Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
29. července 2022 19:30
Čas čtení 0:50

Změny na Ukrajině: Většina občanů chce do EU i do NATO, Jevhen Perebyjnis bude náměstkem ministra zahraničí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Změny na Ukrajině: Většina občanů chce do EU i do NATO, Jevhen Perebyjnis bude náměstkem ministra zahraničí
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Yevhen6868/volně k užití

Většina Ukrajinců by v referendu zvedla ruku pro vstup do EU i do NATO. Jedná se o výraznou změnu oproti minulému roku.

Bývalý ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis se stane náměstkem ministra zahraničních věcí. Zástupce kabinetu ministrů to uvedl ve zprávě na Telegramu společně s dalšími změnami na poli ukrajinské politiky. Ukrajina v současné době usiluje o členství v Evropské unii. Od června letošního roku má Ukrajina stav kandidátské země EU.

Bývalý velvyslanec Ukrajiny v Praze Jevhen Perebyjnis se stane náměstkem ministra zahraničních věcí. Jeho post je součástí dalších několika změn, které se v rámci ukrajinské politiky dějí (jde například o místa na ministerstvech životního prostředí nebo sociální politiky a v dalších úřadech).

Ukrajina mimo vnitrostátní změny v politice prochází i pokusy stát se členskou zemí Evropské unie a NATO. Většina Ukrajinců vstup kontroluje. Podle nedávného průzkumu Kyjevského mezinárodního sociologického institutu by 81 % Ukrajinců podpořilo vstup do EU a 71 % do NATO, pokud by se jich na to vedení země v případném referendu zeptalo.

28. července 2022 7:17 Čas čtení 0:44 Ukrajina pomůže Evropské unii. Dodá elektřinu Ukrajina pomůže Evropské unii. Dodá elektřinu

Ve srovnání s podobným průzkumem z června roku 2021 počet hlasů pro vzrostl. Před rokem se ke vstupu do Evropské unie klonilo jen 56 % Ukrajinců. Pro NATO tehdy zvedlo ruku jen 48 % obyvatel. Kromě toho se snížil i podíl Ukrajinců, kteří jsou proti vstupu do EU, a to z 19 % na 4 %, v případě NATO se snížil z 24 % na 7 %.

Domů
Sdílet
Diskuse