Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
15. července 2022 18:52
Čas čtení 0:49

První mořeplavci se stěhovali za svými ženami, a ne naopak. V historii je to neobvyklé

Kategorie:
News
Uložit Uložené
První mořeplavci se stěhovali za svými ženami, a ne naopak. V historii je to neobvyklé
Zdroj: Unsplash/Sharon McCutcheon/volně k užití (ilustrační foto)

Z výsledků studie se ukázalo, že ženy po svatbě téměř vždy zůstávaly žít v rodné komunitě. Muži naopak komunitu, kde dospívali, opouštěli a stěhovali se za ženami.

Vědci zjistili, že společnost prvních mořeplavců se točila kolem žen. Přišli na to sekvenováním genomů 164 lidí z řad prvních mořeplavců z oblasti Oceánie, jež žili před skoro třemi tisíci lety. Z výsledků se ukázalo, že ženy po svatbě téměř vždy zůstávaly žít v rodné komunitě. Muži naopak komunitu, kde dospívali, opouštěli a stěhovali se za ženami. To se podle autorů studie velmi liší od většiny společností této doby. Na studii upozornil web ČT24.

„Osídlení Tichomoří je dlouholetou a důležitou záhadou, protože jde o poslední velkou expanzi lidí do neobydlených oblastí,“ řekl genetik David Reich z Harvard Medical School, který práci vedl. „Dnes mají tradiční komunity v Tichomoří jak patrilokální (pravidlo žít u rodiny manžela, pozn. red.), tak matrilokální (pravidlo žít u rodiny manželky, pozn. red.) populační strukturu. Ale nevěděli jsme, jaká byla běžná praxe u jejich prapředků,“ dodal. Výsledky studie tak naznačují, že u nejstarších mořeplavců byla pravidlem matrilokalita. 

Studie, jež vyšla v časopise Science, obsahovala analýzu genomu 164 starověkých lidí z pěti mikronéských ostrovů z doby před 2800 až 3000 lety a 112 moderních lidí. Když oddělené populace zůstávají v průběhu času izolované, tedy například na ostrovech, jejich genomy se od sebe vzdalují. A přesně to vědci viděli i na genech obyvatel zkoumaného regionu.

Domů
Sdílet
Diskuse