Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
26. srpna 2022 11:11
Čas čtení 1:30

Kauza Ayahuasca: Měla by být ayahuasca dekriminalizována? Podle odborníků ano

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kauza Ayahuasca: Měla by být ayahuasca dekriminalizována? Podle odborníků ano
Zdroj: se souhlasem Kauzy Ayahuasca

Odborníci v čele s Matějem Hollanem, členem Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, bojují za dekriminalizaci ayahuascy. Reagují tak na zatčení tří mladých lidí, kteří s touto látkou provozovali ceremonie.

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb předložila radě vlády materiál k dekriminalizaci ayahuascy. Odborníci v čele s Matějem Hollanem, členem Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, reagují na zatčení skupiny tří mladých lidí. Soud dvěma z nich vyměřil tresty ve výši 5 a 8 let za mřížemi, což je přísnější trest, než jaký dostávají například sexuální násilníci. 

30. ledna 2019 13:10 Čas čtení 4:42 Katka odjela do Peru na ayahuascový rituál. Setkala se s démony, pak se jí spustily psychózy a musela i na elektrošoky Katka odjela do Peru na ayahuascový rituál. Setkala se s démony, pak se jí spustily psychózy a musela i na elektrošoky

Karolina Kordys a Jaroslaw Kordys organizovali v Česku ceremonie s ayahuascou, kterých se během několika let zúčastnily stovky lidí. Těm měli mladí manželé prostřednictvím změněných stavů vědomí pomoci s léčbou duševních i fyzických neduhů, léčili je ze závislostí a pomáhali jim se zvýšením kvality života.

V říjnu roku 2020 k nim však vpadlo policejní komando a manželský pár obvinilo z nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Krajský soud pak Jaroslawa odsoudil k osmi letům a šesti měsícům ve věznici se zvýšenou ostrahou a Karolině udělil trest odnětí svobody na pět let a šest měsíců. Oběma navíc nařídil zabrání majetku a vyhoštění ze země. 

Anketa:
Měla by podle tebe být ayahuasca dekriminalizována?
Určitě, podle mě je to dobrá věc.
Ne, je to škodlivá droga.
Moc o tom nevím. / Nemám na to názor.
Určitě, podle mě je to dobrá věc.
67 %
157 Hlasů
Ne, je to škodlivá droga.
12 %
29 Hlasů
Moc o tom nevím. / Nemám na to názor.
21 %
48 Hlasů

Tuto legislativu, kdy manželé dostali mnohonásobně přísnější trest než například pachatelé sexualizovaného násilí, se pokouší změnit Asociace poskytovatelů adiktologických služeb, a to ve spolupráci s národním protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem. 

„Trestat někoho za věci, které jsou úplně normální a nikomu neubližují, podrývá důvěru v právní stát a úplně nesmyslně ničí životy lidí,“ míní Matěj Hollan. „Chceme diskutovat o tom, zda je ayahuasca obsahující DMT životu nebezpečná či zdraví škodlivá, nebo zda má naopak léčebný potenciál. Zda způsobuje závislosti, či je naopak léčí. Chceme zjistit, jak vnímají prospěšnost či škodlivost ayahuascy odborníci, zda tomu odpovídají uložené mimořádně přísné tresty,“ dodává.

Ayahuasca je liána z Amazonie, která se lidem podává formou nápoje. Rostlina je předmětem mnoha vědeckých studií a zkoumá se její využití při léčbě závislostí, psychických poruch a dalších nemocích. Její užívání by nemělo způsobovat závislost, avšak v Česku je zařazena na vládních seznamech návykových látek. Právě to se odborníci snaží změnit.

Ayahuasca je velmi rozšířený fenomén, který podstupují také známé osobnosti. K ceremonii liánou se otevřeně hlásí například herec Will Smith, Megan Fox, Miley Cyrus, Josh Radnor a mnoho dalších. Rituálu byl věnován i jeden díl seriálu Goop, který vznikl na Netflixu pod taktovkou Gwyneth Paltrow.
Pokud bojuješ s užívám drog či máš někoho takového v okolí, neváhej zkontaktovat Linku bezpečí na telefonním čísle 116 111.
Domů
Sdílet
Diskuse