Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
17. srpna 2022 14:10
Čas čtení 0:47

Piješ kolu? Dlouhodobá konzumace ti může zhoršit paměť, naznačuje vědecká studie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Piješ kolu? Dlouhodobá konzumace ti může zhoršit paměť, naznačuje vědecká studie
Zdroj: Unsplash.com/volně k užití

Podle výsledků studie provedené na krysách může nadměrné množství nápojů na bázi koly způsobit problémy s pamětí a oxidační stres.

Nealkoholické nápoje, především ty kolového typu, mohou souviset s poškozením paměti. Vědci na to přišli v rámci studie provedené na krysách, kterou publikoval časopis Experimental Gerontology. Podle výsledků studie mohou kolové nápoje poškozovat paměť v různém věku a způsobují také změny v oxidačním systému.

Spotřeba nealkoholických nápojů v posledních desetiletích výrazně vzrostla. O to víc u nápojů na bázi koly. Vědci ji spojují se zhoršením kognitivních funkcí, především s poruchami paměti. Vysoký obsah cukru může navíc způsobit inzulinovou rezistenci, metabolický syndrom nebo dyslipidémii, tedy zvýšený obsah lipidů v plazmě.

17. srpna 2022 6:00 Čas čtení 15:14 „Chodím na terapii.“ S čím mladým lidem pomáhá? „Chodím na terapii.“ S čím mladým lidem pomáhá?

Vědci vliv kolových nápojů zkoumali na krysách různého věku. Krysy konzumovaly buď kolové nealkoholické nápoje, nebo vodu. Po sedmašedesáti dnech byly obě skupiny usmrceny a rozřezány kvůli analýze.

Ukázalo se, že příjem kolového nápoje zhoršil paměť v bludišti u dvouměsíčních a osmiměsíčních potkanů, ale ne u čtrnáctiměsíčních. V testu inhibičního vyhýbání nebyly mezi skupinami žádné rozdíly. Konzumace nealkoholických kolových nápojů ale způsobila změny v aktivitě mozku hlodavců. 

Výsledky ukazují, že dlouhodobý příjem u krys vedl k poškození paměti a k oxidačnímu stresu. Oxidační stres se podílí mimo jiné na infarktu srdce nebo na Alzheimerově chorobě. Více se jejich konzumace podepsala na mladších jedincích, změny ale proběhly ve všech věkových kategoriích.

6. srpna 2022 6:00 Čas čtení 6:21 Srdeční problémy zabíjí více lidí než rakovina, může za to i životní styl. Kardiolog vysvětluje, na co si dávat největší pozor Srdeční problémy zabíjí více lidí než rakovina, může za to i životní styl. Kardiolog vysvětluje, na co si dávat největší pozor
Domů
Sdílet
Diskuse