Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. září 2022 8:30
Čas čtení 3:18
Adéla Švehlíková

Gorpcore: Seznam se s fashion trendem, který si oblíbila i Bella Hadid, Frank Ocean nebo A$AP Rocky

Gorpcore: Seznam se s fashion trendem, který si oblíbila i Bella Hadid, Frank Ocean nebo A$AP Rocky
Zdroj: se svolením Ruby Ward
MÓDA MÓDA
Uložit Uložené

Gorpcore je fashion trendem posledních pár měsíců, který nachází inspiraci v turistickém outdoorovém oblečení. My ti ho představíme z větší blízkosti a doporučíme ti, po jakých kouscích sáhnout.

Nosit větrovku či trekové boty, když nefouká nebo nejdeme na túru, se ještě před pár lety zdálo jako nelogická věc. V současnosti však jde o jeden z nejoblíbenějších trendů, který ovlivnil šatníky nositelů streetwearové módy. 


V popkultuře se můžeme setkat se spoustou stylů a trendů, které se váží k určitým subkulturám a disponují specifickými rysy, nicméně v roce 2022 se řadí mezi jeden z nejoblíbenějších tzv. gorpcore.

Tato estetika, která v současnosti spadá do mainstreamové kultury, má původ v oblečení, jež využívali turisté a horalové vůči nepříznivým podmínkám. Jejich terénní outfity byly inspirací pro mnoho celebrit i v průběhu posledních pár let. Velký podíl na zpopularizování outdoorového oblečení má modelka Bella Hadid, která se řadí mezi nejvlivnější celebrity pro svůj vytříbený styl. Kromě Belly Hadid jsme se mohli setkat s gorpcore lookem u osobností, jako jsou A$AP Rocky, Frank Ocean nebo Virgil Abloh. 

Bella Hadid ve vintage Nike Windbreaker Jacket se Side Zip Pants a teniskách Kiko Kostadinov x Asics.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Bella 🦋 (@bellahadid)

Frank Ocean před přehlídkou Louis Vuitton podzim/zima v roce 2019 v čepici Arc'teryx a bundě Mammut.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Frank Ocean Fits (@blondedfits)

V současností nás gorpcore styl obklopuje i na všech sociálních sítích, a to zejména na TikToku, kde se outfit checky a videa zaměřená na tuto tematiku stávají virálními. Rozhodli jsme se tě seznámit s tímto druhem stylu a přiblížit ti, v čem spočívá jeho estetika. 

Doporučeno
„Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B 29. dubna 2024 16:00

Název gorpcore pochází z anglické fráze Good ol’ Raisins and Peanuts, což odkazuje na základní zdroj potravy pro turisty, jímž je charakter a vizuální stránka tohoto stylu inspirována. Gorpcore outfit je tvořen specifickými kousky, které vycházejí z outdoorového oblečení do extrémních podmínek.

Bunda/anorak

Jedním ze základních pilířů celého looku jsou bundy a anoraky z nepromokavých a větruvzdorných materiálů doplněné kapucemi, jejichž účelem tentokrát není chránit před nepříznivými podmínkami, ale vypadat stylově. Na trhu existuje několik variant, ze kterých můžeme vybírat, ať už se jedná o high fashion značky, či kousky ze second handů. Brandy, s jejichž bundami je gorpcore styl spojován, jsou například The North Face, Fjällräven nebo Arc'teryx. Jelikož se gorpcore styl v současnosti nese v duchu objemnosti, nositelé převážně volí oversized střihy v unisexových podobách.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený rubi fucking ward (@rubeswardd)

Domů
Sdílet
Diskuse