Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
29. července 2022 9:39
Čas čtení 1:24

Vědci vyvinuli ultrazvukové nálepky, které vidí dovnitř těla

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vědci vyvinuli ultrazvukové nálepky, které vidí dovnitř těla
Zdroj: MIT/Felice Frankel

Ultrazvukové nálepky velikosti poštovní známky poskytují kvalitní snímky srdce, plic a dalších orgánů.

V článku, který vyšel v časopise Science, představili inženýři návrh nové ultrazvukové nálepky – zařízení o velikosti poštovní známky, které se nalepí na kůži a může poskytovat nepřetržité ultrazvukové zobrazení vnitřních orgánů po dobu 48 hodin.

Poté, co je výzkumníci aplikovali na dobrovolníky, se ukázalo, že zařízení vytváří snímky s vysokým rozlišením hlavních cév a hlubších orgánů, jako jsou srdce, plíce a žaludek. Nálepky si udržely silnou přilnavost a zachycovaly změny v podkladových orgánech, když dobrovolníci prováděli různé činnosti, včetně sezení, stání, běhu a jízdy na kole. Když například někteří dobrovolníci zvedali činky, tým zaznamenal jasné vzory v podkožních svalech, které signalizovaly dočasné mikropoškození.

Současná konstrukce vyžaduje připojení nálepek k přístrojům, které převádějí odražené zvukové vlny na obraz. Už nyní by však zařízení mohla mít okamžité využití – například u pacientů v nemocnicích, kdy by podobně jako EKG nálepky monitorovala srdce a mohla by nepřetržitě zobrazovat vnitřní orgány, aniž by technik musel držet sondu na místě po dlouhou dobu.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Tým nicméně v současně době pracuje na bezdrátovém provozu zařízení. Pokud se jej podaří zajistit, mohli by si ultrazvukové nálepky vzít pacienti domů z ordinace lékaře, nebo dokonce zakoupit v lékárně.

Napojení na mobilní telefon

„Představujeme si několik náplastí nalepených na různých místech těla, které by komunikovaly s mobilním telefonem, kde by algoritmy umělé inteligence na požádání analyzovaly snímky. S několika náplastmi na těle byste mohli vidět své orgány,“ uvedl pro MIT News hlavní autor studie Xuanhe Zhao.

Zhao předpokládá, že by spotřebitelé mohli zařízení používat také ke sledování vývoje nádorů a plodu v děloze. „Představujeme si, že bychom mohli mít krabici samolepek, z nichž každá by byla určena k zobrazení jiného místa v těle,“ dodal.

Lepicí vrstva zařízení je vyrobena ze dvou tenkých vrstev elastomeru, které obaluje pevný hydrogel, materiál na bázi vody, jenž snadno přenáší zvukové vlny. Na rozdíl od tradičních ultrazvukových gelů je pružný a elastický. Spodní vrstva elastomeru je navržena tak, aby přilnula ke kůži, zatímco horní vrstva přilne k pevné soustavě snímačů, které tým rovněž navrhl a vyrobil. Celá ultrazvuková nálepka měří na šířku asi 2 centimetry čtvereční a její tloušťka je 3 milimetry, což je přibližně plocha poštovní známky.

Domů
Sdílet
Diskuse