Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2022 7:00
Čas čtení 2:54
Adéla Ježková

Kde se koupat: Vodní nádrž Záskalská je ukrytá v krásné brdské přírodě

Kde se koupat: Vodní nádrž Záskalská je ukrytá v krásné brdské přírodě
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KDE SE KOUPAT PŘÍRODNÍ KOUPÁNÍ
Uložit Uložené

Venku je vedro, pojď se vykoupat!

V rámci oblíbené série Kam na výlet pro tebe Refresher připravil sérii tipů na skvělé koupání především v přírodě. Tak vezmi plavky, osušku, deku a hlavně opalovací krém s vysokým faktorem a vyrážíme!

Naší úplně první lokací je vodní nádrž Záskalská, která se nachází blízko obce Chaloupky v okrese Beroun ve Středočeském kraji, zhruba 5,5 kilometru jihozápadně od Hořovic. Z Prahy se sem dostaneš autem po dálnici D5 zhruba za hodinu. Zaparkovat můžeš podél nádrže, případně v části obce Neřežín. Vyrazit můžeš i veřejnou dopravou, jen to bude trochu komplikovanější – vlakem dojedeš do Hořovic, z Hořovic do Komárova a odsud autobusem do Chaloupek. Zní to náročně, ale cesta se ti prodlouží jen asi o 29 minut.

Záskalská představuje poměrně velkou vodní plochu, tudíž se množství lidí celkem rovnoměrně rozprostře a nikdo se nemačká. Počítej ale s tím, že se stále vyššími teplotami a s koncem školního roku bude lidí (a psů) toužících po ochlazení přibývat. Po celé délce nádrže není vymezena plocha, která by představovala pláž – prostě si lehneš někam na břeh a slezeš do vody – někde je to více přístupné, někde méně. Musíš zkrátka hledat.

Doporučeno
Dráha pro mimozemšťany nebo pravěká observatoř? Navštívili jsme nejzáhadnější místo v Česku, leží jen hodinu od Prahy Dráha pro mimozemšťany nebo pravěká observatoř? Navštívili jsme nejzáhadnější místo v Česku, leží jen hodinu od Prahy 10. února 2024 8:00

V podstatě všude je vstup do vody pozvolný, tudíž nebudeš hned lapat po dechu v třímetrové hloubce. Šlapat budeš ale na kameny, takže jestli tě to obtěžuje, doporučujeme boty do vody. V místě je poměrně dost travnatých ploch na uvelebení se, některá jsou ale také holá, na kterých bez deky ležet asi úplně nechceš. Zvolit můžeš jak místa ve stínu, tak na přímém slunci. Záleží, co preferuješ – a co na tebe případně zbyde. Ať už si ale roztáhneš deku kdekoli, budeš mít výhledy na krásně zelené brdské lesy a kopce.

koupani zaskalska
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii přinášíme každou sobotu tipy na skvělé výlety po České republice. Klikni na tlačítko „sledovat“ a už ti žádný tip neunikne!

Voda v Záskalské sice není křišťálově průzračná, ale zase se nejedná o nějaký špinavý hnus, kde bychom si báli smočit byť malíček u nohy. Koupání je v ní příjemné, nikde se neboříš do nánosů bahna a po vylezení ani nesmrdíš jako tři dny leklá ryba. Prostě český koupací sen. Místo je vhodné jak pro plavce začátečníky, tak pro lidi, kteří si chtějí dlouze a kvalitně zaplavat – na to je nádrž velká dostatečně.

koupani zaskalska
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Zároveň díky tomu, že se jedná o přírodní koupání, nemusíš platit přepálené vstupné. Počítej ale s tím, že tu nenajdeš stánky s pivem, malinovkou a točenou zmrzlinou jako na městském koupališti. Ani na tebe samozřejmě nebude dohlížet plavčík, chovej se proto zodpovědně. Voda tu údajně bývá o něco chladnější než jinde, vodní nádrž se totiž nachází v nadmořské výšce 450 metrů a přitéká sem voda z podhorského potoka, už minulý víkend se tu ale dalo koupat. Během nedělních tropů jistě nikdo „trochu chladnější“ vodou nepohrdne. Nádrž má velmi dobré hodnocení i na Google recenzích, návštěvníci si chválí hezké koupání bez sinic i na konci léta.

Jediná nádrž v Brdech určená k rekreaci

Nádrž Záskalská byla postavena na konci padesátých let minulého století na Červeném potoce na kraji vojenského újezdu Brdy, a to především kvůli zásobování místních průmyslových podniků vodou a také jako ochrana před povodněmi. Dnes sem lidé jezdí převážně za rekreací a rybařením, Záskalská ale slouží také jako hasičská nádrž. Jedná se tak o jedinou vodní nádrž v Brdech, kde se lze vykoupat, jinde platí zákazy.

koupani zaskalska
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Její hráz je dlouhá 110 metrů a vysoká kolem 15 metrů, plocha hladiny je celkem 15 hektarů a zadržuje tři čtvrtě milionu kubíků vody. Maximální hloubka je tu okolo 13,5 metru.

Doporučeno
Kam na lyže? Čtyři lyžařská střediska v Rakousku, kam se vyplatí zajet Kam na lyže? Čtyři lyžařská střediska v Rakousku, kam se vyplatí zajet 29. ledna 2024 9:49

Až tě omrzí relax a koupání, projít se můžeš po naučné stezce Okolím Komárova, která je dlouhá necelých 11 kilometrů a provede tě krásnou přírodou a krajem, kde se od dávných časů těžila a zpracovávala železná ruda. Stezka vede například podél Červeného potoka, rybníků, starobylého kostelíka v Mrtníku či šachty Barbory na Jedové hoře. Nebo můžeš rovnou vyrazit na výšlap k zřícenině hradu Valdek, o němž se první zmínka datuje k roku 1263. Od nádrže je to sice jen dva kilometry, ale jedná se o poměrně táhlý kopec se stoupáním 122 metrů. Přímo do areálu zříceniny je bohužel vstup zakázán kvůli jejímu havarijnímu stavu. Záskalská je také poměrně kousek od vrcholu Houpák, který jsme navštívili v dubnu.

Snad ti vodní nádrž Záskalská poskytla potřebné ochlazení a sluníčko tě příliš nespálilo. Tropy mají pokračovat i příští týden, sleduj proto Refresher pro další tipy na koupání!

koupani zaskalska
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Domů
Sdílet
Diskuse