigant již jedenáct verzí prohlížeče.

Microsoft dnešní krok avizoval už loni, když stále sporadičtějším uživatelům Internetu Explorer doporučoval přejít na svůj novější prohlížeč Edge, který uvedl na trh v roce 2015.

Anketa:
Používáš Internet Explorer?
Používal jsem jej. Je to ale už velmi dávno.
Neberte nám Internet Explorer!
Nikdy jsem o tomto prohlížeči neslyšel.
Používal jsem jej. Je to ale už velmi dávno.
76 %
Neberte nám Internet Explorer!
17 %
Nikdy jsem o tomto prohlížeči neslyšel.
8 %

Podle generálního manažera divize Microsoft Edge Seana Lyndersayho je novější prohlížeč Edge nejen rychlejší, bezpečnější a modernější než Internet Explorer, ale dokáže řešit také klíčový problém – kompatibilitu se staršími webovými stránkami a aplikacemi.

Historický prohlížeč Microsoftu získal dominantní postavení na trhu, když nahradil tehdejší hit Netscape Navigator. Explorer, který dodával Windows jako součást svého operačního systému, se stal také terčem posměšků a kritiky uživatelů, jež si často stěžovali na jeho pomalost, poruchovost a zranitelnost vůči hackerským útokům.

Podíl Internetu Explorer na trhu, který byl ještě na přelomu tisíciletí více než 90%, začal klesat s nástupem prohlížečů jako Mozilla Firefox či Google Chrome. Až 65 % uživatelů internetu dnes nejčastěji používá prohlížeč Google Chrome. 19 % spoléhá na Safari od firmy Apple a Edge používají jen 4 % lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse