Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
11. srpna 2022 14:55
Čas čtení 1:00

Chtěl prodat obnošené šaty, místo toho přišel o dva miliony

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Chtěl prodat obnošené šaty, místo toho přišel o dva miliony
Zdroj: Flickr/rupixen.com/volně k užití

Za neopatrnost na internetovém bazaru zaplatil muž z Prahy vysokou daň.

Nebezpečí spojené s vyplňováním údajů k platební kartě na internetovém bazaru zažil na vlastní kůži prodávající z Prahy 1. Vyplývá to ze zprávy, kterou pražští policisté umístili na svém webu.

Na inzerát, ve kterém prodával šaty za necelých čtyři sta korun, se mu ozvala přes komunikační aplikaci žena. Projevila o oděv zájem a po výměně několika zpráv muži zaslala odkaz, po jehož rozkliknutí se objevilo potvrzení přijetí smluvené částky a jméno kupující. 

Poškozený bohužel nezpozorněl, částku potvrdil a v odkazu pokračoval dál. Na další straně si vybral svou banku a dále vyplnil údaje ke své platební kartě včetně CVV kódu či doby platnosti. 

Během několika minut chudším o dva miliony 

Po několika hodinách mu ale situace začala připadat divná a příchozí platbu se rozhodl zkontrolovat přes mobilní aplikaci. Přihlásit se do internetového bankovnictví se mu ovšem nedařilo, zkontaktoval proto svého bankéře. Ten platební kartu ihned zablokoval. Nicméně poté, co poškozený dorazil vyřešit problém do banky, zjistil, že během několika málo minut z jeho účtu odešlo přes dvacet plateb v celkové výši přesahující dva miliony korun.

23. dubna 2024 14:00 Čas čtení 2:17 Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli

Takových případů jsou přitom podle policie za uplynulé měsíce desítky, byť by se problému dalo jednoduše zabránit. „Nikdy nezadávejte své údaje k platební kartě v případě, že něco prodáváte. K příjmu peněz stačí pouze zaslat číslo účtu! Podvodníci v dnešní době dokáží dokonale napodobit stránky bankovních institucí i přepravních společností a vy svou neopatrností přijdete o své úspory během několika málo minut,“ apeloval na veřejnost policejní mluvčí Richard Hrdina.

Zda se muž svých peněz domůže, není jasné.

Domů
Sdílet
Diskuse