Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktor Kniš TASR
28. července 2022 7:17
Čas čtení 0:44

Ukrajina pomůže Evropské unii. Dodá elektřinu

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Podle prezidenta Zelenského se Ukrajina postupně stane jedním z garantů evropské energetické bezpečnosti.

Ukrajina zvýší svůj export elektrické energie do zemí Evropské unie, které čelí energetické krizi vyvolané ruskou agresí vůči Kyjevu. V pravidelném večerním projevu k národu to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, kterého citovala agentura AFP.


„Připravujeme se ke zvýšení našeho exportu elektřiny zákazníkům v Evropské unii. Tento náš vývoz umožní nejen zvýšit naše příjmy v zahraniční měně, ale pomůže i našim partnerům čelit ruskému energetickému tlaku,“ prohlásil Zelenskyj poté, co Rusko výrazně snížilo dodávky plynu do Evropy.


Podle jeho slov se Ukrajina postupně stane jedním z garantů evropské energetické bezpečnosti.

27. července 2022 11:50 Čas čtení 1:07 Na Ukrajině údajně zemřelo přes 40 tisíc ruských vojáků. Jejich rodiny se ale o smrti nedozví a bouří se Na Ukrajině údajně zemřelo přes 40 tisíc ruských vojáků. Jejich rodiny se ale o smrti nedozví a bouří se

V polovině března letošního roku byla ukrajinská elektrizační soustava napojena na síť EU, což mělo pomoci zajistit energetické dodávky Kyjevu po ruském vpádu na Ukrajinu. Od začátku června začala Ukrajina vyvážet do EU elektřinu přes území Rumunska.


Rusko ve středu snížilo dodávky plynu do Evropy přes klíčový plynovod Severní proud 1 (Nord Stream) zhruba o polovinu, čímž se dodávky zredukovaly na pětinu kapacity plynovodu. Gazprom jako důvod uvedl nutnost opravy další turbíny, Evropská unie však považuje snižování dodávek za energetické vydírání. Státy EU se v této situaci dohodly na opatřeních k omezení spotřeby plynu během nadcházející zimy.

volodymyr zelenskyj
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse