Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. srpna 2022 16:11
Čas čtení 0:59
Tímea Krauszová

Medvěd se předávkoval halucinogenním medem, který dokáže vyvolat euforii i u lidí

Medvěd se předávkoval halucinogenním medem, který dokáže vyvolat euforii i u lidí
Zdroj: TASR – Milan Kapusta
NEWS TURECKO ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Speciální med z Turecka měl na malou medvědici silný vliv.

V severozápadním Turecku zachránili dezorientované medvědí mládě, které se zřejmě předávkovalo tzv. „šíleným medem“. Med s halucinogenním efektem podle Guardianu pochází z místního druhu rododendronů, které produkují speciální neurotoxin se schopností navodit pocity euforie a silné halucinace u savců.

Medvěd na tripu

Samička se rychle stala známou díky krátkému videu, na němž sedí opřená o roh přívěsu. Viditelně oslabené zvíře se potácelo po lese, když ho lidé zachránili a odvezli k veterináři. Podle úředníků je medvídě v dobrém stavu a brzy ho propustí zpět do lesa.

Med, který v turečtině nazývají deli bal, vyrábějí včelaři v malém množství v horském pásmu Kaçkar. Kromě tohoto pásma rostou halucinogenní rododendrony už jen na úpatí Himálaje. Med vyrobený z nektaru těchto květin má načervenalou barvu, ostrou vůni a hořkou chuť. U savců může vyvolat omámení.

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 7:00

Místní jej běžně používají jako léčivo: Malá lžička medu se smíchá s horkou vodou nebo mlékem při domácí léčbě vysokého krevního tlaku, impotence a několika dalších zdravotních problémů.

Při předávkování však vede k nebezpečným komplikacím včetně závratí, srdečních zástav a jiných srdečních problémů nebo ve vzácných případech až ke smrti. V Turecku každoročně přijmou nemocnice desítky lidí, kteří se tímto medem přiotrávili.

Domů
Sdílet
Diskuse