Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. června 2022 19:04
Čas čtení 0:56
Ema Stanovská

Mezinárodní plavecká federace (FINA) zakázala transgender plavkyním soutěžit v elitních ženských disciplínách

Mezinárodní plavecká federace (FINA) zakázala transgender plavkyním soutěžit v elitních ženských disciplínách
Zdroj: Getty Images/Hunter Martin
NEWS LGBTQ+ LIDÉ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

FINA chce zároveň vytvořit otevřenou kategorii pro všechny sportovce a sportovkyně, kteří mají jiné pohlaví, než jim bylo přisouzeno po narození.

Transgender plavkyně, které prošly mužskou pubertou, nebudou moci soutěžit v elitních ženských disciplínách. Soutěžit mohou jen ty, které buď zahájily hormonální terapii do věku 12 let, anebo prožily maximálně druhou fázi puberty podle Tannerovy stupnice.

Toto rozhodnutí přijala Mezinárodní plavecká federace (FINA) během mimořádného shromáždění na probíhajícím mistrovství světa v Budapešti. Prezident federace Fina Husain Al-Musallam řekl, že organizace se snaží „chránit práva sportovců soutěžit“, ale zároveň i „chránit spravedlnost soutěže“.

Portál BBC píše, že FINA vytvoří „otevřenou“ kategorii pro soutěžící, jejichž rodová identita je jiná než pohlaví, které jim bylo přisouzeno po narození. V ní budou moci sportovkyně a sportovci soutěžit na elitní úrovni.

Toto nařízení, za které hlasovalo 71 procent (tedy 152) členů, FINA popsala jako „první krok k úplnému začlenění transgender sportovců“.

Členové federace měli vycházet ze zprávy pracovní skupiny pro transgender osoby složené z předních osobností ze světa medicíny, práva a sportu.

„Přístup FINY při vypracování těchto pravidel byl komplexní, vědecky podložený a inkluzivní, a co je důležité, FINA ve svém přístupu kladla důraz na spravedlnost soutěže,“ řekl Brent Nowicki, výkonný ředitel plavecké federace.


Téma trans plavkyň uvedla do pozornosti Američanka Lia Thomasová, která překonává rekordy svého univerzitního plaveckého týmu. Tři sezóny plavala za pensylvánský mužský tým, na jaře 2019 zahájila hormonální substituční léčbu.

První otevřeně transgender sportovec NCAA Schuyler Bailar na videu níže vysvětluje a vyvrací některé mýty ohledně transgender soutěžících.

Zpět
Sdílet
Diskuse