Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová ČTK
8. srpna 2022 16:06
Čas čtení 1:54

Petr Hlubuček loni koupil byt ve Španělsku za 2,49 milionu korun, bývalý náměstek je stíhaný v kauze Dozimetr

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Petr Hlubuček loni koupil byt ve Španělsku za 2,49 milionu korun, bývalý náměstek je stíhaný v kauze Dozimetr
Zdroj: Wikimedia/Sychr76/volně k užití

Bývalý náměstek Petr Hlubuček odtajnil majetek. Přiznal milionové vedlejší příjmy i cenu bytu.

Bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (dříve STAN), který je obviněn v korupční kauze kolem pražského dopravního podniku, loni zaplatil 2,49 milionu korun za poloviční podíl při koupi bytu ve Španělsku. Informuje o tom ČTK.

Politik měl loni jiné vedlejší finanční příjmy 1,69 milionu korun. S odkazem na Hlubučkovo majetkové přiznání to v pondělí napsal server Seznam Zprávy. Podle serveru odevzdal Hlubuček majetkové přiznání za loňský rok a část letošního, kdy byl náměstkem primátora a starostou v pražských Lysolajích. Ve funkcích skončil poté, co ho policie na konci června obvinila v korupční kauze kolem pražského dopravního podniku a Hlubuček skončil ve vazbě.

Server uvádí, že Hlubuček a jeho životní partner Jiří Karvánek měli ve Španělsku čtyři byty, dva z nich pořídili loni. V přiznání Hlubuček napsal, že ho koupě jedné nemovitosti vyšla na 2,49 milionu korun. Druhý byt podle Hlubučka platil jeho partner, který za něj zaplatil 340 000 eur (asi 8,3 milionu korun). Loni měl bývalý politik vedlejší příjmy 1,69 milionu korun, do letošního 20. června pak 851 300 korun.

19. dubna 2024 13:00 Čas čtení 2:27 Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň

Podle serveru Hlubuček letos všechny nemovitosti daroval svému partnerovi. Nyní podle přiznání působí pouze ve firmě Combi travel partner. Skončil v dozorčích radách pražského dopravního podniku a Pražských služeb a opustil také firmu IDUP GROUP, kde je jednatelem a společníkem Karvánek.

Kauza Dozimetr rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů ovlivňující veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Policie obvinila přes deset lidí.
Kauza kolem ovlivňování zakázek DPP se dostala na veřejnost v polovině června po policejním zásahu, při kterém kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu prohledali mimo jiné prostory na pražském magistrátu včetně kanceláře tehdejšího primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN).
Obviněný Hlubuček byl podle policie součástí organizované skupiny, která údajně systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou. Kauza vedla mimo jiné k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který byl v kontaktu s obviněným podnikatelem Michalem Redlem. Jak se kauza postupně rozplétala, jsme ti popsali zde.
Policisté přivádějí bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) k soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku.
Policisté přivádějí bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) k soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku. Zdroj: ČTK/Říhová Michaela

V rámci vyšetřování korupce DPP dnes na policii vypovídal europoslanec Stanislav Polčák, který již dříve pozastavil kvůli známosti s obviněným podnikatelem Michalem Redlem členství v hnutí STAN. Polčák v minulosti odmítl, že by byl do případu jakkoli zapojen.

„Jsem rád, že se potvrdilo, co tvrdím od počátku: s kauzou Dozimetr nemám žádnou věcnou souvislost. Jako svědek jsem dnes absolvoval korektní a relativně krátký výslech. Asi za 2 hodiny jsem policii odpověděl na všechny otázky. Kvůli mlčenlivosti nemohu živý případ blíže komentovat,“ napsal na Twitteru.

Domů
Sdílet
Diskuse