Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek
21. srpna 2022 1:28
Čas čtení 1:51

Anthony Joshua v boxerském megazápase prohrál. Zvítězil šampion Oleksandr Usyk, bojoval i za lid Ukrajiny

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Anthony Joshua v boxerském megazápase prohrál. Zvítězil šampion Oleksandr Usyk, bojoval i za lid Ukrajiny
Zdroj: Getty Images/Francois Nel

Očekávaná odveta Anthony Joshua vs. Oleksandr Usyk je za námi. Šampion z Ukrajiny obhájil své pásy těsným výsledkem 2:1 na body.

Pozornost fanoušků boxu se v noci ze soboty na neděli upnula na vysoce očekávanou odvetu mezi britským vyzývatelem Anthonym Joshuou a světovým šampionem z Ukrajiny Oleksandrem Usykem. Ostře sledovaná bitva těžkých vah, kterou hostilo město Džidda v Saúdské Arábii, byla důležitým momentem pro oba protagonisty.

Zatímco neporažený Usyk bojoval za svou zemi a za obhájení pozice na trůnu světového boxu, Joshua se rval o pásy, které mu dříve patřily, a za svou budoucnost.

5. července 2022 7:00 Čas čtení 9:00 UFC bojovník přežil bodnutí nožem do srdce a s gangem při bankovní loupeži ukradl 53 milionů liber. Dodnes je ve vězení UFC bojovník přežil bodnutí nožem do srdce a s gangem při bankovní loupeži ukradl 53 milionů liber. Dodnes je ve vězení

První kola nabídla relativně vyrovnaný souboj, od čtvrtého kola se začala projevovat převaha na straně šampiona. Britský boxer hrozil údery na tělo a v devátém kole spustil tvrdou ofenzívu. Tu ovšem Usyk ustál a v desátém kole opět převzal otěže zápasu. Do posledního – dvanáctého – kola vstupoval Oleksandr Usyk jako mírný favorit na výhru, Joshua mohl výsledek zvrátit už jen knockoutem.

Ukončení před limitem ale nepřišlo a Usyk po těsném výsledku 2:1 na body (115:113 pro Joshuu, 115:113 a 116:112 pro Usyka) obhájil své pásy organizací WBA, WBO, IBF a IBO.

Vztek, potom respekt

Joshua dal po vyhlášení najevo, že s výsledkem nesouhlasí. „Nic neumíš, jak jsi mě mohl porazit?“ řekl dle BBC poražený Brit směrem k šampionovi a málem opustil arénu. Poté, co se Joshua uklidnil, vyzval diváky, aby vítězi zatleskali. Svá předchozí slova pak vzal zpátky a Usyka označil za „skvělého bojovníka“Vzdal mu hold i za to, že se dokázal připravit a zvítězit i za vážné situace, která panuje v jeho rodné zemi, na niž útočí Rusko.

joshua usyk
Zdroj: Getty Images/Francois Nel
25. července 2022 7:00 Čas čtení 5:15 Billy Miske: Příběh umírajícího boxera, který se obětoval, aby před Vánocemi vydělal peníze pro rodinu Billy Miske: Příběh umírajícího boxera, který se obětoval, aby před Vánocemi vydělal peníze pro rodinu

Usyk ve své řeči děkoval za podporu a připomněl situaci na Ukrajině. „Tuto výhru chci věnovat své rodině, své zemi, svému týmu a celé armádě, která zemi brání. Děkuji vám,“ vzkázal Ukrajinec, jehož rodná země čelí invazi ruského agresora.

Promluvil také o možnosti zápasu s Tysonem Furym, který drží pás organizace WBC. Fury nedávno potvrdil svůj odchod do důchodu, podle Usyka tomu tak ale není. „Jsem si jistý, že do důchodu ještě nejde. Jsem přesvědčen o tom, že se mnou chce bojovat. A já chci bojovat s ním. Pokud s ním nebudu bojovat, tak nebudu bojovat vůbec.“

Zápas za miliardy

Za pořádání megazápasu Joshua vs. Usyk 2 ve zmíněném saúdskoarabském městě Džidda zaplatili šejkové, dle deníku Mirror, zhruba 65,4 milionu liber (téměř 2 miliardy korun). Každý z boxerů si v základu vydělal několik desítek milionů liber, ke kterým se dále připočítají také peníze z reklam a podíly z prodeje placeného živého přenosu (PPV).

Pro více článků z oblasti bojových sportů sleduj toto téma. Refresher ti přináší aktuální novinky ze světa boxu i MMA, rozhovory s bojovníky, profily a řadu dalších tematických článků.

První vzájemný zápas mezi Usykem a Joshuou proběhl 25. září 2021. Ve dvanáctikolové bitvě ovládl ukrajinský boxer průběh zápasu a od rozhodčích si odnesl jednohlasné vítězství na body. To Joshuu stálo ztrátu pásů organizací WBA, WBO, IBF a IBO, které připadly dominantnímu Usykovi. 

Domů
Sdílet
Diskuse