Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek
27. srpna 2022 16:43
Čas čtení 1:46

24letý kickboxer z Indie zemřel po ráně do hlavy. Jedná se už o druhou smrt za necelé dva měsíce

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
24letý kickboxer z Indie zemřel po ráně do hlavy. Jedná se už o druhou smrt za necelé dva měsíce
Zdroj: Vláda indického státu Arunáčalpradéš

Mladý bojovník ztratil vědomí a brzy nato zemřel.

Mladý kickboxer z Indie Yora Tade zemřel po ráně do hlavy. Stalo se tak před několika dny během šampionátu ve městě Čennaí na jihu indického státu Tamilnádu. Podle stanice CBS News k neštěstí došlo poté, co jej soupeř Kesav Mudel kopl do hlavy ve finálovém zápase turnaje.

Raněný bojovník na místě zkolaboval a byl ihned převezen do nedaleké nemocnice. Lékaři už jej ale přes veškerou snahu zachránit nedokázali.

Zemřel pár dní po operaci

Nemocnice tragickou smrt kickboxera potvrdila pro stanici CNN. Bojovník v nemocnici prodělal operaci a byl umístěn na jednotku intenzivní péče. Jeho tělo ale na poskytnutou léčbu nereagovalo a ve čtvrtek zemřel. Bylo mu pouhých 24 let.

11. května 2022 7:00 Čas čtení 9:21 Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit?

K náhlé smrti mladého bojovníka se na Twitteru kromě fanoušků bojových sportů vyjádřil i Pema Khandu, šéf vlády indického státu Arunáčalpradéš, odkud Yora Tade pocházel. 

„Jsem otřesen zjištěním, že náš nadějný kickboxer Yora Tade odešel na věčnost. Opustil jsi náš příliš brzy, drahý Tade. Žádná slova nedokážou vystihnout můj zármutek. Budeš navěky v našich srdcích. Upřímnou soustrast jeho rodině, přátelům a obdivovatelům. Nechť tě na tvé konečné pouti do nebe provází klid a mír,“ napsal politik.

Druhá smrt za několik týdnů

V Indii se jedná už o druhé úmrtí mladého bojovníka za poslední dva měsíce. Jak píše list Times of Indie, v červenci vyhasl život 23letého kickboxera jménem Nikhil Suresh, který zemřel v Bengalúru, hlavním městě indického státu Karnátaka. Po úderu do obličeje padl Suresh na podlahu ringu, kde zůstal nehybně ležet. Po převozu do nemocnice byl Suresh připojen na umělý plicní ventilátor, ale po pár dnech zemřel.

Sureshův otec se po smrti svého syna obrátil na policii a obvinil organizátory turnaje i jednoho z trenérů z toho, že k tragédii podle něj došlo „z důvodu nedbalosti“. Na místě prý chyběl zdravotnický personál. Soud ale zatím ve věci nerozhodl. Otec zároveň apeloval na další organizace, aby dbaly na bezpečnostní pravidla, aby se podobné případy v budoucnu již neopakovaly. 

3. dubna 2021 18:30 Čas čtení 10:37 Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché

Tématu poškození mozku v bojových sportech a rizik, které se s tvrdými a opakovanými ránami do hlavy pojí, jsme se v minulosti dopodrobna věnovali v obsáhlém článku. V něm jsme společně s předním českým cutmanem Bohumilem Vojkůvkou (z Alpha Cutman Teamu) a traumatologem Pavlem Halekou popsali, jak se poškození mozku začne projevovat, proč je nevratné, ale i to, jak se dostatečně v tréninku chránit. 

Domů
Sdílet
Diskuse