Podle výsledků studie provedené na krysách může nadměrné množství nápojů na bázi koly způsobit problémy s pamětí a oxidační stres.
Nealkoholické nápoje, především ty kolového typu, mohou souviset s poškozením paměti. Vědci na to přišli v rámci studie provedené na krysách, kterou publikoval časopis Experimental Gerontology. Podle výsledků studie mohou kolové nápoje poškozovat paměť v různém věku a způsobují také změny v oxidačním systému.
Spotřeba nealkoholických nápojů v posledních desetiletích výrazně vzrostla. O to víc u nápojů na bázi koly. Vědci ji spojují se zhoršením kognitivních funkcí, především s poruchami paměti. Vysoký obsah cukru může navíc způsobit inzulinovou rezistenci, metabolický syndrom nebo dyslipidémii, tedy zvýšený obsah lipidů v plazmě.
Vědci vliv kolových nápojů zkoumali na krysách různého věku. Krysy konzumovaly buď kolové nealkoholické nápoje, nebo vodu. Po sedmašedesáti dnech byly obě skupiny usmrceny a rozřezány kvůli analýze.
Ukázalo se, že příjem kolového nápoje zhoršil paměť v bludišti u dvouměsíčních a osmiměsíčních potkanů, ale ne u čtrnáctiměsíčních. V testu inhibičního vyhýbání nebyly mezi skupinami žádné rozdíly. Konzumace nealkoholických kolových nápojů ale způsobila změny v aktivitě mozku hlodavců.
Výsledky ukazují, že dlouhodobý příjem u krys vedl k poškození paměti a k oxidačnímu stresu. Oxidační stres se podílí mimo jiné na infarktu srdce nebo na Alzheimerově chorobě. Více se jejich konzumace podepsala na mladších jedincích, změny ale proběhly ve všech věkových kategoriích.