Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič TASR
24. července 2022 12:52
Čas čtení 1:12

Rusové přiznali útok na Oděsu. Ještě včera tvrdili, že s ním nemají nic společného

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Rusové přiznali útok na Oděsu. Ještě včera tvrdili, že s ním nemají nic společného
Zdroj: TASR/AP

Ostřelování oděského přístavu označil v sobotu Zelenskyj za čin „očividného ruského barbarství“.

Při sobotním útoku na přístav černomořského města Oděsa zničily ruské rakety ukrajinskou „armádní infrastrukturu“, uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharova. Informuje o tom TASR.

Ještě v samotný den útoku na Oděsu přitom Moskva účast na raketových útocích popřela, prohlásil to v sobotu turecký ministr obrany Hulusi Akar, který současně vyjádřil znepokojení své země v souvislosti s vývojem v Oděse.

„Střely s plochou dráhou letu Kalibr zničily v přístavu Oděsy velmi přesným úderem armádní infrastrukturu,“ uvedla Zacharova na sociální síti Telegram v odpovědi ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému, který se dříve nechal slyšet, že dialog s Moskvou se po sobotním útoku stává nemožným. Zacharova upřesnila, že raketový útok zničil ukrajinskou „bojovou hlídkovou loď“.

Oděský přístav je velmi důležitým výchozím bodem pro vývoz obilí. K útoku došlo jen jeden den poté, co zástupci Ukrajiny a Ruska v pátek v Istanbulu odděleně podepsali dohody s OSN a Tureckem, které umožní vývoz ukrajinských obilovin přes Černé moře. V přístavech nebo v silách na ukrajinském pobřeží uvízlo totiž přes 20 milionů tun obilí a na něm jsou závislé země Blízkého východu i Afriky.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Ostřelování oděského přístavu označil v sobotu Volodymyr Zelenskyj za čin „očividného ruského barbarství“. Je podle něj dalším důvodem k tomu, aby spojenci Ukrajině dodali takové zbraně, „jaké jsou pro vítězství Ukrajinců nezbytné“.

Zelenskyj se domnívá, že raketovými útoky se Rusko politicky zdiskreditovalo. „Pokud někdo ve světě dříve tvrdil, že je nezbytné vstoupit do dialogu s Ruskem, dosáhnout dohody o příměří, aniž bychom naše území osvobodili od okupantů, tak sobotní rakety možnost takových tvrzení zničily,“ podotkl nejvyšší ukrajinský představitel.

Ruský raketový útok ostře odsoudily v sobotu také Spojené státy americké. Americký ministr zahraničí Antony Blinken prohlásil, že „útok vyvolává vážné pochybnosti o věrohodnosti závazku Ruska k páteční dohodě a maří práci OSN, Turecka i Ukrajiny v zájmu dostat životně důležité potraviny na světové trhy“.

Domů
Sdílet
Diskuse