Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2022 15:10
Čas čtení 1:17
Vojtěch Vanda

Biden: Ženy, které budou kvůli interrupci cestovat do jiného státu, ochráníme

Biden: Ženy, které budou kvůli interrupci cestovat do jiného státu, ochráníme
Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci
NEWS JOE BIDEN PŘÍSTUP K INTERRUPCI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Prezident Spojených států Joe Biden vystoupil na virtuální schůzce demokratických guvernérů, kde uvedl, že federální vláda ochrání ženy, které by chtěly cestovat do jiného státu kvůli interrupci.

Federální vláda Spojených států ochrání ženy, které budou chtít cestovat kvůli interrupci do jiného státu. Na virtuální konferenci demokratických guvernérů to uvedl prezident Joe Biden. S přesuny do jiných států chce pomoci i společnost Google tím, že podniká kroky k odstranění dat z historie polohy uživatelů, která by mohla být použita k trestnímu stíhání za návštěvy amerických potratových klinik, informuje BBC.

Doporučeno
Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA? Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA? 12. května 2022 7:00

Zvrácení verdiktu Roe vs. Wade z roku 1973 zvedlo ve Spojených státech velké pozdvižení. Jeden z nejvýznamnějších právních případů v celé historii země, který zajišťoval všem ženám právo na potrat napříč Spojenými státy, již neplatí. Nejvyšší soud Spojených států 24. června 2022 rozhodl o ukončení ochrany práva na interrupce, což znamená, že rozhodování o interrupcích bude v režii jednotlivých států. Nejdůležitější odpovědi na otázky o zrušení verdiktu jsme sepsali zde.

Joe Biden
Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci

Zatímco republikánští zákonodárci jsou rádi, že se soud takto rozhodl, demokratická vláda v čele s prezidentem Bidenem je proti. Hlava Ameriky se navíc bojí, že ženy, které by mohly chtít překročit hranice kvůli provedení interrupce, mohou být trestně stíhány. „Nemyslím si, že lidé věří, že se to stane. Ale stane se to,“ řekl na schůzce. Zařekl se, že vláda zajistí přístup k interrupčním práškům ve státech, kde to bylo zakázáno.

Zásah federální vlády do rozhodování jednotlivých států s sebou však může přinést další právní komplikace, kvůli nimž by vše mohlo skončit znovu u Nejvyššího soudu Spojených států. Od jeho rozhodnutí se již 13 států rozhodlo výrazně zpřísnit nebo zakázat potraty.

Doporučeno
Zrušení práva na interrupci v USA: Odpovídáme na nejčastější otázky Zrušení práva na interrupci v USA: Odpovídáme na nejčastější otázky 24. června 2022 19:40

Google chce pomoci

Dle BBC existují obavy, že by se ve státech, které potraty omezují, mohly objevit pokusy policie „trasovat“ osoby plánující přerušení těhotenství pomocí historie vyhledávání v telefonech nebo geolokačních údajů. 

S tím by však chtěla pomoci společnost Google. Dle jejího vyjádření bude v následujících týdnech při identifikaci cesty na interrupční kliniku mazat informace. Takto bude postupovat i v situacích, kdy zjistí, že člověk podnikl cestu do poraden, organizací chránících před domácím násilí nebo jiných služeb, které poskytují „zvlášť soukromé“ služby.

Domů
Sdílet
Diskuse