Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Radim Šlechta
30. srpna 2022 15:02
Čas čtení 1:10

Petr Fiala: Školy jsou na příchod Ukrajinců připravené, vzdělání českých dětí tím neutrpí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Petr Fiala: Školy jsou na příchod Ukrajinců připravené, vzdělání českých dětí tím neutrpí
Zdroj: MŠMT ČR

Petr Fiala pokračuje v sérii rozhovorů s ministry. Během jednání na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy probíral modernizaci škol i zapojení ukrajinských dětí.

Ministerský předseda Petr Fiala (ODS) navštívil Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, kde jednal s ministrem Vladimírem Balašem. Společně hodnotili změny ve školství a projednávali plnění programového prohlášení. Na stole bylo mimo jiné i vzdělávání dětí z Ukrajiny. Na to je prý český vzdělávací systém plně připravený. O jednání informoval Fiala na Twitteru.

Kvalita vzdělávání Čechů vlivem ukrajinských žáků neutrpí. To uvedl premiér Petr Fiala po jednání s ministrem školství Vladimírem Balašem. Od prvního září bude výchova probíhat plnohodnotně pro české i ukrajinské studenty. „Školy i MŠMT se podle premiéra na začátek nového školního roku dobře připravily a od 1. 9. může začít plnohodnotná výuka pro české i ukrajinské děti,“ uvedlo ministerstvo na Twitteru.

Větší zapojení ukrajinských dětí do středoškolského vzdělávání by měla podpořit i kampaň na sociálních sítích. České školství by měla čekat celková modernizace a vlna investic. Podle Fialy je cílem, aby do roku 2026 stát vytvořil nová místa pro 10 tisíc žáků, zejména v okolí Prahy.

„Věnovali jsme se i úpravě rámcových vzdělávacích programů. Ta by měla směřovat k tomu, že se děti ve školách budou více věnovat rozvíjení kritického myšlení, chápání světa v souvislostech a že budou pracovat s daty a informacemi. Pilotní programy chceme spustit už v roce 2024,“ uvedl předseda vlády.

30. srpna 2022 12:34 Čas čtení 0:56 Ministerstvo spustilo kalkulačku příspěvků na energie Ministerstvo spustilo kalkulačku příspěvků na energie

Kromě studentů by si dle plánu měli polepšit také učitelé. Fiala chce společně s ministerstvem zvýšit prestiž pedagogické profese. Učitelé by podle schválené novely měli mít 130 % průměrné mzdy. Tato novela má také upravovat vzdělávání pedagogických pracovnic a pracovníků a usnadnit jim profesní rozvoj. 

Domů
Sdílet
Diskuse