Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2022 10:30
Čas čtení 5:01
Dominik Vetrák

Seřadili jsme filmy o Predátorovi od nejhoršího po nejlepší. Vyplatí se vidět všechny části?

FILMY A SERIÁLY NEJLEPŠÍ FILMY
Uložit Uložené

Viděli jsme 5 filmů o Predátorech. Které jsou ty úplně nejlepší?

Prey (Predátor: Kořist) je nejnovější film ze série o mimozemském lovci, který navštěvuje různé planety ve vesmíru s cílem nalézt ultimátní kořist, kterou se vyplatí ulovit. Tato série má za sebou pět samostatných a dva společné filmy se sérií Vetřelec. Ty však fungují přinejlepším na úrovni guilty pleasures, jelikož objektivně nejde o velmi kvalitní filmy. Fanoušci obou mimozemšťanů si je však možná užijí alespoň z akčního hlediska.

Samotná série o Predátorech je už o něco kvalitnější. Vzhledem ke skvělým hodnocením i našemu nadšenému dojmu z filmu Prey jsme se rozhodli, že se podíváme znovu na všechny části a dáme dohromady žebříček filmů z této série. Pokud se chceš dozvědět, který je nejlepší, kde se umístil Prey a které části se vyplatí vidět, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+.

Pod názvy filmů najdeš i průměrné hodnocení recenzentů na serveru Rotten Tomatoes (RT). RT sdružuje hodnocení profesionálních recenzentů, takže jsou trochu přísnější.

Doporučeno
10 nejlepších hororových her 10 nejlepších hororových her 8. srpna 2022 16:30

5. Predátor 2 – 1990

Délka: 1 h a 49 minut
Herci: Donald Glover, Bill Paxton
Režie: Stephen Hopkins
Scénář: Jim Thomas, John Thomas
Kde si film můžeš pustit: Disney+
Hodnocení na RT: 4,9/10
Naše hodnocení: 5,5/10

Na dvojku jsme měli pozitivnější vzpomínky. Když jsme si ji však nyní pustili znovu, nepříjemně nás zaskočila. Film negativně zestárl z více hledisek. Akce není úderná ani originální a režisér nedokázal dostatečně logicky vyargumentovat, proč vlastně predátor prohrál.

Stereotypně působilo také vykreslení charakterů některých postav včetně hlavní v podání Donalda Glovera. Ten hrál věčně nespokojeného a naštvaného policistu, který nerespektuje autority. V některých scénách jeho chování i chování ostatních policistů jen naplňovaly filmové a rasové stereotypy.

Po jedničce byly zklamáním i postavy, na kterých nám vůbec nezáleželo. Predátora 2 klidně ignoruj. Jediný důvod, proč se ho vyplatí vidět, je závěr s vitrínou trofejí predátorů a scéna, která snímek propojuje s aktuálně nejnovější částí ze série Predátor s názvem Prey.

4. The Predator – 2018

Délka: 1 h a 47 minut
Herci: Trevante Rhodes, Boyd Holbrook, Jacob Tremblay, Olivia Munn, Thomas Jane
Režie: Shane Black
Scénář: Shane Black, Fred Dekker
Kde si film můžeš pustit: Disney+
Hodnocení na RT: 5/10
Naše hodnocení: 6,5/10

Režisér a scenárista Shane Black (Kiss Kiss Bang Bang, Iron Man 3, The Nice Guys) tentokrát extrémně zklamal. Jeho Predátor rozšířil mytologii o predátorovi nelogickým způsobem a celé to završil speciálním Predator Killer oblekem, který má dát lidstvu šanci v blížící se invazi predátorů.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš postavu podle hlášky z oblíbeného animáku Shrek? KVÍZ: Poznáš postavu podle hlášky z oblíbeného animáku Shrek? 1. února 2024 10:31

Nemluvě o tom, že studio původně chtělo, aby režisér do potitulkové scény vložil postavu Dutche z jedničky hranou Arnoldem Schwarzeneggerem. Když to Arnie odmítl, chtěli ho vyměnit za postavu Ellen Ripley z Vetřelce.

Přepálené finále nám však film úplně nezkazilo. Dokázali jsme si v něm užít charismatické a zábavné postavy a také akci, která pořádně vygradovala až ve finále. Hlavními postavami, které tentokrát bojovaly proti predátorům, byli bývalí a speciální vojáci s psychickými problémy.

Šlo o sympatickou skupinu „antihrdinů“, ale ani oni nedokázali tvůrcům zabránit, aby promrhali potenciál filmu. The Predator je fajn béčko s několika cool akčními scénami a povedenými hláškami. Vzhledem k potenciálu filmové série jde však o zklamání.

3. The Predators – 2010

Délka: 1 h a 47 minut
Herci: Adrien Brody, Topher Grace, Alice Braga, Laurence Fishburne, Walton Goggins
Režie: Nimród Antal
Scénář: Alex Litvak, Michael Finch
Kde si film můžeš pustit: Disney+
Hodnocení na RT: 5,8/10
Naše hodnocení: 7/10

Herec Adrien Brody kvůli roli nabral pořádné množství svalové hmoty a vžil se do kůže žoldáka bojujícího proti třem predátorům. Jeho postava se na začátku filmu probudí ve volném pádu vysoko nad džunglí. Brzy zjišťuje, že se to stalo dalším lidem a že je někdo shodil z letadla na neznámou planetu. Vojáci a vrazi se musí spojit do týmu, který brzy zjistí, že stojí proti velké přesile.

