Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
30. července 2022 14:45
Čas čtení 0:51

Stát uvažuje o pořízení letadla na hašení lesních požárů. Počasí se mění, přiznejme si to, řekl Rakušan

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Stát uvažuje o pořízení letadla na hašení lesních požárů. Počasí se mění, přiznejme si to, řekl Rakušan
Zdroj: HZS ČR

„Ale teď si prostě přiznejme, že počasí se mění. Ať se k tomu kdo chce staví ideologicky jakkoliv, tak je to prostě fakt,“ řekl Rakušan. Uvažovat o pořízení jednoho letounu je tak podle něj namístě.

Stát uvažuje o možném pořízení jednoho letadla na hašení lesních požárů, řekl v sobotu novinářům v Hřensku ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Počasí se podle něj mění, hrozí častější lesní požáry. Pro likvidaci lesního požáru v národním parku České Švýcarsko je nyní k dispozici až pět letadel – tři české Antonovy a dva švédské letouny Air Tractor. Vypomáhaly také dva letouny z Itálie.

27. července 2022 18:30 Čas čtení 6:06 Klimatická změna bude zrychlovat, to, co se děje v Českém Švýcarsku, se může dít i leckde jinde, říká entomolog Čížek (Rozhovor) Klimatická změna bude zrychlovat, to, co se děje v Českém Švýcarsku, se může dít i leckde jinde, říká entomolog Čížek (Rozhovor)
Vít Rakušan.
Vít Rakušan. Zdroj: Úřad vlády ČR/propagační materiál

„Evidentně se posledních 30 let neukázala objektivní potřeba. Třicet let se tady stanovuje nějaká investiční strategie hasičského záchranného sboru a tam se s těmito letouny prostě nepočítalo,“ řekl Rakušan. Počítalo se podle něj s technikou, která byla v podmínkách ČR daleko více využívaná. „Ale teď si prostě přiznejme, že počasí se mění. Ať se k tomu kdo chce staví ideologicky jakkoliv, tak je to prostě fakt,“ řekl Rakušan. Uvažovat o pořízení jednoho letounu je tak podle něj namístě.

Ještě smysluplnější by podle něj byly sdružené, promyšlené evropské nákupy. „To znamená mít evropskou flotilu v různých zemích, aby byla dostačující pro rozsah požárů, který tady je. Aby to skutečně dávalo nějaký smysl, co jednotlivé země nakupují,“ řekl Rakušan. Česko si podle něj může nákupy dělit například se Slovenskem.

Les v národním parku začal hořet v neděli a požár se rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1060 hektarů.

Domů
Sdílet
Diskuse