Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
25. srpna 2022 16:49
Čas čtení 0:55

17letý Mack se stal nejmladším pilotem, který sám obletěl svět. Následujte své sny, vzkázal

Kategorie:
News
Uložit Uložené
17letý Mack se stal nejmladším pilotem, který sám obletěl svět. Následujte své sny, vzkázal
Zdroj: PxHere/volně k užití

Mladý pilot pokořil hned dva Guinnessovy rekordy.

Sedmnáctiletý Mack Rutherford se stal nejmladším pilotem, který samostatně obletěl svět v malém letadle. Jeho cesta začala před pěti měsíci v Bulharsku, kde také ve středu přistál. Informuje o tom server CBS.

Belgicko-britský pilot s dvojím občanstvím pokořil hned dva Guinnessovy rekordy. Nejenomže se stal nejmladším člověkem, který sám obletěl svět, ale je ještě navíc nejmladším člověkem, který obletěl zeměkouli v mikroletadle. Teenager létá v takzvanému Sharku – vysoce výkonném ultralehkém letadle, které dosahuje cestovní rychlosti přibližně 300 kilometrů v hodině.

Rutherford proletěl 52 zemí na pěti kontinentech a dvakrát přeletěl rovník. Pro The Guardian prozradil, že mezi problémy, kterým musel čelit, patřily písečné bouře v Súdánu, extrémní vedra v Dubaji, uzavření letišť v Indii, monzunové deště a několik technických problémů. Podle jeho slov však nejhorší chvíle nastala po 11hodinovém letu přes Beringovo moře z Japonska na Aljašku, kdy spal v přístřešku na opuštěném ostrově.

Ve středu přišel na letiště přivítat mladého pilota obrovský dav lidí. Mezi nimi byli samozřejmě i jeho nejbližší: rodiče, kteří jsou oba piloti, a sestra Zara. Právě sestřin rekord Mack překonal. Zara se totiž v lednu letošního roku stala nejmladším člověkem a nejmladší ženou vůbec, která ve věku 19 let obletěla svět v ultralehkém letadle.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

„Jděte si za svými sny, bez ohledu na to, kolik vám je let – tvrdě pracujte a postupujte vpřed, abyste dosáhli svých cílů,“ nechal se slyšet mladý pilot poté, co vystoupil z letadla.

Domů
Sdílet
Diskuse