Doporučeno
KVÍZ: Hříšný pyšníku! Jak dobře znáš vánoční klasiku Anděl Páně? KVÍZ: Hříšný pyšníku! Jak dobře znáš vánoční klasiku Anděl Páně? 19. prosince 2023 7:00

Postava herce Laurence Fishburna jim dá potřebné informace o planetě a predátorech, jelikož je sleduje již několik let. Tato expozice, když tvůrci filmu dávkují postavám a zároveň divákovi potřebné informace, se však moc nezdařila a Fishburnova postava ve filmu nemá žádnou další roli. Zamrzí i to, že scenáristé více neprozkoumali vztahy mezi postavami, jejich konflikty a budování důvěry.

Samotné akční scény a souboje jsou však dostatečně zajímavé na to, aby jsi díky nim dokoukal film až do konce. V neposlední řadě stojí za pochvalu i rozšíření mytologie, které zdaleka není úžasné, ale oproti pokusům ostatních tvůrců v jiných snímcích ze série je značně lepší. Společně s Arnieho jedničkou je film Predators tím, ke kterému bychom si velmi rádi pustili pokračování.

2. Prey – 2022

Délka: 1 h a 39 minut
Herci: Dakota Beavers, Amber Midthunder
Režie: Dan Trachtenberg
Scénář: Patrick Aison
Kde si film můžeš pustit: Disney+
Hodnocení na RT: 7,6/10
Naše hodnocení: 8/10

Už od oznámení filmu režiséra Dana Trachtenberga (10 Cloverfield Lane) jsme snímku věřili. Dřímal v něm velký potenciál, protože ho chtěl nadaný režisér zasadit na začátek 18. století. Plánoval přitom ukázat úplně první výlet predátora na naši planetu. Predátor sice měl technologii starou 300 let (oproti té, na kterou jsme běžně zvyklí), jenže v technologické nevýhodě rozhodně nebyl. Bojoval totiž proti zvířatům a lidem, kteří teprve poznávali střelný prach.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš film podle závěrečné scény? Tyto záběry otestují i ty největší znalce KVÍZ: Poznáš film podle závěrečné scény? Tyto záběry otestují i ty největší znalce 11. prosince 2023 8:00

Jednou z nich je i původní obyvatelka Ameriky jménem Naru, která se touží stát lovkyní. Kmen ji v tom však vůbec nepodporuje. Její bratr Taabe dá Naru šanci při lovu tygra, ale místo toho se postaví predátorovi. Tvůrci filmu trochu zbytečně natahují první polovinu filmu, ale úspěšně film vracejí ke kořenům. Predátor je opět zajímavý, komplexní lovec a lidské postavy jsou zajímavé a sympatické, i když jsou v podstatě jen dvě, což je škoda.

Režisérovi se podařilo natočit skvěle vypadající akční scény a štábu se podařilo najít krásné prostředí pro natáčení. Prey je napínavý akční film s hrdinkou, které jsme fandili více než kterékoli jiné postavě v sérii, až na Schwarzeneggerova Dutche. Škoda, že režisér nedotáhl některé aspekty do vyšší kvality (vyprávění příběhu, trochu pomalejší první polovina a podobně), ale jinak jsme s Prey velmi spokojeni.

Velmi rádi bychom viděli i pokračování, které by mohlo vysvětlit, jak se zbraň, kterou má ve snímku Naru, dostane k predátorům, již ji o 300 let později dají Miku Harriganovi, hlavní postavě snímku Predátor 2.

1. Predátor – 1987

Délka: 1 h a 47 minut
Herci: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Bill Duke, Sonny Landham
Režie: John McTiernan
Scénář: Jim Thomas, John Thomas
Kde si film můžeš pustit: Disney+
Hodnocení na RT: 7/10
Naše hodnocení: 8,5/10

Jakkoli jsme si film Prey užili, první Predátor je prostě obrovská klasika a stále si zaslouží být na vrcholu žebříčku. Arnold Schwarzenegger se ve snímku představil jako major Dutch Schaefer – lídr elitního komanda vyslaného do džungle. Dutch a jeho tým mají za úkol uprostřed nepřátelského území vysvobodit několik amerických vojáků, které zajali vietnamští partyzáni.

Doporučeno
Náckové, nezvaní hosti i posmrtný život. Přinášíme ti osm tipů na méně známé hororové klenoty, které musíš vidět Náckové, nezvaní hosti i posmrtný život. Přinášíme ti osm tipů na méně známé hororové klenoty, které musíš vidět 10. prosince 2023 15:00

Po úspěšně provedené akci však američtí vojáci musí bojovat s mnohem tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. Džungle se mění na past, ze které není úniku, a američtí hrdinové poprvé v životě poznávají, co je to skutečný strach.

Původní Predátor měl výhodu v tom, že jsme predátora vůbec neznali. Nevěděli jsme, co číhá ve stromech, jak vypadá pod maskou, jak je nebezpečný a jaké jsou jeho pohnutky. I to dělalo film nesmírně napínavým a zajímavým.

Samostatnou kapitolou jsou hlášky a meme scény, které na sociálních sítích žijí do dnešního dne. Schwarzenegger je v roli zabijáka predátora ikonický a užiješ si i povedené akční scény a sympatické postavy v podobě vojáků, kteří se dobírají a sarkasticky komentují svou beznadějnou situaci.

Prvního Predátora už možná v rámci této série nikdo a nic nepřekoná. Ten moment překvapení a napětí z neznáma je už pryč. No a další Schwarzenegger v Hollywoodu také neexistuje.

Domů
Sdílet
Diskuse