Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. srpna 2022 10:33
Čas čtení 1:01
Tímea Krauszová

Klimatičtí aktivisté nalili cement do golfových jamek. Hřiště dostala výjimku a navzdory krizi nemusí šetřit vodou

Klimatičtí aktivisté nalili cement do golfových jamek. Hřiště dostala výjimku a navzdory krizi nemusí šetřit vodou
Zdroj: Unsplash/Soheb Zaidi/volně k užití
NEWS EKOLOGIE FRANCIE KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Obyvatelé okolních vesnic mají přitom zakázáno zalévat své zahrady.

Rozzlobení klimatičtí aktivisté vyplnili golfové jamky cementem. Protestují tak vůči výjimce, kterou v jižní Francii dostala všechna golfová hřiště. Navzdory extrémnímu suchu pro ně neplatí omezení o využívání vody. Podle BBC má momentálně nedostatek pitné vody až sto francouzských dětí v okolí města Toulouse.

Doporučeno
Oáza klidu a pohádková atmosféra v dojezdové vzdálenosti od Prahy Oáza klidu a pohádková atmosféra v dojezdové vzdálenosti od Prahy 13. srpna 2022 6:00

Golf bez trávy je jako hokej bez ledu

K zabetonování jamek v okolí města Toulouse se přiznala tamní pobočka hnutí Extinction Rebellion. Sbírají také podpisy k petici s cílem ukázat, že „ekonomické šílenství má přednost před ekologickým rozumem“. Obyvatelé tamních vesnic mají zakázáno zalévat své zahrady nebo si mýt auta, ale tato pravidla pro golfová hřiště neplatí. Jediným omezením je, že mohou použít maximálně 30 procent běžného objemu vody.

Francouzská golfová federace se vůči zákazu nadměrného používání vody silně ohradila. „Golfové hřiště bez zeleně je jako ledová plocha bez ledu,“ řekl šéf federace Gérard Rougier pro France Info. Tráva přitom podle expertů bez zavlažování nevydrží více než tři dny. Na golfových hřištích v celé zemi navíc pracuje až 15 tisíc lidí, jejichž práce bude ohrožena.

Doporučeno
Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? 23. března 2024 14:30

Zákazy platí celostátně, ale je na jednotlivých regionech, jak striktně je budou dodržovat. V Ille-et-Vilaine v západní Francii zakázali zavlažování i pro golfová hřiště.

Situace se suchem ve Francii je vážná. Části řeky Loira vyschly, ve dvou třetinách země vyhlásili krizovou situaci. Množství srážek je až o 85 procent nižší než v minulosti.

Zpět
Sdílet
Diskuse