Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
27. srpna 2022 18:00
Čas čtení 1:06

Užívání psychedelik u lidí zmírňuje strach ze smrti, ukazuje nová studie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Užívání psychedelik u lidí zmírňuje strach ze smrti, ukazuje nová studie
Zdroj: Pixabay/adege/volně k užití

Odborníci nyní doufají, že psychedelika budou schválena k lékařskému použití. Mohla by pomoci při léčbě deprese i úzkostí.

Skupina vědců se rozhodla prozkoumat působení psychedelik na lidskou mysl v souvislosti s úzkostí ze smrti. Ze studie publikované na Plos One vyplývá, že lidé, kterým byla podána psychedelika, dokážou lépe čelit smrti. Podobně jsou na tom také ti, kteří za sebou mají osobní zkušenost, kdy jim hrozila bezprostřední smrt (tzv. prožitek blízké smrti). Informuje o tom Vice.

12. února 2021 12:58 Čas čtení 12:29 Člověk během práce s psychedelikem může nahlédnout na některá svá skrytá místa v duši, říká doktor Tomáš Páleníček (Rozhovor) Člověk během práce s psychedelikem může nahlédnout na některá svá skrytá místa v duši, říká doktor Tomáš Páleníček (Rozhovor)

Jestli je něco na světě jisté, tak je to právě to, že smrt si jednou přijde pro nás pro všechny. Pro některé lidi je tato realita obtížně pochopitelná a není výjimkou, že mnozí mají ze smrti velký strach či úzkost. To se rozhodl prozkoumat tým vědců vedený Rolandem Griffithsem, profesorem psychiatrie a neurověd na Lékařské fakultě Univerzity Johnse Hopkinse.

Jeho výzkum ukázal, že úzkost a strach ze smrti mohou dramaticky zmírnit dvě události. Zážitek, kdy lidem bezprostředně hrozila smrt, nebo určitý čas strávený pod vlivem psychedelických látek. „Očekával jsem, že se výsledky obou skupin budou překrývat, ale pozoruhodné bylo, jak málo se liší,“ řekl Griffiths. Po užití psychedelik i po prožitku blízké smrti se v lidech změnil pocit, že smrtí všechno končí. „Lidé mají pocit, že se po smrti objeví nějaká blahodárná vlastnost, už nevěří, že smrt je konečná,“ pokračoval hlavní autor studie. 

„V minulosti jsme pracovali s psilocybinem (halucinogen obsažený v lysohlávkách, pozn. redakce) i u pacientů s rakovinou, depresemi nebo úzkostí. Zjistili jsme v podstatě totéž. Lidem, kterým byla psychedelika podána, se výrazně snížila deprese, úzkost i strach ze smrti,“ popisoval výzkum Griffiths.

„Z terapeutického hlediska doufám, že použití psychedelik k léčbě úzkosti bude lékařsky schváleno. Byl by to obrovský krok, protože všichni jsme v terminálním stadiu a jednou budeme existencionální krizi čelit všichni,“ dodal autor studie.

Domů
Sdílet
Diskuse