Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2022 8:05
Čas čtení 2:28
Vojtěch Vanda

FRESH RELEASE: Syntetický pocity s NIKØTINem, Lajfr a blanc básní o Mama Issues a Arleta má venku nový klip

FRESH RELEASE: Syntetický pocity s NIKØTINem, Lajfr a blanc básní o Mama Issues a Arleta má venku nový klip
Zdroj: archiv Dominika Pokorného
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RELEASE RAP
Uložit Uložené

V rámci mladé české hudební scény se maká a my jí to nemáme vůbec za zlé. Alespoň může vyjít další FRESH RELEASE.

Je to zhruba týden, co jsme ti nabídli jeden z největších přehledů mladé české rapové hudby, a už nyní přichází další. Proč, když nám jeden díl někdy trvá i dva týdny? Holt umělci napříč spektrem prostě nespí. A my jsme tu od toho, abychom všechny možné novinky pokryli.

S FRESH RELEASEm se tento týden vrátíme zpět do Brna, kde si věčně tvořící Lajfr střihl klip k novému projektu ve spolupráci s blancem, po delší době zamíříme i na západ Čech za syntetickými pocity a z Prahy vyšel na svět nový digital vizuál od Arlety.

Doporučeno
Brabiček a Selflove z Brna, Pokémon rap, emoce i nováček. Červen a FRESH RELEASE přináší spoustu novinek Brabiček a Selflove z Brna, Pokémon rap, emoce i nováček. Červen a FRESH RELEASE přináší spoustu novinek 25. června 2022 13:30

NIKØTIN –⁠ SYNTETICKÝ POCITY

Ach, to večerní opojení. NIKØTIN se ponořil do vod nočního města a po delší době vydává nový klip, v němž o syntetické pocity není nouze. Stejnojmenné video z dílny Filipa Hudouska vypráví baladu z pátečních a sobotních diskotékových parketů, z nichž se člověku občas točí hlava. Bodejť by ne, když se k točení a skákání na místě přidá ještě nějaká látka.

NIKØTIN poměrně sugestivně vypráví o pocitech, které zde prožívá. Díky látkám a pocitům si vytváří cyberspace a staví se do role průvodce, jehož jediným úkolem je provést světem mimo realitu nějakou zvědavou cestovatelku. Třeba se v textu najdeš, třeba ne. Pokud se moc nevcítíš do textu, na odreagovačku je to v pořádku. 

Arleta –⁠ Private Poison

Další budoucností nasáklé video se objevilo na kanálu Arlety. Private poison je bolestivou zpovědí o zlomeném srdci, o čemž sama umělkyně promluvila na Instagramu. „Je to o tom, jak jsem se nedávno zamilovala a bolelo mě to. Tenhle single je takovým manifestem a něčím, co mi pomáhalo. Zlomený srdénko je au,“ napsala.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Z produkce Davida Herziga je cítit bzučivá temnota. Není to nic, na co bychom nebyli od Arlety zvyklí, je však zvláštní, jak temné emoce prakticky zapadají do schématu klasických Arletiných písní. Digitální rapperka v ruce s boxerem s bodci zde však posílá jasný vzkaz své neproměněné lásce. Dávali bychom si pozor.

FRESH RAP je seriál, který ti již déle než rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

K tomu jsme nedávno začali vydávat i týdenní updaty k tomu, co nového se děje u českých rapových person na vzestupu. Pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

Lajfr –⁠ Mama Issues feat. blanc

Butterclub je opravdu neúnavný. Spiceboys Lajfr a blanc se znovu sešli v novém videu, ve kterém se musí postarat sami o sebe. Život je život, a i když nejde podle toho, jak si ho romanticky nalajnujeme, pánové ukazují, že se musí otáčet, přestože mají Mama Issues.

Pokud něco můžeme označit za Lajfrovu „klasiku“, nové video od Šimona Černíka do něj jistě zapadne. Je vtipné stejně jako text, je esteticky velmi dobře zvládnuto a sbírá i spoustu pozitivních ohlasů. Mama Issues je navíc předzvěstí dalšího nového projektu prvního zmíněného umělce s názvem L jako Love Lajfr, který, jak známe brněnské workoholiky, vyjde co nevidět.

whtevr ~ anm mshpt!

Pražský hyperpopový interpret whtevr pomalu uzavírá release svého nového EP pořádným anime moshpitem. Častým vydáváním nových singlů, na které jsi byl momentálně zvyklý, uzavírá jednu kapitolu a začíná druhou, přičemž moshpit v barvách japonské animované tvorby je v pořadí předposledním.

Doporučeno
Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč 20. února 2024 16:30

Motiv tracku je vlastně totožný s těmi předchozími. Nick se snaží rozrazit šeď každodenní populární rutiny svým poselstvím z anime světa, věnuje svůj track všem „geekům a nerdům“ a hlásá revoluci ve jménu hyperpopu. V případě, že zastáváš stejnou filozofii, by se ti track mohl líbit.

A to je pro tento týden všechno. Nezapomeň nám sdělit v komentářích, který z tracků se ti líbil nejvíc, který jsme třeba vynechali a možná se tvůj oblíbený interpret objeví v příštím přehledu!

Domů
Sdílet
Diskuse